Spisak epizoda "Dr. Housea"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Spisak epizoda Dr. Housea, američke televizijske serije koju je osmislio David Shore, a koja se od 16. 11. 2004. do 21. maja 2012. emitirala na američkoj televiziji FOX. Serija ima 8 sezona; u BiH su dosad prikazane 3 sezone (BHT), a u Hrvatskoj 7 (HRT). FOX je izdao 7 sezona i u DVD-formatu, a dostupni su u regijama 1, 2 i 4.[1][2][3][4][5][6][7][8]

Pregled serije[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizoda Originalno emitirano Uspjeh serije
Premijera sezone Finale sezone Gledanost Rang
1. 22 16. 11. 2004.[9] 24. 5. 2005.[9] 13.3[10] #24[10]
2. 24 13. 9. 2005.[11] 23. 5. 2006.[11] 17.3[12] #10[12]
3. 24 5. 9. 2006.[13] 29. 5. 2007.[13] 19.4[14] #7[14]
4. 16 25. 9. 2007.[15] 19. 5. 2008.[15] 17.6[16] #7[16]
5. 24 16. 9. 2008.[17] 11. 5. 2009.[17] 13.45[18] #16[18]
6. 22 21. 9. 2009.[19] 17. 5. 2010. 12.6 #21
7. 24 20. 9. 2010.[20] 23. 5. 2011. 10.3[21] #42[21]
8. 22 3. 10. 2011.[22] 21. 5. 2012. - -

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
1 (1x01) "Pilot" Bryan Singer David Shore 16. 11. 2004. Neurocisticerkoza
Rebecca Adler (Robin Tunney), 29-godišnja odgajateljica u vrtiću, dobije afaziju i sruši se u svojoj učionici. Dr. House na početku odbija slučaj, no prihvati kad mu Wilson kaže kako je Rebecca njegova rodica. Istovremeno, Cuddy pokušava nagovoriti Housea da obavlja svoj posao u ambulanti, no on odbija sve dok mu ona ne oduzme dozvolu za korištenje MR-a. House Rebecci dijagnosticira cerebralni vaskulitis i njeno se stanje poboljšava nakon tretmana. Kako bi otkrio izvor napada, House nagovori Foremana da provali u Rebeccinu kuću. U međuvremenu, Rebecca u svom bolničkom krevetu iznenada izgubi vid i dobije novi napad. U Rebeccinoj kući Foreman otkriva slaninu, te time otkriva da je Wilson lagao o rodbinskoj vezi s Rebeccom (Wilson je Židov) i uzrok Rebeccinih napada - trakavice. Iako Rebecca ispočetka odbija lijekove, House je nagovori tako što joj pomoću bezopasnog rendgenskog snimanja, koje je predložio Chase, dokaže da stvarno ima trakavice u mozgu
2 (1x02) "Paternity" Peter O'Fallon Lawrence Kaplow 23. 11. 2004. Subakutni sklerozni panencefalitis
16-godišnjak Dan (Scott Mechlowicz) počinje dobijati česte noćne more i halucinacije nakon utakmice lakrosa. Njegovi ga roditelji odvedu Houseu nakon što su dobili pismo od dr. Allison Cameron koje je poslala u Houseovo ime, a on inicira opkladu oko toga jesu li oni Danovi biološki roditelji. Nakon što se kod Dana pojavi još simptoma (mioklonični napad i tromboza), House postavi dijagnozu. No, nakon što Dan počne halucinirati tokom jednog tretmana, House shvati kako je postavio krivu dijagnozu. Uskoro House uzme šalice koje su koristili Danovi roditelji i napravi test očinstva, te otkrije kako nijedno od njih nije biološki povezano s Danom. Kada se House sjeti jednog od svojih prijašnjih slučajeva, u kojem majka nije dozvolila da joj se dijete vakcinira, teoretizira kako Dan boluje od virusa ospica koji je dobio još u djetinjstvu. Svoju dijagnozu potvrdi biopsijom i tako uspješno izliječi Dana. 
3 (1x03) "Occam's Razor" Bryan Singer David Shore 30. 11. 2004. Trovanje kolhicinom
Student po imenu Brandon (Kevin Zegers) padne u nesvijest nakon seksa sa svojom zaručnicom. Simptomi koje pokazuje prebrojni su da bi se objasnili samo jednom bolešću. Foreman i House predlože svaki svoju dijagnozu i svađaju se oko toga koja bolje odgovara Occamovoj britvi. No, kada broj leukocita u Brandonovom organizmu opadne, obje teorije padaju u vodu. U bolničkoj apoteci House predlaže kako je Brandon slučajno dobio kolhicin umjesto lijeka protiv kašlja. To bi objasnilo sve njegove simptome, osim kašlja koji nije ni liječen. House Brandonu dadne potrebne lijekove i on se počinje oporavljati, no Houseove kolege ne uspijevaju pronaći izvor kolhicina. No, kada Brandon spomene kako njegovi stari lijekovi protiv kašlja nisu imali slova na sebi kao ni ovi sada, House zaključi, a kasnije i potvrdi, da su te nove tablete, koje sliče onima protiv kašlja, zapravo kolhicin, čime je otkrio izvor trovanja, ali i potvrdio svoju dijagnozu. 
4 (1x04) "Maternity" Newton Thomas Sigel Peter Blake 7. 12. 2004. Ekovirus 11
Nakon što slučajno čuje priču o bolesnoj bebi, House odlazi do neonatologije kako bi to provjerio, te ubrzo predviđa epidemiju. Nakon što shvati ozbiljnost bolesti, Cuddy izolira odjel. U pokušaju otkrivanja izvora bolesti House počinje liječiti bebe. No, kada dvama bebema zataje bubrezi, House je primoran otkriti koji je lijek uzrokovao zatajenje, no prekasno za jednu od te dvije bebe. Nakon autopsije nad tom bebom, House otkrije prisutnost antitijela za Ekovirus 11, CMV i Parvovirus B19. Tada testiraju majke i odluče kako je uzrok epidemije ekovirus. Koristeći eksperimentalni antivirus, uspiju izliječiti bebe. No, House želi otkriti pravi izvor virusa, te ubrzo primijeti kako jedna od sestara volonterki kašlje i briše nos dok gura kolica s igračkama i plahtama za bebe i tada shvati ko je pravi izvor. 
