Plivski vodopad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Pliva (vodopad))
Plivski vodopad

Plivski vodopad se nalazi u gradu Jajcu, u centralnoj Bosni i Hercegovini, gdje se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas. Visok je 22 metra, ali nakon zemljotresa i rata u Bosni i Hercegovini, visok je 20 metara. Ovo je jedini vodopad u svijetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini specifičnim i jedinstvenim. Spada u 12 najljepših vodopada u svijetu.

Korito rijeke Plive i sam vodopad formirani su u poroznom materijalu sedri. Prema količini sedre smatra se da je vodopad nastao pre 50.000 godina. Raspadanje i destrukcija sedre se uočava već skoro 100 godina, i obično se javlja kada korito iz nekih razloga presuši (ljetne suše u kombinaciji sa odvodom vode za potrebe HE Jajce I i Elektrobosne), ili pri proticaju vrlo visokih voda, kada se razvijaju velike brzine vode u koritu (preko 4–5 m/s). Tome treba dodati i devastiranja ljudskim nemarom, neuređena kanalizacija i smeće. Sve to dovodi do smanjenja rada sedrotvoraca, a do povećanja erozije. Postojala je mogućnost da dođe i do obrušavanja vodopada.

Povremeno se poduzimaju sanacioni radovi kako u koritu rijeke Plive, tako i na vodopadu. Sami radovi (treća faza) na kruni vodopada provedeni su 2011. godine. Između ostaloga, produbljena je bućnica ispod vodopada, tako da je Jajce dobilo turističku atrakciju „skokovi s vodopada“.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Ing. Emin Miljković, 1958 -Sanacija vodopada i rijeke Plive u Jajcu

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Plivski vodopad koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.