Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
No edit summary
No edit summary
'''Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH)''' '''je najviša naučna i umjetnička državna institucija Bosne i Hercegovine.'''
 
NaučnoAkademija društvonauka NRi BiHumjetnosti Bosne i Hercegovine nastala je osnovanoiz posebnimNaučnog Zakonomdruštva kaokoje državnaje institucijautemeljeno 1951. godine Zakonom (Sl. l. NR BiH 14/51) 1951. Zakonomgodine. Naučno društvo, kao najviša ustanova za brigu o Akademijinaučnom naukaživotu, ifunkcioniralo umjetnostije sve dok Skupština Bosne i Hercegovine 1966. godine nije donijela Zakon (Sl. l. SR BiH 22/66) prema kojem je Naučno društvo jeBosne i Hercegovone preraslo u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, najvišu naučnu i umjetničku instituciju Bosne i Hercegovine.
 
Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji. Akademija je u svom radu potpuno samostalna i slobodna, a rukovodi se isključivo principima i interesima nauke i slobodnog uvjerenja svojih članova.
 
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je na temelju Zakona donijela svoj Statut, u kojem je regulirala sva pitanja organizacije, upravljanja i rada u svim oblastima u kojima djeluje.
 
== Misija ==
13

izmjena

Navigacija