5 (1x05) "Damned If You Do" Greg Yaitanes Sara B. Cooper 14. 12. 2004. Alergija na bakar
Časna sestra Augustine (Elizabeth Mitchell) dolazi u bolnicu s osipom na dlanovima, no House brzo odbaci slučaj nakon što sestri dadne antihistaminike, sumnjajući na alergijsku reakciju na sredstvo za pranje posuđa. No, sestra ubrzo dobije napad astme, na što joj House dadne epinefrin, čime joj se povećava brzina otkucaja srca. Houseov tim posumnja da je House napravio pogrešku, no kada krenu u potragu za izvorom njenih problema, sestra dobije konvulzije, a osip joj se pojavi i na nogama. Kada Cuddy sazna za Houseovu metodologiju, skine ga sa slučaja. Istraga ubrzo otkriva kako House nije pogriješio, već da je reakciju izazvao čaj koji je sestra uzela prije no što je dobila epinefrin. Ali, problem je što House i njegov tim još nisu dijagnosticirali njene izvorne probleme. Ubrzo sestru odvedu u hipoalergensku sobu, no ona ponovo dobije alergijsku reakciju. Dok boravi u sobi, Augustine uzvikuje kako je Bog u njoj, što Houseu omogući da otkrije da se u njenoj materici nalazi kontracepcijska spirala izrađena od bakra, na koji je alergična. Spirala je kasnije hirurški odstranjena, a sestra se u potpunosti oporavi. 
6 (1x06) "The Socratic Method" Peter Medak John Mankiewicz 21. 12. 2004. Nedostatak vitamina K, hepatocelularni tumor i Wilsonova bolest
Lucille Palmeiro izgubi svijest nakon što tromb ode od njene noge do srca. Po dolasku u bolnicu počinje povraćati krv, zbog čega House očekuje nedostatak vitamina K. Houseov tim ubrzo pronađe korištenu kutiju ampicilina i zamrznute hamburgere, čime je Houseova dijagnoza potvrđena. Ultrazvuk koji su kasnije obavili otkriva kako Lucille ima hepatocelularni tumor i cirozu jetre. House tumor liječi etanolom, ali ne može objasniti cirozu. Uskoro Socijalna služba dolazi po Lukea, Lucilleinog sina, i odvodi ga od nje. House je optužio upravo Lucille da je zvala službu i tu je odluku protumačio kao nekonzistentnu s njenom shizofrenijom. Uskoro House zaključi kako samo Wilsonova bolest objašnjava sve simptome, uključujući i cirozu. Svoju pretpostavku potvrdi analizom oka prilikom koje uoči Kayser-Fleischerov krug oko Lucilleine rožnjače. Lucille uskoro dobija lijekove, biva izliječena i dobije svog sina natrag. 
7 (1x07) "Fidelity" Bryan Spicer Thomas L. Moran 28. 12. 2004. Bolest spavanja (Afrička tripanosomijaza)
Dvojica muškaraca džogiraju na samom početku epizode. Kada se jedan od njih (Dominic Purcell) vrati kući svojoj supruzi, ona se iz čista mira izviče na njega. Vjerujući da mu ona nije dobro, on je pošalje u Princeton-Plainsboro na pregled. Kad nijedan od tretmana ne uspije, House zaključi da ona boluje od bolesti spavanja. No, ni on ni ona nisu bili u Africi. Unatoč činjenici da će ona umrijeti bez prikladnog tretmana, nijedno od njih ne želi priznati da je imalo aferu. 
8 (1x08) "Poison" Guy Ferland Matt Witten 25. 1. 2005. Trovanje fosdrinom
House i njegov tim istražuju misteriozno trovanje srednjoškolca Matta Davisa (John Patrick Amedori). Uskoro u bolnicu dolazi još jedan tinejdžer s potpuno istim simptomima kao i Matt, ali to je jedina stvar koja povezuje njih dvojicu. 
9 (1x09) "DNR" Frederick King Keller David Foster 1. 2. 2005. Arteriovenozna malformacija
Poznati (paralizirani) jazz izvođač John Henry Giles (Harry J. Lennix) izgubi svijest tokom jednog snimanja. Po njegovom dolasku u bolnicu, House i njegov tim dobiju instrukcije da mu liječe samo upalu pluća, a ne i njegovu djelomičnu paralizu. Giles ubrzo šalje zahtjev za odbijanje reanimacije (DNR) i počinje se gušiti tokom rutinske pretrage. House u svom stilu ignorira zahtjev, spasi Gilesa i završi na sudu zbog toga. Svi liječnici, čak i Gilesov osobni liječnik, osim, naravno, Housea, vjeruju kako on ima ALS, poznatu i kao bolest Loua Gehriga. Ubrzo Cameron primijeti tromb koji liječnici hirurški odstrane. Giles se nakon toga oporavi, a MR pokazuje kako je cijelo vrijeme bolovao od arteriovenozne malformacije. Tokom epizode Foreman dobija primamljivu poslovnu ponudu od Gilesovog doktora, no odbija je. 
10 (1x10) "Histories" Dan Attias Joel Thompson 8. 2. 2005. Tuberkuloza i bjesnilo/Korsakovljev sindrom
Foreman vjeruje kako beskućnica koja ne želi sarađivati s liječnicima glumi svoje napade kako bi se dobro najela u bolnici. Ovaj slučaj podsjeti Wilsona na njegovog brata beskućnika, te se on osobno pobrine kako bi pacijentica, Victoria Madsen, ostala u bolnici i dobila što bolji tretman. House, pak, u međuvremenu, uči dvoje studenata medicine kako obaviti anamnezu i na kraju epizode otkriva kako njihova pacijentica ima Korsakovljev sindrom. 
11 (1x11) "Detox" Nelson McCormick Lawrence Kaplow i Thomas L. Moran 15. 2. 2005. Trovanje naftalenom
Dok istovremeno pokušava otkriti zašto pacijent ne prestaje krvariti nakon automobilske nesreće, House prihvati izazov dr. Cuddy i prestaje uzimati Vicodin na 7 dana u zamjenu za neobavljanje dužnosti u ambulanti u periodu od mjesec dana. Kada detoksikacija uzme maha kod Housea, njegova metodologija postaje sve grublja i riskantnija, zbog čega se Foreman i Cameronica poboje kako mu neuzimanje Vicodina utječe na razmišljanje i razum. 
12 (1x12) "Sports Medicine" Keith Gordon John Mankiewicz i David Shore 22. 2. 2005. Trovanje kadmijem
Jak prelom ruke otkriva bizarni slučaj gubitka kostiju i prekine planove za povratak igrača bejzbola Hanka Wiggena. Kako se Hankovo stanje pogoršava, House pretpostavlja da ovaj laže da ne koristi steroide. Kada Hankovi bubrezi počnu otkazivati, njegova supruga kaže kako će ona donirati svoj bubreg, ali time bi morala prekinuti svoju trudnoću, a Hank to ne želi. Nevezano uz slučaj, Foreman počinje izlaziti s jednom farmaceutkinjom, a House nema nikoga s kim bi išao na Monster Truck Rally
13 (1x13) "Cursed" Daniel Sackheim Matt Witten i Peter Blake 1. 3. 2005. Antraks i guba
Nakon što Ouija ploča pokaže njegovo ime, jedan mladić misli kako će ubrzo umrijeti, te uskoro biva doveden u Princeton-Plainsboro zbog upale pluća. Chaseov otac Rowan (Patrick Bauchau), s kojim nije u najboljim odnosima, dolazi u bolnicu posjetiti sina, a usput pomaže Houseu postaviti dijagnozu za tog mladića. 
