Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Istok)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 86,5 km2, 2011. godine u općini Istok (Kosovo) živjelo je 39.289 stanovnika, što predstavlja 2,26%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 19.962 osoba muškog i 19.327 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:968). Gustoća naseljenosti u Istoku je 454 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 36.154 92,02%
Aškalije 111 0,28%
Bošnjaci 1.142 2,91%
Egipćani 1.544 3,93%
Goranci 0 0,00%
Romi 39 0,10%
Srbi 194 0,49%
Turci 10 0,03%
Ostali 45 0,11%
Bez podataka 19 0,05%
Nepoznato 31 0,08%
Ukupno 39.289 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 37.884 96,42%
Bosanski 1.037 2,64%
Srpski 200 0,51%
Turski 6 0,02%
Romani 14 0,04%
Ostali 120 0,31%
Nepoznato 28 0,07%
Ukupno 39.289 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Istok (Kosovo) je 19.962 osoba muškog i 19.327 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 34,50%, sa 6.886, dok je kod osoba ženskog spola 33,26%, sa ukupno 6.429 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 38.149 97,10%
Pravoslavlje 201 0,51%
Katoličanstvo 744 1,89%
Ostali 18 0,05%
Ateisti 44 0,11%
Bez odgovora 101 0,26%
Nepoznato 32 0,08%
Ukupno 39.289 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 38.861 98,91%
Srbija 138 0,35%
Albanija 25 0,06%
Makedonija 1 <0,01%
Crna Gora 101 0,26%
Turska 2 0,01%
Njemačka 1 <0,01%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 12 0,03%
Hrvatska 1 <0,01%
Ostali 147 0,37%
Ukupno 39.289 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]