254. slavna brdska brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa 208. slavna brdska brigada)
254. slavna brdska brigada
Aktivnaformirana 19. marta 1993. kao 208. brdska brigada
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioDrugog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedišteBrnjik
BitkeFrigos '92
Bitka za Vozuću
Oslobađanje Miladića
Oslobađanje Lukavice
Osvajanje Lisače
Komandanti
Mešković Jasmin

254. slavna brdska brigada, osnovana kao 208. brdska brigada, je bila vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu 2. korpusa Armije RBiH. Bila je dio Operativne grupe 1 i 25. divizije. U jedinice Armije RBiH angažirano je 3.112 vojnih obveznika (od čega 208 žena) što iznosi oko 90% raspoloživih vojnih obveznika. U Civilnoj zaštiti bilo je angažirano 180, a na radnoj obavezi 100 obveznika. Na početku rata na području općine Čelić formirani su odredi: Odred TO Čelić, Odred TO Vražići, Odred Vjetrenik i Odred Drijenča. 19. marta 1993. formirana je 208. brdska brigada Čelić, u čiji sastav su ušle do tada formirane jedinice i koja je postala nosilac objedinjenih borbenih dejstava u svojoj zoni odgovornosti. Ušla je u sastav Operativne grupe 1 (OG-1). Ulaskom u sastav 25. divizije, 1. marta 1995. godine, brigada je preimenovana u 254. slavnu brdsku brigadu. U toku rata 1992-1995. godine, poginula su 164 pripadnika Armije RBiH dok je teže i lakše ranjeno 550 pripadnika. U ovom periodu poginulo je 31 civilno lice. Lakše i teže je ranjeno 110 civilnih lica. Komanda brigade se nalazila u Brnjiku.

Historija[uredi | uredi izvor]

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, na slobodnim teritorijama se formiraju dobrovoljački odredi sa ciljem očuvanja stanovništva i slobodne teritorije. Izuzetak u tom smislu nije bio ni Čelić, teritorija u sjeveroistočnom dijelu BiH, koje je neposredno pred rat, nakon održanog referenduma, izdvojena iz sastava općine Lopare. Od već formiranih dobrovoljačkih odreda 19. marta 1993. godine formirana je 208. brdska brigada. Najznačajnija bitka je bila i odbrana Čelića, s početka jeseni 1992. godine. Naime, krajem septembra odbranjen je Čelić i osujećena namjera neprijatelja, da zauzimanjem grada osigura putnu komunikaciju Brčko-Lopare.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Tokom rata, usljed zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine, brigadi je dodijeljeno kolektivno priznanje slavna. Osam pripadnika ove brigade je nagrađeno priznanjem Zlatni ljiljan.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Pod bajrakom 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tuzla: Savez boraca Patriotske lige TK Tuzla. 2010.
  • Hasib Mušinbegović; Osman Kavazović (2002). Drugi korpus slobodi pjeva. Tuzla: Udruženje građana za zaštitu tekovina borbe za BiH.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]