14 (1x14) "Control" Randy Zisk Lawrence Kaplow 15. 3. 2005. Zatajenje srca uzrokovano bulimijom i redovnom upotrebom Ipecaca
Milijarder Edward Vogler donira 100 miliona dolara bolnici i postaje njihov novi predsjednik uprave. Vogler planira bolnicu pretvoriti u izvor profita za svoje biotehnološke pothvate, a ujedno želi zatvoriti Houseov Odjel za dijagnostiku zbog prevelikog novca koji taj odjel dobija. U međuvremenu, uspješna poslovna žena ima sve što može poželjeti - savršen život, savršeno tijelo i savršen posao, no jednog dana dobije paralizu bez ikakvog razloga. Kad uspije dijagnosticirati bolest, House preuzima rizik gubitka posla i liječničke dozvole kako bi je spasio. 
15 (1x15) "Mob Rules" Tim Hunter David Foster i John Mankiewicz 22. 3. 2005. Deficijencija ornitin transkarbamilaze
House dobije sudski nalog za liječenje mafijaša koji je važan federalni i zaštićeni svjedok. Pacijentov brat, inače advokat, radi protiv Housea i njegovog tima kada se sazna da on boluje od hepatitisa C. U međuvremenu se Cuddy nastavlja boriti s Voglerom oko Houseove važnosti u bolnici. 
16 (1x16) "Heavy" Fred Gerber Thomas L. Moran 29. 3. 2005. Cushingov sindrom
House i njegov tim dobiju kompliciran slučaj desetogodišnje djevojčice s viškom kilograma koja na času tjelesnog odgoja dobije srčani udar. Dodatak tom stresnom slučaju jeste Vogler, koji Housea, radi finansijskih rezova, natjera da otpusti jednog člana svog tima. 
17 (1x17) "Role Model" Peter O'Fallon Matt Witten 12. 4. 2005. Toksoplazmoza i opća promjenjiva imunodeficijencija uz infekciju Epstein-Barrovim virusom
Popularni američki senator i predsjednički kandidat izgubi svijest tokom jednog govora i dolazi u Princeton-Plainsboro gdje Vogler naredi Houseu da se pobrine za njega. Vogler, također, nadoda kako će House moći zadržati cijeli svoj tim ukoliko održi govor u korist njegove farmaceutske kompanije na jednoj dobrotvornoj večeri. Iako senatorovo stanje izvorno upućuje na AIDS, House nije zadovoljan tom dijagnozom i traži dalje. U međuvremenu se bavi slučajem žene koja je zatrudnjela bez spolnog odnosa. Na kraju epizode Cameron dolazi Houseu i daje otkaz. 
18 (1x18) "Babies & Bathwater" Bill Johnson Peter Blake i David Shore 19. 4. 2005. Lambert-Eatonov mijastenički sindrom i karcinom malih ćelija
Trudnica dolazi u bolnicu s moždanim i bubrežnim problemima, te se House mora suočiti s ovim problemom, kao i s Voglerovom željom za uklanjanjem Housea pomoću Odbora. Nakon što tim otkrije karcinom malih plućnih ćelija, bračni par mora odlučiti između života majke i života nerođenog djeteta. 
19 (1x19) "Kids" Deran Sarafian Lawrence Kaplow i Thomas L. Moran 3. 5. 2005. Moschcowitzov sindrom povezan s trudnoćom
House se bori s epidemijom meningitisa i Cuddy njemu i njegovom timu daje sat vremena za dobijanje rezultata, sve to nakon što je House izdvojio jednog pacijenta koji baš i ne odgovara kriterijima. Nakon što je Vogler otišao, House osobno odlazi do Cameronice kako bi je nagovorio da se vrati na posao, no ona odbija sve dok joj House ne kaže pravi razlog zašto je želi natrag. 
20 (1x20) "Love Hurts" Bryan Spicer Sara B. Cooper 10. 5. 2005. Osteomijelitis
Cijela bolnica govori o Houseovom očekivanom sastanku s Cameron. Glavni slučaj je onaj pacijenta (John Cho) koji nakon neugodnog razgovora s Houseom u čekaonici dobije misteriozan napad, dok House istovremeno ima problema s postarijim parom koji ima zdravstvene probleme zbog burnog seksualnog života. 
21 (1x21) "Three Stories" Paris Barclay David Shore 17. 5. 2005. Infekcija streptokokom (farmer);
Osteosarkom (odbojkašica);
Trovanje olovom (prof. Riley);
Infarkcija bedrenog mišića (House)
Housea posjećuje Stacy Warner (Sela Ward), njegova bivša djevojka, i moli ga da pomogne njenom suprugu Marku. Cuddy prisili Housea da održi predavanje studentima o procesu dijagnosticiranja, dok je prof. Riley na bolovanju. House im predstavi tri slučaja bolova u nozi, no, iako naizgled slični, svaki slučaj ima različitu dijagnozu (gost: Carmen Electra). 
22 (1x22) "Honeymoon" Frederick King Keller Lawrence Kaplow i John Mankiewicz 24. 5. 2005. Akutna intermitentna porfirija
House postavi dijagnozu Marku Warneru, Stacyinom suprugu. Iako testovi ne upućuju ni na šta neobično, a sam Mark tvrdi kako jedino ima bolove u trbuhu, izgleda kako mu mozak odumire. House tada otkrije abdominalnu epilepsiju, no ne može naći uzrok gubitku sjećanja. Nakon što Mark biva paraliziran, House ga odluči liječiti za Guillain-Barréov sindrom. Nakon što se povjerio Stacy da još gaji osjećaje prema njoj, House shvati kako je Mark imao deluzije i da zapravo ima akutnu intermitentnu porfiriju. Uz Stacyino odobrenje, ali ne i svog tima, House Marku dadne opasnu kombinaciju lijekova kako bi provjerio svoju pretpostavku. Na kraju epizode Cuddy odluči zaposliti Stacy kao bolničku pravnicu. 

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
23 (2x01) "Acceptance" Dan Attias Russel Friend i Garrett Lerner 13. 9. 2005. Trovanje metanolom i
feohromocitom (Clarence);
Rak pluća (Cindy)
Zatvor je pozvao Housea da pregleda jednog zatvorenika osuđenog na smrt (LL Cool J) koji je u svojoj ćeliji poćeo pokazivati misteriozne simptome. Cameron negoduje zbog liječenja tog zatvorenika i smatra kako se bolnički resursi mogu bolje upotrijebiti u slučaju mlade djevojke s rakom pluća. House i Stacy pokušavaju uspostaviti dobar radni odnos, pogotovo nakon što joj on slaže kako bi se taj zatvorenik odveo u bolnicu na liječenje. 
