255. slavna brdska brigada "Hajrudin Mešić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
255. slavna brdska brigada "Hajrudin Mešić"
Aktivnaformirana 16. septembra 1992. kao 1. teočanska brigada[1]
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioDrugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine
Glavno sjedišteTeočak
NadimakLavovi iz Teočaka
Komandanti
Hajrudin Mešić
Dževad Avdičević

255. slavna brdska brigada "Hajrudin Mešić" je bila vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Brigada je formirana 16. septembra 1992. godine pod nazivom 1. teočanska brigada sa sjedištem u Teočaku. Prvi komandant brigade bio je Hajrudin Mešić zvani Kapetan Hajro. Čitavo vrijeme rata ova brigada bila je garant opstanka stanovništva na slobodnim teočanskim prostorima i trn u oku neprijatelju. Bila je dio Operativne grupe 4 i 25. divizije.

Historija[uredi | uredi izvor]

U julu 1992. godine formiran je Općinski štab TO sa 4 odreda iz kojeg će 16. septembra 1992. godine izrasti 1. teočanska brigada. Na dan formiranja brigada se sastojala od 1.294 borca. Za prvog komandanta je postavljen Hajrudin Mešić. Brigada se već početkom 1993. godine sastojala od 4 brdska bataljona. Nakon smrti komandanta Hajrudina, brigadi je pridodan naziv "Hajrudin Mešić", a reorganizacijom korpusa Armije RBiH brigada je preimenovana u 255. brdsku brigadu. Tokom ratnog puta, kroz ovu brigadu je prošlo oko 3.100 boraca, a njih 20 je za ispoljene zasluge odlikovano najvišim vojnim priznanjem Zlatnim ljiljanom.[1] Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata posthumno je odlikovan prvi komandant brigade Hajrudin Mešić. Također, brigada je za ostvarene kolektivne uspjehe od strane Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 14. decembra 1993. godine odlikovana počasnim nazivom slavna.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Obilježena 21. godišnjica formiranja "Prve teočanske brigade"". Radio Glas Drine. 17. 9. 2013. Pristupljeno 21. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]