Franklin D. Roosevelt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Franklin Delano Roosevelt)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Franklin D. Roosevelt
FDR in 1933.jpg
32. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
4. mart 193312. april 1945.
Prethodnik Herbert Clark Hoover
Nasljednik Harry S. Truman
44. guverner države New York
Vrijeme na vlasti
1. januar 192931. decembar 1932.
Prethodnik Alfred E. Smith
Nasljednik Herbert H. Lehman
Rođenje 30. januar 1882.
Hyde Park, New York
Smrt 12. april 1945.
Warm Springs, Georgia
Puno ime Franklin Delano Roosevelt
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Demokratska stranka
Supruga Eleanor Roosevelt
Djeca Anna Roosevelt Halsted
James Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr. (III)
Elliott Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr.
John Aspinwall Roosevelt
Obrazovanje Harvard
Vjera Anglikanska crkva
Potpis Franklin Roosevelt Signature.svg

Franklin Delano Roosevelt bio je američki državnik i političar, a za predsjednika SAD-a biran je 4 puta uzastopno, što je jedinstven slučaj u historiji SAD-a.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Franklin Delano Roosevelt rođen je 30. januara 1882. godine. Politkom se počeo baviti 1907. godine, a već 1910- izabran je za senatora savezne države New York na listi Demokratske stranke. Predsjednik Wilson imenovao ga je 1913. podsekretarom mornarice. Na toj dužnosti je ostao do 1920. godine kada je Demokratska stranka izgubila izbore. Iako obolio od paralize 1921. nastavio je političku djelatnost te je 1928. godine izabran za guvernera savezne države New York. Na konvenciji Demokratske stranke 1931. izabran je za predsjedničkog kandidata.

New Deal[uredi | uredi izvor]

Na izborima 1932. godine Franklin Delano Roosevelt odnosi nadmoćnu pobjedu - samo šest država nije glasalo za njega. Na predsjedničkoj inaguraciji 1933. u martu obećao je New Deal (socijalne mjere u vrijeme duboke ekonomske krize koje su mu donijele veliku popularnost) i izrekao, kasnije čuvenu, rečenicu:

Dopustite da iznesem svoje čvrsto vjerovanje kako se trebamo bojati jedino straha samoga.

Drugi svjetski rat - Potpisivanje objave rata Japanu 1941.

S New Dealom Roosevelt je pokrenuo kampanju radikalnih mjera za ozdravljenje nacionalne privrede. Kampanja je uključivala masovni program javnih radova (brane, šume, autoceste) koji su finansirani iz saveznog budžeta. Ovi radovi omogućili su zapošljavanje nekoliko miliona ljudi. Uz to reorganiziran je bankovni sistem, uvedeno je osiguranje za nezaposlene i penzija. Također je izmijenio politiku Sjedinjenih Američkih Država prema državama Srednje i Južne Amerike u politiku dobrog susjedstva. Tri godine prije ponovnog izbora za predsjednika SAD, tačnije 1933. godine, sa Sovjetskim Savezom uspostavlja diplomatske odnose. Godine 1940. treći put se kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Država, što je to dotada bilo nezabilježeno u američkoj historiji.

Pokušaj državnog udara[uredi | uredi izvor]

15. marta 1933 izvršen je pokušaj atentata na Roosevelta, no hitac iz pištolja koji je ispalio Giuseppe Zangara ubio je Cermaka gradonačelnika Chicaga. 20. novembra 1934 pred Američkim kongresom pojavio se general-major Smedley D. Butler koji je upozorio da postoji zavjera protiv Roosevelta. Butler je pod zakletvom izjavio da su osobe iz finansijskog sektora planirale, po uzoru na Vajmarsku republiku i tadašnju Italiju , uvesti fašistički režim u SAD-u. Naveo je imućne porodice DuPont, Morgan, Raskob i Murphy koje su neredima i demonstracijama htjele svrgnuti Roosevelta. Nije moglo biti utvrđeno je li stvarno postojala zavjera i da li pokušaj atentata ima veze s tim.[1]

Drugi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

14. augusta 1941. Roosevelt i Churchill sastali su se u Placentia Bayu u New Foundlandu (Kanada) i sastavili Atlantsku povelju koja je sadržavala četiri, takozvana, Rooseveltova pravila koja je iste godine objavio u Povelji o četiri slobode: misli, vjere, od bijede i od straha. Atlanska povelja značila je začetak Ujedinjenih naroda. S Churchillom je potpisao i Zakon o zajmu i najmu kojim je omogućio američku pomoć u borbi protiv Sila Osovine.

U novembru 1944. godine po četvrti put pobjeđuje na predsjedničkim izborima. Već prilikom susreta na Jalti (u februaru 1945. godine) s Churchillom i Staljinom vidno je bolestan. Tada ga je pregledao Churchillov liječnik i dao mu manje od šest mjeseci života. Preminuo je 12. aprila 1945. od izljeva krvi u mozak u Warm Springsu u saveznoj državi Georgiji. Pokopan je u Washingtonu. Posthumno po njemu je nazvan jedan nosač aviona američke mornarice. Također, posthumno 1948. godine u Londonu mu je otkriven spomenik na jednom od londonskih trgova. Spomenik je na svečanom otvaranju otkrila Rooseveltova supruga Eleanor Roosevelt.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Franklin D. Roosevelt i uspjeh njegovog programa protiv Velike depresije bueso.de, objavljeno 24. 3.2003; pristupljeno: 7. 8.2014 (de)