24 (2x02) "Autopsy" Deran Sarafian Lawrence Kaplow 20. 9. 2005. Tromboza
House za pacijenticu dobija devetogodišnju djevojčicu oboljelu od raka koja naglo počinje halucinirati. House otkrije način kako joj pomoći, ali je on vrlo riskantan. Ubrzo otkriju kako djevojčica ima tumor na srcu, no kada shvate kako je u pitanju benigni tumor, zaključe da je pravi uzrok tromboza. 
25 (2x03) "Humpty Dumpty" Dan Attias Matt Witten 27. 9. 2005. Endokarditis uzrokovan psitakozom
Cuddy osjeća grižnju savjesti nakon što je radnik koji joj je popravljao krov pao s njega i počeo pokazivati čudne simptome, te ga odvodi u bolnicu. Kad otkriju čudnu infekciju, za koju pretpostavljaju da je gangrena, House i njegov tim amputiraju radnikovu ruku kako bi zaustavili širenje infekcije. Ubrzo se isti simptomi pojavljuju i na drugoj ruci, te House tada mora otkriti pravi uzrok problema i spasiti radnikov život. 
26 (2x04) "TB or Not TB" Peter O'Fallon David Foster 1. 11. 2005. Nesidioblastom i tuberkuloza
Poznati liječnik (Ron Livingston) obolijeva tokom svog dobrotvornog rada u Africi i biva doveden u Princeton-Plainsboro na liječenje i njegov slučaj dodijele Houseu. Nakon što svi misle kako je uzrok tuberkuloza, a House ne, dolazi do konflikta između tog liječnika i Housea. 
27 (2x05) "Daddy's Boy" Greg Yaitanes Thomas L. Moran 8. 11. 2005. Kavernom i radijacijska bolest
Mladi student koji je tek diplomirao dobija teške napade na proslavi diplome. U međuvremenu, Houseovi roditelji odluče ga posjetiti, no House pokušava izbjeći taj susret, što njegov tim čini znatiželjnim, posebno Cameronicu. 
28 (2x06) "Spin" Fred Gerber Sara Hess 15. 11. 2005. Plućna embolija, eritroblastopenija, timom i mijastenija gravis
Poznati biciklist dolazi u Princeton-Plainsboro nakon što se sruši tokom jedne utrke. Iako je neočekivano iskren oko svih ilegalnih lijekova i zahvata koje je prakticirao, nijedan od njih nije uzrok njegovog stanja. 
29 (2x07) "Hunting" Gloria Muzio Liz Friedman 22. 11. 2005. Ehinokokoza
Mladi homoseksualac Kalvin suoči se s Houseom i zahtijeva liječenje nakon što mu dugi liječnici dijagnosticiraju AIDS, što on i priznaje da ima. House, pak, u međuvremenu, pokušava formirati vezu sa Stacy koristeći osjetljive podatke o njenoj vezi s Markom. 
30 (2x08) "The Mistake" David Semel Peter Blake 29. 11. 2005. Behçetova bolest, pa hepatitis C i na kraju hepatocelularni karcinom uzrokovan transplantacijom jetre
House i Chase budu tuženi zbog smrti majke koja je u bolnicu došla s bolom u trbuhu. Sazvana je Disciplinska komisija kako bi utvrdila je li ijedan od njih kriv. 
31 (2x09) "Deception" Deran Sarafian Michael R. Perry 13. 12. 2005. Clostridium perfringens i Münchhausenov sindrom
Anica (Cynthia Nixon) prati rezultate u kladionici i odjednom dobije napad, što House, koji je također u kladionici, vidi. Ubrzo je odvedena u Princeton-Plainsboro, no kada Cameron otkrije kako Anica ima Münchhausenov sindrom, želi je pustiti, no House joj ne dozvoljava jer vjeruje kako Anica boluje od još nečega, što se pokaže kao tačna pretpostavka. 
32 (2x10) "Failure to Communicate" Jace Alexander Doris Egan 10. 1. 2006. Cerebalna malarija
Dok su House i Stacy u Baltimoreu, poznati novinar (Michael O'Keefe) izgubi svijest i ozlijedi glavu u svom uredu. Kada povrati svijest, počinje nekontrolirano i nejasno govoriti i tada postane jasno da ima afaziju, nakon čega ga odvode u Princeton-Plainsboro na liječenje. House sve to vrijeme pomaže svom timu iz Baltimorea pošto mu je zbog snijega otkazan let. 
33 (2x11) "Need to Know" David Semel Pamela Davis 7. 2. 2006. Reakcija na ritalin i hepatocelularni adenom
Cameron je zabrinuta zbog rezultata njenog HIV-testa, dok House razmišlja o njegovom nedavnom poljupcu sa Stacy. Wilson mu savjetuje da cijeloj situaciji pristupa jako racionalno. U međuvremenu, House mora detaljno proučiti život zaposlene kućanice kako bi otkrio zašto pokazuje znakove fizičke i mentalne degeneracije. 
34 (2x12) "Distractions" Dan Attias Lawrence Kaplow 14. 2. 2006. Trovanje serotoninom
Tim se muči s dijagnosticiranjem tinejdžera koji se nakon ozbiljne nesreće konstantno grči. No, problem im predstavlja činjenica da je većina njegova tijela prekrivena opekotinama, zbog čega tim ne može obavljati uobičajene dijagnostičke testove. House se u međuvremenu osvećuje bivšem kolegi s univerziteta koji ga je prijavio zbog varanja na testu. 
35 (2x13) "Skin Deep" Jim Hayman Russel Friend, Garrett Lerner i David Shore 20. 2. 2006. Sindrom otpornosti na androgen i rak testisa
Houseova nova pacijentica je tinejdžerka super-model koja se na pisti potuče s jednom kolegicom i onda onesvijesti. Kada toksikološki nalazi potvrde prisutnost heroina, House je odluči liječiti od ovisnosti, no njeni se simptomi ne povlače ni nakon detoksikacije tijela. House se u međuvremenu mora nositi s iznimno jakom boli u nozi. 
36 (2x14) "Sex Kills" David Semel Matt Witten 7. 3. 2006. Bruceloza (Henry);
Fitz-Hugh-Curtisov sindrom i gonoreja (Laura)
House za pacijenta dobija čovjeka koji je dobio napad, a da to nije znao i kojem je potrebno novo srce. Kada Odbor za transplantaciju odbije Houseov zahtjev za novo srce, on ga pokušava nabaviti od preminule žene čiji su organi zbog njene bolesti također odbijeni. U ovoj se epizodi Wilson useljava kod Housea jer je saznao da ga supruga vara. 
37 (2x15) "Clueless" Deran Sarafian Thomas L. Moran 28. 3. 2006. Trovanje zlatom
Nakon što prestane disati tokom seksualne igrice, Bob biva odveden u Princeton-Plainsboro na liječenje. Nakon što ih malo proanalizira, House se počinje pitati koji su stvarni motivi njihovog braka i pokušava dokazati kako ga ona truje. Činjenica da se Wilson uselio kod njega počinje polahko utjecati na Housea. 
