Kinshasa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kinšasa)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija Kinshase u DR Kongo

Kinšasa je najveći i glavni grad Demokratske Republike Kongo. Nekada je bio samo grupa malih ribarskih sela, a danas je Kinšasa dinamičan megalopolis sa preko 10 miliona stanovnika.

U vrijeme belgijske kolonijalne vlasti grad je bio poznat kao Leopoldvil ili Leopoldštad (Léopoldville, Leopoldstad),

Historija[uredi | uredi izvor]

Boulevard du 30 Juin, u Kinshasi.

Grad je osnovao engleski istraživač Henry Morton Stanley 1881. godine kao trgovačku stanicu, oko 300 kilometara uzvodno od Livingstonovih vodopada. Nazvao ga je Leopoldvil po belgijskom kralju Leopoldu II, koji je pretendovao na vlast nad ogromnom teritorijom Konga. Pruga Matadi-Leopoldvil je izgrađena 1898. godine i omogućila je još brži razvoj grada. Do 1920. godine grad je postao prijestolnica Belgijskog Kongoa.

Diktator Kongoa, Mobutu Sese Seko, je 1966. godine u sklopu programa afrikanizacije toponima preimenovao Leopoldvil u Kinšasu, po imenu sela koje je nekada postojalo na tom mjestu. Grad je privlačio veliki broj ljudi iz unutrašnjosti zemlje, tako da je danas dominantan jezik stanovništva neautohtoni jezik lingala.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kinšasa je grad jakih kontrasta, gdje se bogate stambene i trgovačke četvrti i tri univerziteta nalaze pored sirotinjskih naselja.

Nalazi se na južnoj obali rijeke Kongo, direktno nasuprot Brazzavilleu, glavnom gradu Republike Kongo. To je jedino mjesto na svijetu gdje se dva glavna grada nalaze na suprotnim stranama rijeke i mogu vidjeti jedan iz drugog. Kinshasa ima 10.076.099 stanovnika. Na drugoj obali rijeke Brazavill ima oko 1,5 miliona stanovnika što u aglomeraciji Kinšasa-Brazavil daje brojku od oko 11,5 miliona stanovnika. Po broju stanovnika se takmiči sa Johanesburgom za mjesto drugog po veličini grada subsaharske Afrike, iza Lagosa.

Rijeka Kongo je druga najduža rijeka u Africi iza Nila, te predstavlja transportnu arteriju regije, kao i izvor hidroelektrične energije. Procjenjuje se da je hidroelektrični potencijal porječja Konga takav da može električnom energijom napajati cijeli afrički kontinent.

Kinshasa je smještena na 4°16′S 15°17′E.

Zgrade i institucije[uredi | uredi izvor]

Najvažnija područja grada uključuju Cité de l'OUA, sjedište Vlade DR Konga, Commune de Matonge, poznat širom svijet po svom noćnom životu, te stambenu četvrt Gombe.

Znamenitosti grada uključuju nebodere poznate kao Zgrada SOZACOM i Hotel Memling, centralnu tržnicu, Muzej Kinshase i Akedmiju lijepih umjetnosti Kinsahse. Ulica Boulevard du 30 Juin spaja najvažnije gradske četvrti. U Kinshasi se nalazi i nacionalni stadion - Stade des Martyrs.

Kinshasu s ostatkom svijeta spaja Međunarodni aerodrom Kinshasa, iz koga se leti u druge afričke države, isto kao i Brisel, Pariz i Madrid.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Kinshasa sa rijekom Kongo u pozadini

U Kinshasi se nalazi nekoliko visokoškolskih institucija, koji pružaju širok spektar obrazovanja od građevinarstva, medicine do novinarstva. U gradu se također nalaze tri velika univerziteta i umjetnička škola:

  • Univerzitet Kinshase
  • Kongoanski protestantski univerzitet
  • Nacionalni pedagoški univerzitet
  • Škola Allhadeff

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Karte[uredi | uredi izvor]