Hồ Chí Minh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ho Ši Min)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ho Chí Minh
Example alt text
Hồ Chí Minh na kongresu komunista u Marseilleu 1921.
Rođenje

19. maj 1890.

Nguyễn Sinh Cung, Vijetnam
Smrt

2. septembar 1969.

Hanoi, Vijetnam

Hồ Chí Minh (Ho Ći Min/h/) rođen je u Nguyễn Sinh Cungu 19. maja 1890, a umro u Hanoiju 2. septembra 1969. Vijetnamski državnik, centralna ličnost u borbi svoje zemlje za nezavisnost. Pravo ime mu je bilo Nguyen Tat Thanh. Kao mladić, 1917. dolazi u Pariz i postaje socijalist, a 1920. učestvuje u stvaranju Francuske komunističke partije. U Moskvu je stigao 1923. i učestvovao na 5. kongresu komunističke internacionale, a sljedeće godine je u Guangzhouu osnovao Vijetnamski nacionalni pokret. Chiang Kai-shek protjerao je komuniste 1927. i Hồ Chí Minh se vratio u SSSR. Vratio se 1930. da osnuje Indokinesku komunističku partiju, a 1943. formirao je vijetnamski gerilski pokret koji se borio protiv japanskih okupacionih snaga. 1945. proglasio je Demokratsku republiku Vijetnam, ali po povratku Francuza bio je prisiljen otići nazad u gerilu. Francuzi su poraženi 1953. Ženevska konferencija priznala je vijetnamski trijumf sljedeće godine i dopustila vlast Hồ Chí Minhu u Sjevernom Vijetnamu. U vijetnamskom ratu, od 1963, njegove komunističke snage sukobile su se s Južnim Vijetnamom, koji je bio pod američkom dominacijom. Do ujedinjenja Vijetnama došlo je 1976. Poslije ujedinjenja grad Sajgon dobio je ime po ovom državniku - Hồ Chí Minh.