124. laka brigada "Kralj Tvrtko"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
124. laka brigada "Kralj Tvrtko"
Patch of HVO Sarajevo.svg
Oznaka sarajevskog HVO-a
Osnovana28. oktobra 1992. kao Hrvatska brigada "Kralj Tvrtko"
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioPrvog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedišteSarajevo

124. laka brigada "Kralj Tvrtko" bila je jedinica Hrvatskog vijeća odbrane u Sarajevu tokom rata u BiH. Bila je jedna od brigada HVO-a u sklopu Armije BiH. Brigada je nazvana po srednjovjekovnom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Sve do oktobra 1995. bila je direktno potčinjena Komandi 1. korpusa.

Historija[uredi | uredi izvor]

HVO u Sarajevu formiran je 29. maja 1992. godine. Jedinice sarajevskog HVO-a ustrojene su u brigadu 5. decembra 1992. godine. Komandant brigade bio je Ivan Vulić. Brigada je bila sastavljena uglavnom od sarajevskih Hrvata.

Brigada je imala više od 5.000 vojnika i dala je veliki doprinos odbrani Sarajeva. Učestvovala je u bitkama za Pofaliće, Otes, Hrasno brdo, Stup, Elektrotehničku školu i Dobrinju, a držala je i liniju u sklopu odbrane Sarajeva. 102 pripadnika brigade poginula su u odbrani Sarajeva.

Jedinice[uredi | uredi izvor]

Hrvatska brigada Kralj Tvrtko[uredi | uredi izvor]

Oznaka Hrvatske brigade Kralj Tvrtko

Krajem 1992. i početkom 1993. izbija bošnjačko-hrvatski sukob. U Sarajevu ne dolazi do sukoba između Hrvata i Bošnjaka, ali se sarajevski HVO prisilno ukida. Komanda 1. korpusa Armije RBiH u novembru 1993. godine donosi odluku o ukidanju Štaba HVO-a Sarajevo i formiranju Hrvatske brigade Kralj Tvrtko, u sastavu tog korpusa. Tokom organizacijskih promjena u korpusu, brigada je 11. januara 1995. preimenovana u 142. hrvatsku laku brigadu "Kralj Tvrtko". Ratni stožer i satnija HOS-a Sarajevo, formirani u augustu 1993, u februaru 1995. ušli su u sastav 142. brigade. Nakon okončanja ratnih djejstava brigadi je promijenjen naziv u 124. laka brigada "Kralj Tvrtko" i ušla je u sastav 12. divizije.

Dio svojih aktivnosti vršila je u zoni odgovornosti Operativne grupe 3 Vareš, odnosno 16. divizije. Tri pripadnika ove brigade i jedan pripadnik HOS-a odlikovani su Zlatnim ljiljanom, najvišim ratnim priznanjem.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Smail Čekić i grupa autora (2017). Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (1. izd.). Sarajevo: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. ISBN 978-9958-028-25-0.