El-Hakka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة الحاقة
El-Hakka
Čas neizbježni
Prva stranica sure El-Hakka
KlasifikacijaMekanska
Džuz29.
Red. br. u Kur'anu69.
Br. ajeta u suri52
Br. riječi261
Br. slova1107
الحاقة

Sura El-Hakka (arapski: سورة الحاقة; bos.: Čas neizbježni) je 69. sura Kur'ana. Ima 52 ajeta i spada u mekanske sure (sure koje su objavljene u Meki).

Historijski kontekst i sadržaj[uredi | uredi izvor]

Sura po broju ajeta spada u sure srednje veličine te se samim time nalazi u srednjem dijelu Kur'ana. Govori o Sudnjem danu, tj. o času neizbježnom, prema kojem je i nazvana. Objavljena je u Mekki i smatra se ranomekanskom surom, objavljenom u periodu između 612. i 617. godine. U to doba, Arapskim poluostrvom je uglavnom bilo zastupljeno mnogoboštvo a islam, kao religija u nastanku, je imao vrlo malu vjersku, političku ili društvenu moć.

U prvih 13 ajeta se govori o narodima koji su poricali čas koji je neizbježan i o onome što ih je zadesilo. Pa se tako spominju narodi Ad i Semud kao i Nuhov narod i narod Faraona.

Čas neizbježni, šta je čas neizbježni? A da li ti znaš šta je čas neizbježni? Semud i Ad Smak su svijeta poricali pa je Semud uništen glasom strahovitim, a Ad uništen vjetrom ledenim, silovitim. Kome je On vlast nad njima sedam noći i osam dana uzastopnih bio prepustio, pa si u njima ljude povaljane kao šuplja datulina debla vidio, i vidiš li da je iko od njih ostao? A došli su Faraon, i oni prije njega, i zbog odvratnih postupaka izvrnuta naselja, pa su bili neposlušni poslaniku Gospodara svoga pa ih je On žestokom kaznom kaznio. Mi smo vas, kad je voda preplavila sve, u lađi nosili da vam to poukom učinimo i da to od zaborava sačuva uho koje pamti.

– Sura El-Hakka, 1. - 13. ajet[1]

U daljim ajetima sure se navode detalji o samom Sudnjem danu kao i onome što će uslijediti neposredno nakon časa neizbježnog.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibn Kesirov tefsir sure El-Hakka Pristupljeno 12.01.2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]