Razlika između izmjena na stranici "Posljednji kineski car"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
 
== Zanimljivosti ==
* Henry Pu-Yi-ev mlađi brat, Pu Chieh, i Li Wenda, koji su pomogli Pu Yi napisati svoju autobiografiju, dovedeni su da sudjeluju kao savjetnici na filmu.
* [[Budizam|Budist]]ičke lame koji se pojavljuju u filmu nisu smjeli biti u kontaktu sa ženama, pa su zaposlili muške pomagače da im pomognu da se oblače.
* Italijanski [[kuhar]] je zaposlen da kuha za međunarodnu filmsku ekipu. On je sa sobom donio 22,000 flaša italijanske [[mineralna voda|mineralne vode]], 204 kilograma italijanske [[Kahva|kahve]], 250 litara [[Maslinovo ulje|maslinovog ulja]] i preko dvije tone [[tjestenina|tjestenine]].
* Za vrijeme snimanja osiguranje je bilo tako jako, da kad je Peter O'Toole jednog dana zaboravio svoju propusnicu, bio je odbijen na ulazu.
* Dvije hiljade [[vojnik]]a obrijali su glave kako bi igrali kraljevske zastavnike. Njima je bilo rečeno da to učinite za svoje oficire koji su ih uvjerili da je to izraz prijateljstva prema italijanima i britancima. Oni su dobili bonus od 3.5 [[dolar]]a.
* Bernardo Bertolucci je predložio film kineskoj vladi kao jedan od dva moguća projekta - drugi je bio "La hotela Humaine" od [[André Malraux|Andréa Malrauxa]]. Kinezi su više voljeli ovaj projekat, i nije bilo nikakvih ograničenja na sadržaj.
* Zabranjeni grad koji se prostire na 250 [[hektar]]a, sagrađen je početkom [[15. vijek]]a, s visokim zidovima debelim 15 metara , pružalo je izvrsnu zvučnu izolaciju za snimanje filma - iako su kineske ekipe nenaviknute na snimanje filmova sa zvukom uživo.
* Budući da nije bilo dozvoljeno voziti se privatnim [[automobil]]ima, čak i Peter O'Toole je bio ograničen na korištenje bicikla za lični prijevoz.
* [[Jeremy Thomas]] je sam uspio sakupiti 25 miliona dolara proračuna za njegovu nezavisnu produkciju.
* Tokom snimanja krunidbene scene u Zabranjenom gradu, kraljica [[Elizabeta II]] je bila u Pekingu u državnoj posjeti. Kineske vlasti su dali prioritet snimanju filma, tako da ona nije bila u mogućnosti posjetiti Zabranjeni grad.
* Ruocheng Ying, koji je igrao guvernera u filmu, bio je u to vrijeme potpredsjednik Odjela za kulturu u Narodnoj Republici Kini.
* Bernardo Bertolucci je dugo pregovarao sa [[Sean Connery|Seanom Conneryjem]] da dobije ulogu Reginalda Johnstona. Connery je na kraju uvjerio režisera da ponudi ulogu nekom drugom.
* Većinu vanjskih i unutrašnjih scena u Henry Pu-Yi-evoj palati tokom njegovih godina kao marioneta [[japanski car|japanskog cara]], snimljene su na carskom dvoru u Changchunu, gdje je pravi Pu Yi živio od [[1934]]. do [[1945]]. Dvorac je sada [[muzej]].
* Prvi film iz Bertoluccijeve "orijentalne trilogije", nakon čega slijedi [[Sklonište pod nebom]] i [[Mali Buddha]].
* Kada se Johnston trebao ukrcati na brod za [[Engleska|Englesku]] [[1931]]., prozor za prodaju karata se vidi u pozadini sa natpisom radnog vremena napisanom pojednostavljenim kineskim slovima. Kina se prebacila na pojednostavljena slova nakon što su komunisti došli na vlast [[1949]]., s namjerom da poboljša [[pismenost]].
== Kritike ==
{{Citat| ... Sve što sačinjava život Pu Yi je promašaj. Sve osim jedne stvari: ideja da jedan ljudski život može imati beskonačnu vrijednost ...
3.091

izmjena

Navigacija