Wikipedia:Feminizam i folklor 2023.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Feminizam i folklor 2023. peto je izdanje međunarodng takmičenja u pisanju članaka o feminizmu i folkloru, koje se organizuje na Wikipediji svake godine u mjesecima februara i marta kako bi se dokumentirale narodne kulture i žene u narodu u različitim regijama svijeta. Ovaj projekat je Wikipedijsko izdanje fotografske kampanje "Wiki voli folklor" (WLF) koje se organizira na Wikimedia Commonsu.

Osnovni cilj takmičenja je prikupljanje članaka o ljudskoj kulturnoj raznolikosti u svjetskoj besplatnoj enciklopediji Wikipediji i drugim projektima Wikimedia Foundationa. Ove će se godine Feminizam i folklor fokusirati na feminizam, ženska pitanja i rodno usmjerene teme za projekt, s Wiki Loves Folklore fokusom na smanjivanje rodnog jaza i podzastupljenosti ženskih i rodno usmjerenih tema u različitim kulturama na Wikipediji.

Trajanje[uredi izvor]

1. februar 2023 0:01 – 15. april 2023. 23:59

Ove godine će se "Feminizam i folklor" fokusirati na feminizam, biografije žena i rodno fokusirane teme.

Folklor – širom svijeta, uključujući, ali ne ograničavajući se na narodne festivale, plesove, muziku, aktivnosti, kuhinju, nošnju, bajke, umjetnost, religiju, mitologiju itd.

Žene u folkloru – uključuje, ali nije ograničeno na, žene i queer ličnosti u folkloru, narodnoj kulturi (narodne umjetnice, igračice, pjevači, svirači, sportistkinje narodnih igara, žene u mitologiji, žene ratnice u narodu, vještice i lov na vještice, bajke i još mnogo toga).

Spisak preporučenih članaka[uredi izvor]

Pravila[uredi izvor]

  • Prošireni ili novi članak treba imati najmanje dodatnih 3000 bajtova
  • Članak ne smije biti mašinski preveden
  • Članak treba proširiti ili napraviti između 1. februara i 31. marta
  • Članak treba da bude u okviru teme feminizam i folklor
  • Članak ne smije kršiti autorska prava ili imati probleme sa značajnošću i članak bi trebao imati odgovarajuće reference prema pravilima Wikipedije.

Nagrade[uredi izvor]

Nagrade za najbolje saradnike na globalnom nivou (najviše napisanih članaka):

  • 1. nagrada: – 300 USD
  • 2. nagrada: – 200 USD
  • 3. nagrada: – 100 USD

Utješna nagrada za najboljih 10: – 50 USD posebno

Organizatori[uredi izvor]

Članci[uredi izvor]

Feminizam i folklor 2023.
Autor Broj članaka
Panassko
  
134
AnToni
  
69
Ostali
  
4