Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Kosovska Mitrovica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 350 km2, 2011. godine u općini Kosovska Mitrovica živjelo je 71.909 stanovnika, što predstavlja 4,13%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 36.275 osoba muškog i 35.634 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:982). Gustoća naseljenosti u Kosovskoj Mitrovici je 205 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 69.497 96,65%
Aškalije 647 0,90%
Bošnjaci 416 0,58%
Egipćani 6 0,01%
Goranci 23 0,03%
Romi 528 0,73%
Srbi 14 0,02%
Turci 518 0,72%
Ostali 47 0,07%
Bez podataka 61 0,08%
Nepoznato 152 0,21%
Ukupno 71.909 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 70.104 97,49%
Bosanski 392 0,55%
Srpski 21 0,03%
Turski 490 0,68%
Romani 621 0,86%
Ostali 61 0,08%
Nepoznato 220 0,31%
Ukupno 71.909 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kosovska Mitrovica je 36.275 osoba muškog i 35.634 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 34,71%, sa 12.592, dok je kod osoba ženskog spola 33,06%, sa ukupno 11.782 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 71.422 99,32%
Pravoslavlje 11 0,02%
Katoličanstvo 42 0,06%
Ostali 30 0,04%
Ateisti 14 0,02%
Bez odgovora 199 0,28%
Nepoznato 191 0,27%
Ukupno 71.909 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 70.528 98,08%
Srbija 7 0,01%
Albanija 16 0,02%
Makedonija 5 0,01%
Crna Gora 3 <0,01%
Turska 2 <0,01%
Njemačka 13 0,02%
SAD 1 <0,01%
Bosna i Hercegovina 4 0,01%
Hrvatska 3 <0,01%
Ostali 1.327 1,85%
Ukupno 71.909 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]