Tskhinvali

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Karta bivše Južnoosetijske autonomne oblasti, koja pokazuje krug s Chinvalijem i njegovu oklocu definiranu kao "Gruzijsko-osetijska zona konflikta."

Chinvali (također pisano kao Tshinvali, Tskhinval, Cchinvali ili Cxinvali; Šablon:Lang-os, Tskhinval ili Ch'reba, Šablon:Lang-ka), je glavni grad de facto nezavisne nepriznate države Južna Osetija, a koju svojom smatra Gruzija. Prema službenoj administrativnoj podjeli Gruzije Chinvali je u regiji Shida Kartli.

Nalazi se na rijeci rijeci Veliki Liakhvi oko 100km sjeverozapadno od gruzijskog glavnog grada Tbilisija.

Ime[uredi | uredi izvor]

Chinvali je gruzijsko ime ovog grada. Ono u prevodu znači Zemlja grabova. Nezvanično osetsko ime je Čreba. Od 1934. do 1961. grad se zvao Staljiniri.

Historija tokom gruzijsko-osetinskog sukoba[uredi | uredi izvor]

Grad je teško nastradao u etničkim sukobima 1990-1992. godine. Po uspostavljanju primirja, zapadni dio grada je bio pod osetskom kontrolom, a istočni pod gruzijskom. Od 1994. ovde je bila smještena zajednička kontrolna komisija mirovnih snaga Rusije, Osetije i Gruzije pod pokroviteljstvom OEBS.

Dana 8. augusta 2008. vojska Gruzije je uz artiljerijski napad ušla u Chinvali[1] Nakon toga, osetske i ruske tenkovske snage su krenule u akciju odbacivanja gruzijskih snaga na početne položaje. Predsjednik Gruzije, Mihail Sakašvili, je 9. augusta naredio povlačenje iz Chinvalija. Prvi izveštaji su govorili o teškom razaranju grada, 1400 poginulih civila i hiljadama izbjeglih.[2][3].

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Do 1900, u tadašnjem selu Chinvaliju su uglavnom živjeli Gruzini i Jermeni. Otkada je Chinvali postao glavni grad Južne Osetije 1922. tu su se doseljavali Oseti. Godine 1989. u gradu je živjelo: 74 % Oseta, 16 % Gruzina i 9 % ostalih nacija.


Reference[uredi | uredi izvor]

  • Tsotniahsvili, MM. (1986). History of Tskhinvali (jezik: Georgian). Tskhinvali. 

Šablon:Coor title dm