17. viteška krajiška brdska brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
17. viteška krajiška brdska brigada
Aktivnaformirana 19. novembra 1992.
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioTrećeg/Sedmog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedišteTravnik
Komandanti
Fikret Ćuskić
Sakib Forić

17. viteška krajiška brdska brigada je vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu Armije RBiH. Od svog osnivanja 19. novembra 1992. godine, brigada je bila u sastavu 3. korpusa a formiranjem 7. korpusa Armije RBiH postaje njegov sastavni dio. Sjedište brigade je bilo u Travniku a okupljala je uglavnom borce iz Bosanske krajine po čemu je i dobila naziv. Zbog svog doprinosa u odbrani domovine, brigadi je dodijeljen počasni naziv ‘’viteška’’.

Historija[uredi | uredi izvor]

17. viteška krajiška brdska brigada je formirana 19. novembra 1992. ujedinjenjem 1. i 7. krajiške brigade.[1][2] Za komandanta brigade postavljen je Fikret Ćuskić koji je na tom položaju ostao do 7. aprila 1994. godine. Sjedište brigade je bilo u Travniku a baza se nalazila u kasarni bivše JNA. Decembra 1992. godine brigada je potčinjena “Operativnoj grupi Visoko” koja se tada nalazila u sastavu 1. korpusa.[3] U januaru 1993. godine, 17. brdska krajiška brigada biva direktno potčinjena Komandi 3. korpusa i u tom svojstvu ostaje do perioda kada se osniva “Operativna grupa Bosanska krajina” kada postaje dio te operativne grupe. U martu 1993. godine 17. krajiška brigada se sastojala od četiri bataljona.[4] Formiranjem Sedmog korpusa Armije RBiH 7. aprila 1994. godine, brigada se zajedno sa svim jedinicama OG Bosanska krajina potčinjava komandi tog korpusa te čini okosnicu najmlađeg armijskog korpusa.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

17 pripadnika ove brigade su dobitnici ratnog priznanja Zlatni ljiljan od čega njih 7 posthumno. Također, dvojica pripadnika ove brigade su posthumno odlikovani ordenom zlatnog grba s mačevima a jedan medaljom za hrabrost.[4] Za dostignuća ostvarena u borbi, prema odluci Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1993. godine, brigadi je dodijeljen počasni naziv slavna a do kraja rata, 18. januara 1995. godine i najviše kolektivo priznanje viteška.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Amir KlikoFikret Ćuskić, 17. Viteška krajiška brdska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, Udruženje 17. VKBBR - Institut za istoriju, Ključ - Sarajevo 2010.