Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Suva Reka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 361 km2, 2011. godine u općini Suva Reka živjelo je 59.722 stanovnika, što predstavlja 3,43%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 29.478 osoba muškog i 30.244 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:1026). Gustoća naseljenosti u Suvoj Reci je 165 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 59.076 98,92%
Aškalije 493 0,83%
Bošnjaci 15 0,03%
Egipćani 5 0,01%
Goranci 0 0,00%
Romi 41 0,07%
Srbi 2 <0,01%
Turci 4 0,01%
Ostali 15 0,03%
Bez podataka 22 0,04%
Nepoznato 49 0,08%
Ukupno 59.722 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 59.591 99,78%
Bosanski 14 0,02%
Srpski 6 0,01%
Turski 2 <0,01%
Romani 24 0,04%
Ostali 24 0,04%
Nepoznato 61 0,10%
Ukupno 59.722 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Suva Reka je 29.478 osoba muškog i 30.244 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 37,35%, sa 11.010, dok je kod osoba ženskog spola 33,85%, sa ukupno 10.238 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 58.722 98,33%
Pravoslavlje 8 0,01%
Katoličanstvo 355 0,59%
Ostali 35 0,06%
Ateisti 53 0,09%
Bez odgovora 467 0,78%
Nepoznato 82 0,14%
Ukupno 59.722 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 59.114 98,98%
Srbija 2 <0,01%
Albanija 291 0,49%
Makedonija 2 <0,01%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 0 0,00%
Njemačka 6 0,01%
SAD 1 <0,01%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 306 0,51%
Ukupno 59.722 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]