Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Prizren)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 640 km2, 2011. godine u općini Prizren živjelo je 177.781 stanovnika, što predstavlja 10,22%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 89.176 osoba muškog i 88.605 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:994). Gustoća naseljenosti u Prizrenu je 278 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 145.718 81,96%
Aškalije 1.350 0,76%
Bošnjaci 16.896 9,50%
Egipćani 168 0,09%
Goranci 655 0,37%
Romi 2.899 1,63%
Srbi 237 0,13%
Turci 9.091 5,11%
Ostali 386 0,22%
Bez podataka 222 0,12%
Nepoznato 159 0,09%
Ukupno 177.781 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 146.986 82,68%
Bosanski 18.067 10,16%
Srpski 381 0,21%
Turski 10.267 5,78%
Romani 977 0,55%
Ostali 923 0,52%
Nepoznato 180 0,10%
Ukupno 177.781 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Prizren je 89.176 osoba muškog i 88.605 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 34,99%, sa 31.207, dok je kod osoba ženskog spola 32,43%, sa ukupno 28.737 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 170.640 95,98%
Pravoslavlje 250 0,14%
Katoličanstvo 5.999 3,37%
Ostali 74 0,04%
Ateisti 85 0,05%
Bez odgovora 541 0,30%
Nepoznato 192 0,11%
Ukupno 177.781 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 175.706 98,83%
Srbija 58 0,03%
Albanija 109 0,06%
Makedonija 16 0,01%
Crna Gora 5 <0,01%
Turska 52 0,03%
Njemačka 14 0,01%
SAD 10 0,01%
Bosna i Hercegovina 15 0,01%
Hrvatska 12 0,01%
Ostali 1.784 1,00%
Ukupno 177.781 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]