Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa SDP BIH)
Jump to navigation Jump to search
Socijaldemokratska Partija Bosne i Hercegovine
Logo
Predsjednik Nermin Nikšić
Sekretar partije Elvir Karajbić [1]
Godina osnivanja 27. decembar 1992
Sjedište Sarajevo
Broj članova >40.000 [2]
Ideologija Socijaldemokratija
Boja/e crvena, bijela
Predstavnički dom
5 / 42
Dom naroda
1 / 15
Zastupnički dom Federacije
16 / 98
Web stranica: www.sdp.ba

Socijaldemokratska Partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) nastala je transformacijom bivšeg Saveza Komunista Bosne i Hercegovine i u svom programu je preuzela moderniju lijevu proevropsku orijentaciju.

Prvi predsjednik (po raspadu Saveza Komunista Jugoslavije) bio je Nijaz Duraković. Trenutni predsjednik je Nermin Nikšić.

Historija[uredi | uredi izvor]

SDP je politička partija koja svoje korijene veže za Socijaldemokratsku stranku BiH koja je nastala još 1909. godine. neposredno nakon aneksije, oktobra 1908. godine, vodeći ljudi radničkog pokreta započeli su rad na osnivanju Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine. Pripremljen je i program na srpskohrvatskom i njemačkom jeziku koji je sarajevska radnička skupština podržala krajem godine, dok je u januaru naredne godine organizovan privremeni partijski odbor. U aprilu 1909. počinje sa izlaženjem list "Glas Slobode" kao glasilo stranke koja zvanično još nije bila oformljena iako je već bila prisutna u društvenom i političkom životu radnika. Sredinom godine bili su, dakle, ustanovljeni gotovo svi uslovi za djelovanje socijaldemokratske partije, te je osnivački kongres konačno održan u Sarajevu 28. i 29. juna 1909. godine. [3]

Predstavnici u vlasti[uredi | uredi izvor]

Na izborima u oktobru 2014. godine SDP je osvojio:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]