281. viteška oslobodilačka brigada "Nesib Malkić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
281. viteška oslobodilačka brigada Nesib Malkić
Osnovanafebruar 1993.
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioDrugog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedišteŽivinice
Komandanti
Nesib Malkić
Asim Kamberović
Esad Kitić

281. viteška oslobodilačka brigada "Nesib Malkić" bila je živinička brigada 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom rata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je u februaru 1993. godine. U njen sastav ušli su Sprečanski bataljon, Dubravski bataljon, 1. živinički bataljon i Šerićki odred. Većina boraca bila je iz Živinica, mada je u Sprečanskom bataljonu bilo i boraca sa područja Kalesije. Za svoje zasluge u odbrani države brigada je proglašena "viteškom", a njen prvi komadant Nesib Malkić odlikovan je Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Nakon njegove pogibije, brigada je nazvana po njemu.

Ratni put[uredi | uredi izvor]

210. viteška brigada je uglavnom ratovala izvan područja Živinica, a učestovali su i u borbama izvan zone odgovornosti 2. korpusa. Borci koji su ušli u njen sastav su već od prije boravili na brčanskom i gradačačkom ratištu.

Pogibija komadanta i zauzimanje Vareša[uredi | uredi izvor]

Tokom 1992. i 1993, Vareš je bio pod kontrolom HVO-a. Nakon zločina nad Bošnjacima Vareša, za koje je Ivica Rajić osuđen na 12 godina zatvora[1], jedinice 2. i 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine su poslate da preuzmu kontrolu nad gradom. Zadatak boraca 210. brigade bio je da zauzmu položaj u rejonu Crne Rijeke, kako bi spriječili da sa pravca Nišićke visoravni snage VRS dođu do Vareša kako bi pomogli snagama HVO-a. Prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke, granata ispaljena sa položaja VRS ubila je Nesiba Malkića, 25. oktobra 1993. godine. Iako šokirani gubitkom komadanta, pripadnici 210. brigade su uspješno ispunili zadatke, a Vareš je oslobođen. Komandu je preuzeo Asim Kamberović, a njega će krajem rata zamijeniti Esad Kitić.

Pokušaj deblokade Sarajeva[uredi | uredi izvor]

U junu 1995. godine započeta je velika operacija pokušaja deblokade Sarajeva, a u njoj su učestvovali i borci 210. brigade. Operacija je bila neuspješna.

Odlazak u Krajinu[uredi | uredi izvor]

Borci 210. brigade su posljednje dane rata proveli u Krajini, ratujući zajedno sa jedinicama Petog korpusa. U trenutku kada su primili vijest da je potpisan Okvirni mirovni sporazum nalazili su se osam kilometara udaljeni od Prijedora.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 17. 3. 2015. Pristupljeno 23. 4. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Jusuf Malkić (2002). Bosnom slava pronijeta: Živinički otpor agresiji". Živinice: Bosanski kulturni centar u Živinicama.
  • Pod bajrakom 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tuzla: Savez boraca Patriotske lige TK Tuzla. 2010.