510. oslobodilačka brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
510. oslobodilačka brigada
Aktivan formirana 25. oktobra 1993.
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio Petog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedište Ćoralići, Cazin
Komandanti
Komandant Amir Avdić
Zamjenik komandanta Osman Omanović
načelnik štaba Nijaz Miljković

510. oslobodilačka brigada je vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bila u sastavu Petog korpusu Armije RBiH. Osnovana je 25. oktobra 1993. godine u cazinskom naselju Ćoralići. Prvi komandant brigade bio je Amir Avdić.

Historija[uredi | uredi izvor]

Bridada je formirana pod prvobitnim nazivom Prva bosansko-oslobodilačka brigada. Prvi komandant brigade bio je Amir Avdić, zamjenik Osman Omanović a funkciju načelnika štabaa obavljao je Nijaz Miljković. U sastav ove brigade su ušli 3. ključko-sanski bataljon 503. slavne brdske brigade kao i dobrovoljci iz drugih jedinica Petog korpusa Armije RBiH čime je brigada popunjena 100% u odnosu na formaciju brigade. Pod naoružanjem bilo je oko polovine pripadnika. Uz komandu, brigada se astojala od 5 lahkih četa i jedinica za podršku: artiljerijsko-minobacačka baterija, mješoviti protivoklopni vod i LARV PZO i logističke jedinice.

Naređenjem Generalštaba Armije RBiH od 12. januara 1995. godine brigada je preimenovana u 510. oslobodilačku brigadu i taj naziv će zadržati do kraja rata.[1]

Zona odgovornosti ove brigade bila je na grmuško-srbljanskom platou i Grmeču a od značajnijih operacija u kojima je brigada učestvovala su i operacije Grmeč '94 i Sana '95.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

15 pripadnika ove brigade su dobitnici priznanja Armije RBiH Zlatnog ljiljana.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Felić: Peti korpus 1992. - 1995.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Bejdo Felić: Peti korpus 1992-1995. Ljiljan 2002, Sarajevo