N'Djamena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
N'Djamena
Ciad-N'Djamena.jpg
Bulevar u N'Djameni
Grb Položaj
Grb općine N'Djamena Položaj naselja N'Djamena
Osnovne informacije
Država: Flag of Chad.svg Čad
Regija: Chari-Baguirmi
Stanovništvo: 721.000 popis (2005)
Nadmorska visina: 298 n.m.

N'Djamena, (populacija 721.000 - podaci iz 2005.), je glavni grad Čada. Grad je ustvari luka na rijeci Chari, i prvenstveno je administrativni centar. Također predstavlja regionalni centar trgovine živom stokom, solju, datulama i grožđem. Glavna industrija je prerada mesa. Pored toga što je glavni grad Čada N'Djamena je i glavni grad perfekture Chari-Baguirmi.

Smještena je 12°6'47" sjeverno i 5°2'57" istočno.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovana je kao Fort-Lamy od strane Francuza 1900. Ime joj je promijenjeno u N'Djamena 1973. Djelimično je opljačkana u građanskom ratu, u kasnim 1970-tim.

Grad leži na rijeci Chari, a odmah na drugoj strani je Kamerun, sa kojim je povezan mostom. Najveći je grad u državi, a dijeli se na Nassara Strip poslovni centar, i stambene četvrti Chagoua, Paris Congo i Moursal.

Jedna od gradskih znamenitosti je nacionalni muzej Čada. Također ima Administrativnu školu, Školu veterinarstva i medicine, te međunarodni aerodrom.