3. tuzlanska brigada Tuzla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
3. tuzlanska brigada
3Tuzlanska.jpg
Aktivan formirana 19. juni 1992..
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio Drugog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedište Tuzla
Komandanti
Enes Atić
Mirsad Mujović
Kemal Džanko

Treća tuzlanska brigada T0 formirana je 19. juna 1992. godine. Pripadala je 2. korpusu Armije RBiH. Tokom rata bila je poznata pod nazivima: Treća lahka brigada Tuzla, Treća motorizovana brigada i Treća brdska brigada Tuzla. Na položaju komadanta brigade tokom rata bili su: Enes Atić, Mirsad Mujović i Kemal Džanko. Prvobitno se brigada sastojala od tri bataljona. U 1. bataljon su ušli rudari Rudnika Kreka. U 2. bataljon su ušli pripadnici Prvog tuzlanskog odreda, čete Kozlovac i čete Ilinčica. U 3. bataljon su ušle jedinice iz sastava TO Slavinovići. Kasnije će biti osnovan i 4. bataljon te manevarska Brdska četa. Kroz brigadu je prošlo oko 5800 boraca.


Ratni put[uredi | uredi izvor]

Borci 3. tuzlanske brigade su učestovali u borbama oko lukavačkog sela Smoluće, jakog neprijateljskog uporišta. Na majevičkom ratištu, zajedno sa ostalim tuzlanskim te kalesijskim jedinicama Brigada je do kraja 1992. godina oslobodila više neprijateljskih uporišta: Gojino brdo, Kukarića brdo, Čapljak, Todoroviće, Banderu, Kolimer itd. U sklopu 5. operativne grupe Tuzla, Brigada je često boravila na gradačačkom i brčanskom ratištu. Brigada je dala svoj doprinos uspješnoj odbrani Gradačca, a na brčanskom ratištu je učestovala u borbama na Dizdaruši, Omerbegovači, Boderištu, Ulicama, Vitanovićima itd.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Dževad Pašić - Zemlja između istoka i zapada, Tuzla, Bosnia Ars Tuzla, 1996.

Reference[uredi | uredi izvor]