Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Mališevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 312 km2, 2011. godine u općini Mališevo živjelo je 54.613 stanovnika, što predstavlja 3,14%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 26.661 osoba muškog i 27.952 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:1048). Gustoća naseljenosti u Mališevu je 175 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 54.501 99,79%
Aškalije 5 0,01%
Bošnjaci 15 0,03%
Egipćani 0 0,00%
Goranci 0 0,00%
Romi 26 0,05%
Srbi 0 0,00%
Turci 0 0,00%
Ostali 8 0,01%
Bez podataka 22 0,04%
Nepoznato 36 0,07%
Ukupno 54.613 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 54.526 99,84%
Bosanski 13 0,02%
Srpski 1 <0,01%
Turski 0 0,00%
Romani 24 0,04%
Ostali 15 0,03%
Nepoznato 34 0,06%
Ukupno 54.613 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Mališevo je 26.661 osoba muškog i 27.952 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 43,77%, sa 11.670, dok je kod osoba ženskog spola 38,81%, sa ukupno 10.849 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 54.414 99,64%
Pravoslavlje 0 0,00%
Katoličanstvo 7 0,01%
Ostali 6 0,01%
Ateisti 6 0,01%
Bez odgovora 144 0,26%
Nepoznato 36 0,07%
Ukupno 54.613 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 54.424 99,65%
Srbija 1 <0,01%
Albanija 12 0,02%
Makedonija 0 0,00%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 0 0,00%
Njemačka 0 0,00%
SAD 5 0,01%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 171 0,31%
Ukupno 54.613 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]