510. oslobodilačka brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
510. oslobodilačka brigada
Aktivnaformirana 25. oktobra 1993.
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioPetog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedišteĆoralići, Cazin
Komandanti
KomandantAmir Avdić
Zamjenik komandantaOsman Omanović
načelnik štabaNijaz Miljković

510. oslobodilačka brigada je vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bila u sastavu Petog korpusu Armije RBiH. Osnovana je 25. oktobra 1993. godine u cazinskom naselju Ćoralići. Prvi komandant brigade bio je Amir Avdić.

Historija[uredi | uredi izvor]

Brigada je formirana pod prvobitnim nazivom Prva bosansko-oslobodilačka brigada. Prvi komandant brigade bio je Amir Avdić, zamjenik Osman Omanović a funkciju načelnika štabaa obavljao je Nijaz Miljković. U sastav ove brigade su ušli 3. ključko-sanski bataljon 503. slavne brdske brigade kao i dobrovoljci iz drugih jedinica Petog korpusa Armije RBiH čime je brigada popunjena 100% u odnosu na formaciju brigade. Pod naoružanjem bilo je oko polovine pripadnika. Uz komandu, brigada se astojala od 5 lahkih četa i jedinica za podršku: artiljerijsko-minobacačka baterija, mješoviti protivoklopni vod i LARV PZO i logističke jedinice.

Naređenjem Generalštaba Armije RBiH od 12. januara 1995. godine brigada je preimenovana u 510. oslobodilačku brigadu i taj naziv će zadržati do kraja rata.[1]

Zona odgovornosti ove brigade bila je na grmuško-srbljanskom platou i Grmeču a od značajnijih operacija u kojima je brigada učestvovala su i operacije Grmeč '94 i Sana '95.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

15 pripadnika ove brigade su dobitnici priznanja Armije RBiH Zlatnog ljiljana.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Felić: Peti korpus 1992. - 1995.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Bejdo Felić: Peti korpus 1992-1995. Ljiljan 2002, Sarajevo