Sljepoočna kost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sljepoočna kost
(Os temporale)
Položaj sljepoočne kosti (zeleno)
Struktura sljepoočne kosti (lijevo)
Granične kosti: Potiljačna, tjemena, sitasta, donjevilična i jagodična kost
Identifikatori
Gray'sp.138
TAA02.1.06.001
FMA52737
Anatomska terminologija

Sljepoočna kost je smještena na strani i bazi lobanje i bokovima sljepoočnih režnjeva moždane kore.

Sa strana, ova kost je prekrivana lobanjskim krovom i strukturama ušiju. Kroz sljepoočni kost prolazi sedam donjih moždanih živaca i glavni krvni sudovi do i od mozga.[1][2][3]

Struktura[uredi | uredi izvor]

Sljepoočna kost sadrži četiri dijela:[4][5] klinasti, sisasti (mastoidni), petrozni i bubni dio

Sitasti dio je najveći i pozicioniran iznad ostatka kosti. jagodični nastavak je dug i napet, a strši iz donje regije pločastog dijela i zglobljava se s jagodičnom kosti. Sisasti nastavak je zadnjedonji sitasti dio. Spojen je sa nastavcima sitastog i sisastog dijela i između klinastog i potiljačnog ležišta petroznog dijela, koji je u obliku piramide. Bubnički dio je relativno mali i nalazi se ispod sitastog dijela, ispred nastavka mastoidnog dijela, a iznad u odnosu na trnastog nastavka. Trnoliki nastavak je usmjerena nadolje i medijslno prema naprijed, između parotidne žlijezde i unutrašnje vratne (jugularne) vrene.[6]. Izduživanje ili odstupanje smjera trnastog (stiloidnog) nastavka može nastazi zbog kalcifikacije u njegovom ligamentu, u stanju koje je poznato kao Eagle sindrom.

Rubovi[uredi | uredi izvor]

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Tačno porijeklo latinskog naziva temporalna je nepoznat[7] Smatra se da potiče iz starofrancuske riječi temporal (=vremenski), što znači "zemaljsko", koja je direktno proizišla iz latinske tempus (= put, odgovarajuće vrijeme ili godišnje doba). Temporalne kosti se nalaze na bočnim stranama lobanje, gdje se siva kosa obično pojavljuju rano, odnosno označava životnu dob. Ili se to može odnositi i na pulsaciju potpovršnske sljepoočne arterije, čija pulsacija označava protok vremana. Tu je i moguća veza sa grčkimm glagolom temnion, za ranjavanje u borbi. Lobanja je u ovoj oblasti tanka i predstavlja ugroženo područja za udarac bojnom sjekirom.[8]

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Korene Z., Hadžiselimović R., Maslić E. (2001). Biologija 8. Sarajevo: Svjetlost. ISBN 9958-10-396-6.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2004). Biologija 1. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2002). Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-222-6.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  4. ^ "Skul Anatomy – Temporal bone".[mrtav link]
  5. ^ Temporal bone anatomy on CT 2012-12-22
  6. ^ Chaurasia, BD. Human Anatomy Volume 3 (Sixth izd.). CBS Publishers and Distributors Pvt Ltd. str. 41–43. ISBN 9788123923321.
  7. ^ http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=temporal&searchmode=none
  8. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 8. 2016. Pristupljeno 6. 8. 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]