38 (2x16) "Safe" Félix Enríquez Alcalá Peter Blake 4. 4. 2006. Krpeljna paraliza
Tinejdžerka Melinda (Michelle Trachtenberg) zbog transplantacije srca mora piti lijekove koji su joj toliko oštetili imuni sistem da cijelo vrijeme mora boraviti u izoliranoj sobi. No, prilikom jednog posjeta njenog dečka Melinda dobije snažan alergijski napad i na kraju padne u anafilaktički šok, pa je odvode u Princeton-Plainsboro. U međuvremenu, House i Wilson pokušavaju riješiti probleme i postići kompromis oko njihovog zajedničkog života. 
39 (2x17) "All In" Fred Gerber David Foster 11. 4. 2006. Erdheim-Chesterova bolest
Bolnica organizira dobrotvorni turnir u pokeru s ciljem finansiranja Wilsonovog Odjela za onkologiju na kojem, među ostalima, sudjeluje i House. Njegovu igru prekida šestogodišnji pacijent koji u bolnicu dolazi s krvavim proljevom. Dječak uskoro počinje pokazivati simptome identične onima koje je House susreo kod jedne pacijentice, 12 godina prije. Unatoč nekim kontradiktornim dokazima, House je uvjeren kako se radi o istoj bolesti i želi je spriječiti prije no što ona završi isto kao i kod te pacijentice - smrću. 
40 (2x18) "Sleeping Dogs Lie" Greg Yaitanes Sara Hess 18. 4. 2006. Bubonska kuga
Zdravlje mlade djevojke postaje pitanje etike nakon što se otkrije kako nije spavala punih 10 dana. Uskoro House sazna kako je djevojci potrebna transplantacija jetre, no tada ujedno sazna neke vitalne informacije o njoj i njenoj partnerici Max. U međuvremenu, Cameron optužuje Foremana za plagiranje nakon što uoči kako je njegov objavljeni članak jako sličan njenom koji je htjela objaviti. 
41 (2x19) "House vs. God" John F. Showalter Doris Egan 25. 4. 2006. Tuberozna skleroza i herpesni encefalitis
Nakon što 15-godišnji vjerski iscjeljitelj dobije napad tokom mise, odlazi u Princeton-Plainsboro gdje njegov slučaj dodjeljuju Houseu. Odmah po primitku, House izražava svoj skepticizam prema njegovim sposobnostima i samom vjerskom uvjerenju i naziva ga varalicom, tvrdeći da blefira. No, kad on porazgovara s jednom Wilsonovom umirućom pacijenticom, a njoj se nakon toga počinje poboljšavati situacija, Houseova teza naizgled pada u vodu. Uskoro House otkrije pravi uzrok dječakova stanja, a time ujedno potvrđuje svoju tezu o dječaku kao manipulatoru i varalici i želi mu operirati mozak. Međutim, dječak to ne dozvoljava stalno se pozivajući na Boga i njegovu pomoć. House i njegov tim tada upadaju u tešku situaciju i moraju nešto poduzeti kako bi izliječili iscjeljitelja prije nego što umre. 
42 (2x20) "Euphoria, Part 1" Deran Sarafian Matthew V. Lewis 2. 5. 2006. Sekundarna legioneloza, ali bez konačne dijagnoze
Houseov novi pacijent je pokvareni policajac koji nakon potjere pokazuje jako čudne simptome i nekontrolirano se smije bez ikakvog razloga, no House i njegov tim nikako ne mogu utvrditi uzrok simptoma. Dok se policajčevo stanje pogoršava, Foreman počinje pokazivati iste simptome, što još više oteža situaciju Houseu i njegovom timu koji su sada suočeni s umirućim policajcem i bolesnim kolegom koga, ako ne otkriju uzrok, očekuje ista sudbina. 
43 (2x21) "Euphoria, Part 2" Deran Sarafian Russel Friend, Garrett Lerner i David Shore 3. 5. 2006. Sekundarna legioneloza i primarni amebni meningoencefalitis uzrokovan infekcijom amebom Naegleria fowleri
Policajac umre, a Foremanovo se stanje i dalje pogoršava. House i ostatak tima još ne znaju uzrok. Foreman, svjestan svoje moguće smrti, poziva svog oca kako bi bio uz njega. House i njegov tim više puta odlaze u policajčev stan, no svi su ti pokušaji rezultirali neuspjehom. Pri kraju epizode House posljednji put odlazi u stan kako bi provjerio još jednu teoriju prije nego što bolest, koja je već ubila policajca, isto napravi i Foremanu. 
44 (2x22) "Forever" Daniel Sackheim Liz Friedman 9. 5. 2006. Pelagra, celijakija i MALT limfom
Nakon što krene na posao, no povrati ispred vrata, Brent Mason (Kip Pardue) vrati se u kuću samo kako bi našao svoju suprugu Karu (Hillary Tuck) u kadi bez svijesti, a njihovo novorođenče u vodi kako se davi. Odlazi u Princeton-Plainsboro gdje House saznaje zanimljive detalje o njihovim životima. 
45 (2x23) "Who's Your Daddy?" Martha Mitchell John Mankiewicz i Lawrence Kaplow 16. 5. 2006. Hemohromatoza i zigomikoza
Houseov prijatelj iz srednje škole, s kojim se dugo nije vidio, dovodi mu djevojčicu koja je preživjela nedavni nalet uragana Katrine i za koju je nedavno saznao da mu je kćerka. Iako vjeruje kako djevojčica vuče njegovog prijatelja za nos, House uzima slučaj. Kako bi prozreo djevojčicine laži, a time je i izliječio, House i sam mora upotrijebiti svoju iznimnu sposobnost laganja. 
46 (2x24) "No Reason" David Shore David Shore 23. 5. 2006. Bez dijagnoze (Houseova halucinacija)
Dok pokušavaju otkriti uzrok natečenog jezika jednog pacijenta, u Houseov ured ulazi suprug jedne njegove bivše pacijentice i, nakon što sazna ko je House, ispali nekoliko metaka u njega. House nastavlja s dijagnosticiranjem pacijenta iz svog kreveta, no ubrzo shvati kako je čovjek koji ga je upucao (Elias Koteas) njegov cimer jer su njega upucali članovi bolničkog osiguranja. Kada nuspojave pucnjave počnu utjecati na njega, House se zapita je li dovoljno stabilan da postavi pravilnu dijagnozu. Dok se pacijentovo stanje pogoršava, House se mora boriti sa sumnjom u sebe i mora vjerovati da njegov tim može riješiti slučaj. Ujedno počinje dobijati halucinacije tako da se mora nositi s problemom razlikovanja stvarnosti od fikcije, sve dok na kraju ne shvati kako je sve što mu se dogodilo nakon pucnjave zapravo halucinacija. 

