Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa SDP BIH)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Socijaldemokratska Partija Bosne i Hercegovine
Logo
PredsjednikNermin Nikšić
Sekretar partijeElvir Karajbić [1]
Osnovana27. decembar 1992.
SjedišteSarajevo
Broj članova>40.000[2]
IdeologijaSocijaldemokratija
Boja/e   
Predstavnički dom BiH
4 / 42
Dom naroda BiH
1 / 15
Predstavnički dom FBiH
11 / 98
Dom naroda FBiH
12 / 58
Veb-sajt: www.sdp.ba

Socijaldemokratska Partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) nastala je transformacijom bivšeg Saveza Komunista Bosne i Hercegovine i u svom programu je preuzela moderniju lijevu proevropsku orijentaciju.

Prvi predsjednik (po raspadu Saveza Komunista Jugoslavije) bio je Nijaz Duraković. Trenutni predsjednik je Nermin Nikšić.

Historija[uredi | uredi izvor]

SDP je politička partija koja svoje korijene veže za Socijaldemokratsku stranku BiH koja je nastala još 1909. godine. neposredno nakon aneksije, oktobra 1908. godine, vodeći ljudi radničkog pokreta započeli su rad na osnivanju Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine. Pripremljen je i program na srpskohrvatskom i njemačkom jeziku koji je sarajevska radnička skupština podržala krajem godine, dok je u januaru naredne godine organizovan privremeni partijski odbor. U aprilu 1909. počinje sa izlaženjem list "Glas Slobode" kao glasilo stranke koja zvanično još nije bila oformljena iako je već bila prisutna u društvenom i političkom životu radnika. Sredinom godine bili su, dakle, ustanovljeni gotovo svi uslovi za djelovanje socijaldemokratske partije, te je osnivački kongres konačno održan u Sarajevu 28. i 29. juna 1909. godine. [3]

Predstavnici u vlasti[uredi | uredi izvor]

Na izborima u oktobru 2014. godine SDP je osvojio:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ https://www.klix.ba/vijesti/bih/magazinovic-novi-stari-predsjednik-glavnog-odbora-sdp-a-karajbic-generalni-sekretar/190720030
  2. ^ "Čengić: SDP BiH bilježi stalni rast članstva i taj broj iznosi 41.080". Klix.ba. Pristupljeno 30. 3. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ [SDP - Prvih 100 godina, Neven Anđelić - Sarajevo, 2009.]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]