Idi na sadržaj

Folklandska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Falklandska ostrva)
Foklandski otoci
Falkland Islands (eng.);
Islas Malvinas (špan.)
Zastava
Uzrečica: "Desire the right"
Glavni grad Stanley
Površina 12,173 km2
Stanovništvo 2.400
Vremenska zona -5

Foklandski otoci, Falklandski otoci (Falklandi, Falklandi, Malvini ili Malvinski otoci) su arhipelag u Južnom Atlantiku od dva velika otoka: Zapadnog i Istočnog Folklanda, te većeg broja manjih otoka. Nalaze na 51° 45′ 00″ južno, 59° 10′ 00″ zapadno i samoupravni su prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva, ali ih, kao nacionalni teritorij, svojata i Argentina. Najveći i glavni grad je Stanley koji je na Istočnom Folklandu.

Suverenitet Foklanda (Malvina) bio je predmetom spora od njihovog otkrića. Tako su Francuska, Španija, Argentina i Velika Britanija svojatale suverenitet nakon otkrića arhipelag i uspostave prvih naselja. Od godine 1833. Britanija je uspjela uspostaviti svoj suverenitet pa je ovo otočje s vremenom postalo značajna baza Kraljevske mornarice, kao i dom za manji broj naseljenika koji se uglavnom bavio uzgojem ovaca. Pokušaj Njemačke carske mornarice da 1914. zauzme Foklande uzrokovao je Bitku kod Malvinskih otoka – jednu od najvećih i najspektakularnijih pomorskih okršaja u Prvom svjetskom ratu.

Karta otočja

Nakon Drugog svjetskog rata, dekolonizacije]], propasti Britanskog Carstva i slabljenja njegove vojne moći, Argentina je pojačal nastojanja za preuzimanje suvereniteta, a za otočje koristi temin Islas Malvinas. Krajem 1960-ih počeli su pregovori za rjršavanje nastalog spora, a službeni stav Foreign Officea u to doba je bio da su troškovi održavanja britanskog suvereniteta na tako udaljenom i u 20. stoljeću strateški nevažnom području preveliki da bi opravdali odbijanje argentinskih zahtjeva. Ipak, ostvarivaenje tog plana je početkom 1980-ih išlo presporo za argentinsku vojnu huntu, pa su godine 1982. otoke zauzele argentinske invazijske snage. Britanska vlada Margaret Thatcher je na to odgovorila vojnom silom što je dovelo do Falklandskog rata koji je završio argentinskim porazom i ponovnim uspostavljanjem britanskog suvereniteta.

Foklandski arhipelag u Atlantskom okeanu, 483 kilometra od argentinske obale. Uz dva veća ostrva, Istočni Falkland i Zapadni Falkland, arhipelag se sastoji od oko 700 manjih ostrva. Najveći i glavni grad je Stanley (poznat i kao Port Stanley), na Istočnom Falklandu. Ostrva su dio Britanskog prekomorskog teritorija, ali pravo na njih polaže i Argentina. Tokom dva i po mjeseca 1982. godine na Falklandskim ostrvima se odvijao sukob između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva poznat kao Falklandski rat.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]