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
47 (3x01) "Meaning" Deran Sarafian Lawrence Kaplow i David Shore 5. 9. 2006. Addisonova bolest (Richard);
Skorbut (Caren)
House se potpuno oporavio od posljedica ranjavanja i vratio na posao uzevši dva slučaja istodobno: Richard je ostao paraliziran prije 8 godina nakon operacije raka mozga i u svojim se invalidskim kolicima "provozao" u bazen, dok je Caren ostala paralizirana nakon prakticiranja joge. Kada House započne dijagnosticiranje, njegov tim uoči promjenu u ponašanju i ophođenju s pacijentima. 
48 (3x02) "Cane and Able" Daniel Sackheim Russel Friend i Garrett Lerner 12. 9. 2006. Himerizam
Sedmogodišnjak Clancy dolazi u Princeton-Plainsboro s rektalnim krvarenjem i tvrdi kako su ga oteli vanzemaljci. Ekipa obavi neke testove, no kada za iste testove dobiju različite rezultate, a pronađu i metalni objekt u Clancyjevom vratu, doktori počinju vjerovati dječaku i priči o otmici. Wilson i Cuddy u međuvremenu odluče kako neće Houseu reći istinu o njegovom posljednjem slučaju, nadajući se kako će postati malo humaniji. Cameron je zgrožena njihovim postupkom. Kada frustrirani House odustaje od Clancyjevog slučaja, Cuddy počinje razmišljati o valjanosti skrivanja istine od Housea. 
49 (3x03) "Informed Consent" Laura Innes David Foster 19. 9. 2006. Zatajenje srca koje je uzrokovalo senilnu srčanu amiloidozu
Houseov novi pacijent je Ezra Powell (Joel Grey), renomirani medicinski istraživač, koji se sruši u svom laboratoriju. Unatoč svim Houseovim pokušajima, njegov tim ne može otkriti pravi uzrok tako da se Ezrino stanje pogoršava. Na kraju, Ezra zahtijeva od tima da mu pomognu tako što će ga isključiti s aparata i ubiti, no svaki član tima ima moralne sumnje oko tog poteza, posebno zato što mogućnost izlječenja još postoji. U međuvremenu, kćerka tinejdžerka jedne pacijentice koja dolazi u kliniku postane snažno zaljubljena u Housea i počinje ga slijediti. 
50 (3x04) "Lines in the Sand" Newton Thomas Sigel David Hoselton 26. 9. 2006. Infekcija Baylisascarisom (Adam);
Kokidioidomikoza (Ali)
House uzima slučaj 10-godišnjeg autista Adama, koji počinje glasno vrištati bez razloga. Cuddy je napravila sitne promjene u Houseovom uredu, no on ne želi ući u njega dok se sve ne vrati na staro, te tako luta bolnicom u potrazi za privremenim uredom. Tinejdžerka viđena u prošloj epizodi i dalje je zaljubljena u Housea, no njeno proganjanje polahko mu počinje ići na živce. 
51 (3x05) "Fools for Love" David Platt Peter Blake 31. 10. 2006. Nasljedni angiodem
House preuzima slučaj mlade žene koja je dovedena u bolnicu nakon respiratornih problema i snažne boli u stomaku. Sve se to dogodilo nakon što su njen suprug i ona opljačkani. No, uskoro i suprug izgubi svijest tako da tim počinje vjerovati kako su njihove bolesti povezane. U međuvremenu, House u klinici pregledava detektiva Michaela Trittera (David Morse) koji ima problema sa spolnim organom. No, nakon što House bude iznimno grub prema njemu, Tritter se odluči osvetiti i počinje stvarati probleme Houseu. 
52 (3x06) "Que Será Será" Deran Sarafian Thomas L. Moran 7. 11. 2006. Karcinom malih ćelija
Morbidno debeli čovjek pada u komu nakon požara i biva doveden u Princeton-Plainsboro. Po buđenju zahtijeva otpuštanje iz bolnice i odbija bilo kakve testove na bolesti koje imaju veze s njegovom masom. 
53 (3x07) "Son of Coma Guy" Dan Attias Doris Egan 14. 11. 2006. MERRF sindrom
House odluči probuditi ukomiranog čovjeka kako bi ga ispitao o porodičnoj anamnezi zbog njegovog sina koji možda ima genetski poremećaj, a on je jedini koji mu može pomoći. U međuvremenu, Wilson napada Housea zbog ukradenog recepta, a Tritter započinje ispitivanje Houseovog tima kako bi otkrio koliko je svaki od njih lojalan Houseu i kako bi saznao neke kompromitirajuće podatke o njemu. 
54 (3x08) "Whac-A-Mole" Daniel Sackheim Pamela Davis 21. 11. 2006. Hronična granulomatozna bolest
Houseov najnoviji pacijent je 18-godišnjak Jack koji u bolnicu dolazi nakon srčanog udara i masivnog povraćanje. Jack je bio jedini roditelj svom mlađem bratu i mlađoj sestri nakon smrti njihovih roditelja. Nakon kratkog proučavanja Jackovog života, House otkrije konačnu dijagnozu, napiše je na papir i zatvori u kovertu i počne igru sa svojim timom, kojeg tjera da pogađaju pravu dijagnozu iako je on već zna. U međuvremenu, Tritter ispituje Wilsona i onemogućuje mu da radi svoj posao, te pokušava posvađati dva prijatelja. 
55 (3x09) "Finding Judas" Deran Sarafian Sara Hess 27. 11. 2006. Eritropojetična protoporfirija
House i njegov tim dobivaju slučaj djevojčice Alice koja boluje od pankreatitisa. Nakon što se njeni rastavljeni roditelji ne mogu dogovoriti oko daljnjeg liječenja, a ne dopuštaju Houseu da ih prisili na odluku, House odlazi na sud kako bi dobio punomoć nad medicinskim odlukama vezanim uz Alice. U međuvremenu, Houseovo neuzimanje Vicodina počinje uzimati svoj danak i on odlazi kod Cuddy po još. Ona mu daje tablete, ali bez recepta i na način da ona kontrolira doze koje uzima. 
56 (3x10) "Merry Little Christmas" Tony To Liz Friedman 12. 12. 2006. Histiocitoza Langerhansovih ćelija
U bolnici Princeton-Plainsboro slavi se Božić, a Wilson je spremio dar za Housea: on i Tritter sklopili su nagodbu, a Houseu preostaju 3 dana da je prihvati. Cuddy dobija slučaj čovjeka koji je patuljak i koji pokazuje raznovrsne simptome, a ujedno se oporavlja od nedavnog zatajenja pluća. Ubrzo Cuddy dolazi u iskušenje jer je pred njom odluka koja može ugroziti pacijentov život ili spasiti Houseov posao. 
