Razlika između izmjena na stranici "Filatelija u Bosni i Hercegovini"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Banja Luci -> Banjoj Luci
m (Pronađena prazna sekcija. Dodajem šablon {{Proširiti sekciju}}.)
m (Banja Luci -> Banjoj Luci)
 
Početkom rata dolazi do proglašavanja paradržavnih tvorevina na teritoriji Republike BiH, tzv. Hrvatske zajednice (kasnije republike) [[Herceg-Bosna|Herceg-Bosne]], koja će biti ugašena [[Vašingtonski sporazum|Vašingtonskim sporazumom]] početkom [[1994]]. i tzv. Srpske republike BiH (kasnije Republike Srpske) koja će [[1995]]. po [[Dejtonski sporazum|Dejtonskom sporazumu]] biti ozvaničena kao bosanskohercegovački entitet [[Republika Srpska]].
Na tim područjima se osnivaju zasebne pošte sa sjedištem u Mostaru ([[Hrvatska pošta Mostar]]), kao i [[Pošte Srpske|Srpske pošte]] sa sjedištem u [[Banja Luka|BanjaBanjoj Luci]]. Ove dvije pošte nisu članice [[Svjetski poštanski savez|UPU]], ali su i do danas važeće na području BiH i njihove marke su u normalnoj upotrebi. Nije poznato da li postoji mogućnost [[mješovita frankatura|mješovitog frankiranja]] (frankiranje sa dvije ili više marki iz raznih pošta na jednoj pošiljci).
 
===BH pošta===
====Krivotvorine====
 
Pojavom maraka na području Republike Srpske, dolazi i do krivotvorenja. Uzroci krivotvorenja su ili na štetu pošte ili na štetu filatelista. U početku, kvalitetno loše otiskane prve serije, bile su lake za krivotvorenje, te postoje mnoge marke Jugoslavije sa sličnim žigom, koji međutim nije katalogiziran, te je za većinu tih serija, kao i koverti, potreban atest filatelističkog stručnjaka. Kasnije se javljaju krivotvorine sa raznim kombinacijama frankiranih pisama, te raznih žigova. Pojava krivotvorenih [[FDC]] koverti se javlja nakon velike potražnje filatelističkih proizvoda [[Pošte Srpske]], kao i u početku relativnom izoliranošču pošte u BanjaBanjoj Luci. Te su krivotvorine lako prepoznatljive po lošem poštanskom žigu.
====Zajednička međunarodna izdanja====
{{Proširiti sekciju}}
U zadnjih nekoliko godina bilo je pokušaja zajedničkih izdanja sa većim ili manjim uspjehom. Osim izdanja [[CEPT]] za [[Evropa|Evropu]], koja tradicionalno izlaze u [[maj]]u, a skoro sve pošte u Evropi izdaju serije po jedinstvenom motivu, svaka od tri bosanskohercegovačke pošte izdaje zajedničke marke sa drugim državama (npr. BH pošta i [[Katar]] [[2003]].).
 
Jedan od primjera zajedničkog izdanja je marka sa likom [[papa|pape]] [[Ivan Pavao II|Ivana Pavla II]], koja je trebala biti ista za sve tri pošte, ali je usljed neslaganja Srpskih pošta, marki promijenjen izgled i štampan ponovo. Marka je izdata povodovom posjete pape Bosni i Hercegovini 22. juna 2003. godine u BanjaBanjoj Luci. Cjelokupan tiraž je preuzet od pošte u Sarajevu i koristi se u normalnom prometu. Ta marka je izuzetak i po tome što se na marki Hrvatske pošte Mostar natpis Bosna i Hercegovina pojavljuje na ćirilici. Također deset godina [[Daytonski sporazum|Daytonskog sporazuma]] u BiH obilježeno je sa gotovo identičnim markama u sve tri pošte, gdje su razlike amblem pošte, oblik i veličina poštanske marke.
 
<gallery>

Navigacija