2. viteška motorizovana brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

2. viteška motorizovana brigada je vojna jedinica koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini bila u sastavu Prvog korpusa Armije RBiH. Jedna je od prvih brigada kojoj je dodijeljen počasni naziv viteška.

Historija[uredi | uredi izvor]

19. maja 1992. godine formira se Prvi samostalni bataljon Okružnog štaba odbrane Sarajevo dok se od drugih uspostavljenih jedinica 1. jula 1992. godine formira 15. pješadijska brigada TO Novi Grad. Na organizovanju i formiranju ovih jedinica u sarajevskim naseljima Buća potok, Boljakov Potok, Briješće i Sokolje, pored ostalih veliku ulogu odigrao je Safet Zajko. Daljim jačanjem Armije RBiH dolazi do ukrupnjavanja i jačanja vojnih formacija tako da se spajanjem ove dvije jedinice 1. oktobra formira 2. motorizovana brigada sa Safetom Zajkom kao komandantom brigade.

Borbene aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Prve borbene aktivnosti jedinica od kojih je kasnije nastala 2. viteška motorizovana brigada vođene su već 5. aprila 1992. godine na Šiljevića brdu, koti koja se nalazi iznad naselja Boljakov potok, kada je počeo prvi oružani sukob sa jedinicama Vojske Republike Srpske. Potom slijede aktivnosti u sklopu značajne akcije na deblokadi i oslobađanju kasarne Jusuf Džonlić, a koje su se vodile od sredine maja do sredine juna 1992. godine i koja je bila presudna za grad Sarajevo a samim time i za BiH. Uslijedila je Pofalićka bitka, koja se odvijala 16. maja te prve ratne auzeti Sokolje, ali su i ovaj put snage predvođene komandantom Safetom Zajkom spriječile zauzimanje Sokolja, koje dobiva naziv naselje heroja. U bino brdo Žuč, 12. juna 1993. godine poginuo je zamjenik komandanta brigade Safet Isović zvani Tigar sa Žuči. Pet dana poslije (17.6.1993. godine[1]

godišnjice Armije RBiH, Drugoj motorizovanoj brigadi dodijeljen je i počasni naziv viteška.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]