57 (3x11) "Words and Deeds" Daniel Sackheim Leonard Dick 9. 1. 2007. Meningom
House je pozvan pred sud kako bi se riješio slučaj njegovog ilegalnog posjedovanja narkotika. Cuddy savjetuje Houseu kako bi se trebao izviniti Tritteru. U međuvremenu, Houseov najnoviji pacijent je vatrogasac koji boluje od dezorijentiranosti i ima iznimno visoku tjelesnu temperaturu. Vatrogasac će zbog pogrešno interpretiranih podataka morati pristati na opasnu operaciju mozga koja će mu promijeniti život. 
58 (3x12) "One Day, One Room" Juan J. Campanella David Shore 30. 1. 2007. Infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis i trudnoća kao rezultat silovanja
House je oslobođen svih otpužbi za ilegalno posjedovanje narkotika i vraća se na posao nakon kratkog odvikavanja. Umorna od Houseovog prezira prema pacijentima, Cuddy pretvori njegov posao u ambulanti u igru, apelirajući na jedinu stvar koju House priznaje - izazov. Tamo i upozna mladu djevojku Eve, koja je nedavno silovana i koja je pozitivna na spolno prenosivu bolest i koja odbija liječenje od bilo koga osim od Housea. Cameron u međuvremenu upoznaje beskućnika (Geoffrey Lewis) koji nije ono što izgleda da jest. 
59 (3x13) "Needle in a Haystack" Peter O'Fallon David Foster 6. 2. 2007. Neprobavljena čačkalica
16-godišnjak Stevie Lipa dolazi u Princeton-Plainsboro s ozbiljnim respiratornim problemima i unutrašnjim krvarenjem. Stevieja dodjeljuju Houseu, no on je previše zaposlen izazovom koji je dobio od Cuddy. Ubrzo Houseov tim saznaje tajnu iz Steviejeva života i otkrije probleme s roditeljima, tako da je Foreman prisiljen negovoriti Stevieja da laže svojim roditeljima, čime riskira svoju dozvolu. 
60 (3x14) "Insensitive" Deran Sarafian Matthew V. Lewis 13. 2. 2007. Diphyllobothrium latum koji je uzrokovao deficijenciju vitamina B12
Djevojka (Mika Boorem) koja boluje od rijetkog poremećaja zbog kojeg ne može osjećati bol doživi automobilsku nesreću. Nakon što tim obavi testove, pacijentica počinje dobijati povišenu temperaturu i njeno se stanje počinje naglo pogoršavati. 
61 (3x15) "Half-Wit" Katie Jacobs Lawrence Kaplow 6. 3. 2007. Takayasuov arteritis
Mentalno hendikepirani muzičar-savant (Dave Matthews) dobija napade unatoč činjenici da pije lijekove protiv njih. U međuvremenu, Houseov tim saznaje kako se njihov šef prijavio za liječenje protiv raka mozga i pokušavaju razgovarati s njim, no on ih sve hladno odbija. 
62 (3x16) "Top Secret" Deran Sarafian Thomas L. Moran 27. 3. 2007. Osler-Weber-Renduov sindrom
Houseov novi pacijent je vojnik koji se vratio iz Iraka i koji pokazuje simptome sindroma Zaljevskog rata. No, nakon jednog sna o marincima, slučaj postaje kompliciraniji, a dodatne komplikacije uzrokuju i Houseovi vlastiti problemi. 
63 (3x17) "Fetal Position" Matt Shakman Russel Friend i Garrett Lerner 3. 4. 2007. Ballantyneov sindrom (Emma);
Urođena cistična adenomatoidna malformacija (Emmina beba)
Poznata fotografkinja Emma Sloan, koja je ujedno i trudna, dolazi u Princeton-Plainsboro nakon što dobije moždani udar tokom jednog snimanja. Iako se njeno stanje počinje stabilizirati, uskoro joj otkažu bubrezi, a ona se više brine za zdravlje svoje bebe, nego za vlastito. U međuvremenu, Foreman i Cuddy otkrivaju tajnu vezu između Chasea i Cameron, a House počinje planirati svoj godišnji odmor. 
64 (3x18) "Airborne" Elodie Keene David Hoselton 10. 4. 2007. Dekompresijska bolest (Peng);
Trovanje metil-bromidom (Fran);
Masovna histerija (ostali putnici)
House i Cuddy moraju riješiti masovno izbijanje čudnih simptoma na povratnom letu iz Singapura, dok Wilson i Houseov tim rješavaju slučaj žene koja konstantno dobija napade. 
65 (3x19) "Act Your Age" Daniel Sackheim Sara Hess 17. 4. 2007. Preuranjeni pubertet uzrokovan eksternim unošenjem testosterona u organizam
Šestogodišnja djevojčica pokazuje odlike karakteristične za djevojčice u pubertetu. U međuvremenu, dižu se tenzije između Chasea i Cameron tako da ih House, koji to, naravno, uoči, namjerno šalje zajedno na zadatke. Kad ih pošalje u djevojčicin dom da pregledaju za toksine ili slične stvari, njih dvoje otkrivaju nešto potencijalno inkriminirajuće za djevojčicina oca. 
66 (3x20) "House Training" Paul McCrane Doris Egan 24. 4. 2007. Infekcija bakterijom Staphylococcus aureus
Varalica izgubi sposobnost donošenja odluka i dolazi u Princeton-Plainsboro. Dok House i tim pokušavaju otkriti uzrok, Foreman ovaj slučaj prima dosta osobno. 
67 (3x21) "Family" David Straiton Liz Friedman 1. 5. 2007. Histoplazmoza
Jedini spas dječaka oboljelog od leukemije jeste transplantacija koštane srži od njegovog brata. No, kada se i brat razboli, House i njegov tim moraju dobiti bitku s vremenom kako bi spasili obojicu. Foreman se u međuvremenu mora nositi s posljedicama prošlog slučaja. 
68 (3x22) "Resignation" Martha Mitchell Pamela Davis 8. 5. 2007. Bakterijska infekcija uzrokovana pokušajem samoubistva (Addie);
Depresija (Wilson)
Spekulacije o Foremanovoj ostavci nastavljaju se. House dobija slučaj djevojke Addie koja je počela krvariti iz usta tokom treninga. U međuvremenu, House i Wilson tajno su zabrinuti jedan za drugoga. 
69 (3x23) "The Jerk" Daniel Sackheim Leonard Dick 15. 5. 2007. Hemohromatoza
House susreće sebi ravnu osobu utjelovljenu u 16-godišnjaku Nateu, mladoj šahovskoj nadi, koji uspije izvrijeđati i isprovocirati sve članove Houseovog tima, a umalo mu to uspije i s Houseom. U međuvremenu, razina netrpeljivosti između Foremana i Housea doseže novu razinu kada Foreman pomisli kako mu je House sabotirao razgovor za posao u drugoj bolnici. 
