Enver Hadžihasanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Enver Hadžihasanović
Rođenje

7. juli 1950.

Zvornik, FNRJ
Nacionalnost Bošnjak
Zanimanje vojno lice

Enver Hadžihasanović (7. juli 1950. Zvornik) je bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandant 3. korpusa.

Predratni period[uredi | uredi izvor]

Enver Hadžihasanović je rođen 7. jula 1950. godine u Zvorniku, od oca Besim i majke Refije. Poslije srednje škole upisuje akademiju KoV JNA koju i završava 1973. godine u Beogradu. Nakon toga je raspoređivan na različite dužnosti u JNA u Tuzli i Sarajevu. Kao kapetan prve klase pohađao je Komandno-štabnu školu u Beogradu. Završetkom te škole unaprijeđen je u čin majora i raspoređen na dužnost komandanta bataljona vojne policije 7. armije JNA. 1988. godine prekomandovan je na dužnost načelnika štaba 49. motorizovane brigade. Nakon transformacije ove brigade u mehanizovanu brigadu, krajem 1989. godine postavljen je za njenog komandanta. Obavljajući tu dužnost stekao je i čin potpukovnika.

Ratni period[uredi | uredi izvor]

Početkom aprila 1992. JNA je stavila Envera Hadžihasanovića u kućni pritvor u Sarajevu. On je međutim 8. aprila 1992. godine uspio pobjeći iz kućnog zatvora te je dezertirao iz JNA. Neposredno po napuštanju JNA, stupa u Teritorijalnu odbranu BiH. Dana 14. novembra 1992. godine, postao je prvi komandant 3. korpusa Armije Bosne i Hercegovine i tu dužnost obavlja do 1. novembra 1993. godine, kada je unaprijeđen u načelnika Štaba Vrhovne komande Armije RBiH.[1] U decembru 1993. je unaprijeđen u čin brigadnog generala.

Poslijeratni period[uredi | uredi izvor]

Formiranjem Vojske Federacije Bosne i Hercegovine postaje član njene komande. U maju 1997. godine unaprijeđen je u čin divizijskog generala. Poslije je unaprijeđen u čin general majora i u tom činu i završava profesionalnu službe jer je penzionisan u aprilu 2000. godine. Godine 2006. Enver Hadžihasanović osuđen je na 5 godina zatvora pred Tribunalom u Hagu po komandnoj odgovornosti jer nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni podređene za kršenja zakona i običaja ratovanja protiv zarobljenika u Zenici i Bugojnu 1993. (ubistvo i okrutno postupanje). U aprilu 2008. godine, kazna mu je smanjena na 3,5 godine, a osuđen je za propust da spriječi ili kazni okrutno postupanje prema zatvorenicima u Muzičkoj školi u Zenici 1993. Pušten je na slobodu 23. aprila 2008. nakon što je izdržao kaznu. Ostale optužbe, ubistvo Mladena Havraneka i okrutno postupanje prema šestorici zatvorenika u salonu namještaja "Slavonija", te ubistvo Dragana Popovića i okrutno postupanje prema zatvorenicima u Orašcu u oktobru 1993. godine su odbačene pošto, po jednoglasnom mišljenju sudija, nisu dokazane "van razumne sumnje". [1]


Reference[uredi | uredi izvor]