281. viteška oslobodilačka brigada "Nesib Malkić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
281. viteška oslobodilačka brigada Nesib Malkić
210Zivinicka.jpg
Osnovana februar 1993.
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio Drugog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedište Živinice
Komandanti
Nesib Malkić
Asim Kamberović
Esad Kitić

281. viteška oslobodilačka brigada "Nesib Malkić" je bila živinička brigada 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osnovana je u februaru 1993. godine. U njen sastav ušli su Sprečanski bataljon, Dubravski bataljon, 1. živinički bataljon i Šerićki odred. Većina boraca bila je iz Živinica, mada je u Sprečanskom bataljonu bilo i boraca sa područja Kalesije. Za svoje zasluge u odbrani države brigada je proglašena "viteškom", a njen prvi komadant Nesib Malkić odlikovan je Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Nakon njegove pogibije, brigada je nazvana po njemu.

Ratni put[uredi | uredi izvor]

210. viteška brigada je uglavnom ratovala izvan područja Živinica, a učestovali su i u borbama izvan zone odgovornosti 2. korpusa. Borci koji su ušli u njen sastav su već od prije boravili na brčanskom i gradačačkom ratištu.

Pogibija komadanta i zauzimanje Vareša[uredi | uredi izvor]

Tokom 1992. i 1993, Vareš je bio pod kontrolom HVO-a. Nakon zločina nad Bošnjacima Vareša, za koje je Ivica Rajić osuđen na 12 godina zatvora[1], jedinice 2. i 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine su poslate da preuzmu kontrolu nad gradom. Zadatak boraca 210. brigade bio je da zauzmu položaj u rejonu Crne Rijeke, kako bi spriječili da sa pravca Nišićke visoravni snage VRS dođu do Vareša kako bi pomogli snagama HVO-a. Prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke, granata ispaljena sa položaja VRS ubila je Nesiba Malkića, 25. oktobra 1993. godine. Iako šokirani gubitkom komadanta, pripadnici 210. brigade su uspješno ispunili zadatke, a Vareš je oslobođen. Komandu je preuzeo Asim Kamberović, a njega će krajem rata zamjeniti Esad Kitić.

Pokušaj deblokade Sarajeva[uredi | uredi izvor]

U junu 1995. godine započeta je velika operacija pokušaja deblokade Sarajeva, a u njoj su učestvovali i borci 210. brigade. Operacija je bila neuspješna.

Odlazak u Krajinu[uredi | uredi izvor]

Borci 210. brigade su posljednje dane rata proveli u Krajini, ratujući zajedno sa jedinicama Petog korpusa. U trenutku kada su primili vijest da je potpisan Okvirni mirovni sporazum nalazili su se osam kilometara udaljeni od Prijedora.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 17. 3. 2015. Pristupljeno 23. 4. 2014.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Jusuf Malkić (2002). Bosnom slava pronijeta: Živinički otpor agresiji". Živinice: Bosanski kulturni centar u Živinicama.
  • Pod bajrakom 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tuzla: Savez boraca Patriotske lige TK Tuzla. 2010.