Podjezična kost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Podjezična kost
(Os hyoideum)
Gray186.png
Podjezična kost — prednja površina, uvećano
Gray1194.png
Prednje-bočni izgled glave i vrata
Detalji
Prekurzor 2. i 3. škržni luk
Identifikatori
Gray's p.177
MeSH A02.835.232.409
TA A02.1.16.001
FMA 52749
Anatomska terminologija

Podjezična kost, jezična kost ili hioidna kost (lat. os hyoideum)[1][2][3] je u potkovičasta kost, smještena u prednjoj liniji vrata između brade i tiroidne hrskavice. U mirovanju, leži na nivou baze donje vilice, čelno iza trećeg vratnog pršljena 3 (C3).

Za razliku od drugih kostiju, samo je podjezična udaljena od zglobljavanja sa drugim kostima, mišićima ili ligamentima. Podjezična kost je hvatište mišića spreda, straga i odozdo, a pomagže pokrete jezika i gutanje. Ova kost daje vezu za mišiće poda usne šupljine, a gore i jezika, ispod grkljan, a epiglotisa i ždrijel iza.[4] Njeno ime je izvedeno obliku u vidu slova upsilon (υ).[5][6]

Struktura[uredi | uredi izvor]

Podjerzična kost je klasificirana kao nepravilna kost i sastoji se od centralnog dijela zvanog tijelo i dva para rogova: veliki i mali rogovi (cornua).

Rogovi[uredi | uredi izvor]

Mali I veliki rogovi podjezične kosti

Veliki i mali rogovi rogovi su dvije dijelovi kosti, koji se projiciraju sa svake strane podjezične kost. Veliki se projiciraju unazad od vanjske granice tijela; spljošteni su odozgo prema dolje i na kraju konusni, gdje su koštane kvržice vezane zaa bočnni tiropodjezični ligament. Gornja površini velikih rogova je gruba i blizu njegove lateralne granice, a olakšava vezanje mišića. Najveći mišići koji se pridaju gornjoj površini velikih rogova su podjzični mišić i srednji ždrijelni konstriktor, koji se protežu duž cijele dužine rogova. Digastrični mišić i stilopodjezični mišić imaju mala hvatišta ispred ovih, kod raskrsnice tijela kosti sa rogovima. Prikačeni su na medijalnu granicu tiropodjezične membrane, a prednja polovina bočnih granica je hvatište tirohioidnog mišića. Veliki rogovi proizilaze iz embrionskog trećeg škržnog luka.

Mali rogovi su dva mala, konusna vrha, pričvršćena na svoje baze, u uglovima spoja između tijela i velikih rogova podjezične kosti. Za tijelo kosti su povezani fibroznim tkivom, a povremeno zaa velike rogove različitih dvočlanih zglobova, koji obično traju cijeli život, ali povremeno postaju ankilozirani. Mali rogovi se nalaze u liniji poprečnog grebena na tijelu kosti i čini njegov morfološki nastavak. Vrh svakog roga je mjesto veze za stilohioidni ligamenta.

Hvatišta mišića[uredi | uredi izvor]

Na podjezičnu kost su priključeni sljedeći mišići.[7]

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Podjezična kost je prisutna kod mnogih sisara. To omogućava širi spektar pokreta jezika, ždrijela i grkljan putem priprema ovih struktura jedni pored drugih kako bi se postizale potrebne varijacije.[8] Njeno porijeklo kod živih bića nije jedinstven za vrstu Homo sapiens, jer ne dozvoljava proizvodnju širokog spektra zvukova: s nižim grkljanom, muškarci ne proizvode širi spektar zvukova od žena i 2-godišnjih beba. Osim toga, položaj grkljana neandertalaca nije bio hendikep za proizvodnju govornih zvukova.[9] Otkriće modernog izgleda podjezične kost od neandertalaca u pećini Kebara u Izraelu, navelo je na tvrdnju da su neandertalci imali spušten grkljan, a na taj način i posobnost govora poput ljudskog.[10]

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oxford English Dictionary, 2nd edition, 1989.
  2. ^ http://www.merriam-webster.com/dictionary/hyoid Entry "hyoid"
  3. ^ http://www.merriam-webster.com/ Merriam-Webster Online Dictionary.
  4. ^ Campbell N. A. et al. (2008). Biology. 8th Ed. Person International Edition, San Francisco. ISBN 978-0-321-53616-7. 
  5. ^ Dorland illustrated medical dictionary
  6. ^ American heritage dictionary for english language
  7. ^ Shaw, S. M.; Martino, R. (2013). "The normal swallow: muscular and neurophysiological control". Otolaryngol Clin North Am 46 (6): 937–956. doi:10.1016/j.otc.2013.09.006. 
  8. ^ http://www.pnas.org/cgi/content/full/100/12/6930 Descent of the larynx in chimpanzee infants
  9. ^ Boë, L.J. et al. The potential of Neandertal vowel space was as large as that of modern humans. Journal of Phonetics 30 (2002) 465–484.
  10. ^ Arsenburg, B. et al., A reappraisal of the anatomical basis for speech in middle Paleolithic hominids, in: American Journal of Physiological Anthropology 83 (1990), pp. 137–146.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]