Buško blato

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na Buško blato

Buško blato (jezero) prirodni je nastavak Livanjskog polja. Nalazi se u Bosni i Hercegovini na 716 m nadmorske visine. Samo jezero ima površinu od 55,8 km2, a ukupna zapremina je 782 miliona m3. Dvije trećine nalaze se u općini Livno, a trećina u općini Tomislavgrad. Svojom površinom ovo jezero najveće je umjetno jezero - vještačka akumulacija u Evropi.

Projekt su zajednički 1970-ih godina 20. vijeka izvele tadašnje vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s tim da je u Hrvatskoj (mjesto Ruda, općina Otok) izgrađena HE "Orlovac" (instalirana snaga 237 MW, prosječna godišnja proizvodnja 366 GWh), dok je na teritoriju BiH izgrađena akumulacija na površini od oko 50-ak km2.

Maksimalna količina vode iznosi 800 miliona m3, a najveća dubina vode iznosi 15 m.[potreban citat] Prihodi općina Livno i Tomislavgrad od voda Buškog blata po neslužbenim podacima iznose više od 750.000 KM.[potreban citat] Buško blato raspolaže bogatstvom i raznovrsnošću ribljeg fonda (šaran, pastrmka, podbila, babuška, klen, som).

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: