Hidroksil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
3D model hidroksilne grupe.

Hidroksil − u hemiji − je funkcionalna grupa, koja se sastoji od po jednog atoma kisika i vodika, međusobno spojenih kovalentnom vezom. U neutralnom obliku, ova grupa je hidroksilni radikal. Hidroksilni anion (OH) se označava kao hidroksid, što je dvoatomni ion sa negativnim nabojem 1−. Prema terminima hemijske sinteze, hidroksilna grupa (–OH) ima to značenje onda kada je vezana za veću organsku molekulu.

Hidroksilna grupa[uredi | uredi izvor]

Strukturna formula hidroksilne grupe

Hidroksilna grupa pripada kategoriji funkcionalnih grupa –OH u većim organskim jedinjenjima. Ovu grupu imaju alkoholi (najjednostavniji od njih imaju formulu CnH2n+1OH). Hidroksilne grupe su oosobito značajne u biohemiji jer formiraju vodikove veze i kao donori i primatelji. Ta osobenost je također u vezi sa sposobnošću povećanja hidrofilnosti i topivosti vode. Hidroksilna grupa posebno dominira u molekulama ugljikohidrata.[1][2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alcohols". IUPAC. Pristupljeno 23. 3. 2015.
  2. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-222-6.
  3. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]