70 (3x24) "Human Error" Katie Jacobs Thomas L. Moran i Lawrence Kaplow 29. 5. 2007. Urođeni srčani defekt
House i tim prihvaćaju slučaj djevojke koja je, zajedno sa suprugom, spašena na moru tokom puta iz Kube s ciljem dolaska u Princeton-Plainsboro i liječenja kod Housea osobno. Po dolasku u bolnicu staje joj srce, no ona, iznenađujuće, i dalje normalno razgovara s Houseom. U međuvremenu, Foreman se priprema za svoj posljednji dan u Princeton-Plainsborou, Chase dobija otkaz kad se pokušava verbalno obračunati s Houseom, a Cameron daje ostavku, pa House tako ostane bez tima. 

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
71 (4x01) "Alone" Deran Sarafian Peter Blake i David Shore 25. 9. 2007. Alergijska reakcija na kefalosporin kod pogrešno identificirane pacijentice
Nakon urušavanja zgrade, House mora raditi brzo i djelotvorno kako bi spasio mladu djevojku Megan koja je čudom preživjela nesreću. Kako je sada bez tima, House svoje ideje prezentira bolničkom čistaču. Unatoč nagovorima od strane Cuddy, House odbija novi tim i nastavlja s dijagnosticiranjem sam, no ubrzo shvaća kako slučaj nije tako jednostavan i kako samostalno rješavanje i nije najbolja ideja. 
72 (4x02) "The Right Stuff" Deran Sarafian Doris Egan i Leonard Dick 2. 10. 2007. Von Hippel-Lindauova bolest
House pristaje na formiranje novog tima i započinje proces odabira. Odmah na početku epizode House sistemski eliminira poveći broj kandidata zbog iznimno minornih grešaka. Ubrzo kod njega dolazi NASA-ina pilotkinja Greta (koju House predstavi kao Osamu bin Ladena) koja ima neurološki poremećaj zbog kojeg zvukove pretvara u slike. Svjesna da će joj NASA dati otkaz ako saznaju za njeno stanje, Greta moli Housea da je liječi u tajnosti. Ovaj je slučaj ujedno prvi test za kandidate koje House još nije eliminirao. U međuvremenu, House biva zbunjen kad vidi Chasea, Cameronicu i Foremana u bolnici, no Wilson ga uporno uvjerava kako nijedno od njih ne radi više u Princeton-Plainsborou
73 (4x03) "97 Seconds" David Platt Russel Friend i Garrett Lerner 9. 10. 2007. Strongiloidijaza
Houseu je preostalo još samo 10 kandidata koji počinju nemilosrdnu borbu među sobom kad ih House podijeli u 2 grupe na temelju spola. Kao slučaj dobijaju čovjeka u invalidskim kolicima koji boluje od spinalne mišićne atrofije i počinje se gušiti. Pacijentovo se stanje pogoršava dok se dva tima žele međusobno nadmudriti. U međuvremenu, Foreman ima svoj vlastiti tim u jednoj drugoj bolnici i koristi jednu metodu vrlo sličnu Houseovoj kako bi izliječio pacijenta. 
74 (4x04) "Guardian Angels" Deran Sarafian David Hoselton 23. 10. 2007. Ergotizam
Tokom napada, dekoraterka pogrebnog doma halucinira kako biva silovana, dok, pak, kad dolazi u Princeton-Plainsboro uvjerava liječnike kako s njom u sobi boravi njena pokojna majka. House je saznao kako Chase i Cameronica ipak rade u bolnici, te da to nije umislio. U međuvremenu, jedna kandidatkinja traži pomoć upravo od Cameron, a Foreman dolazi kod Cuddy i nalazi se s njom za ručkom kako bi razgovarao o svojoj situaciji. 
75 (4x05) "Mirror Mirror" David Platt David Foster 30. 10. 2007. Infekcija bakterijom Eperythrozoon
Foreman se vraća u Princeton-Plainsboro i dobija zadatak nadgledanja Houseovih kandidata. Tokom pljačke jedan se čovjek sruši i padne u respiratorni arest. Iako se ne sjeća ko je ni kako se zove, ima sposobnost čitanja osobnosti najdominantnije osobe u prostoriji i tako si stvara identitet. House je fasciniram tačnošću njegovih procjena karaktera, te ga izmanipulira da to čini i drugima. Foreman se tada upita je li House dominantiniji od Cuddy, što House i provjeri. Kada njih dvoje uđu u sobu pacijenta, pacijent kopira Houseov karakter, dokazujući time kako je House ipak najdominantnija osoba u cijeloj bolnici. 
76 (4x06) "Whatever It Takes" Juan J. Campanella Thomas L. Moran i Peter Blake 6. 11. 2007. Selenoza ("John");
Toplotni udar i trovanje talijem (Casey)
Housea pozove CIA kako bi pomogao u dijagnozi smrtno bolesnog agenta. Dr. Samira Terzi predvodi taj slučaj, no Houseu daje iznimno malo podataka o pacijentu. Zbog nedostatka podataka, House mora pribjeći nekim iznimno atipičnim metodama kako bi spasio agenta. U međuvremenu, Foreman se mora nositi s preostalim kandidatima nakon možebitne pogrešne procjene u slučaju vozača koji je izgubio svijest nakon jedne utrke. 
77 (4x07) "Ugly" David Straiton Sean Whitesell 13. 11. 2007. Lajmska bolest
Housea i njegov tim snimaju autori dokumentarca o mladiću s ozbiljnom deformacijom lica koji je prije plastične operacije dobio srčani udar. Dok pokušavaju otkriti mladićev problem, House osjeti kako mu njegova nova prelijepa zaposlenica odvraća pozornost, zbog čega preispituje razloge njenog zapošljavanja i na kraju joj daje otkaz. 
78 (4x08) "You Don't Want to Know" Lesli Linka Glatter Sara Hess 20. 11. 2007. Autoimuna hemolitička anemija zbog sistematičnog eritemnog lupusa
Houseov novi pacijent je iluzionist koji dobije srčani udar tokom tačke podvodnog bijega. Dok preostali kandidati pokušavaju postaviti dijagnozu, House nastavlja svoju bitku s iracionalnim i pokušava dokazati kako je taj iluzionist zapravo samo varalica. U međuvremenu, House kandidatima daje test vezan uz Cuddy i pobjedniku garantira imunitet i mogućnost da nominira dvojicu suparnika za eliminaciju. 
79 (4x09) "Games" Deran Sarafian Eli Attie 27. 11. 2007. Ospice
House kandidatima dodjeljuje posebno težak slučaj punk-gitarista koji odbija saradnju, a ujedno ima prošlost vezanu uz alkohol i droge, dok Cuddy naređuje Houseu da donese odluku i sastavi tim. House obećava posao onom kandidatu koji postavi konkretnu dijagnozu. U međuvremenu, Wilson kontaktira s jednim svojim bivšim pacijentoma kome je pogrešno postavio dijagnozu i rekao da će umrijeti, te se sada mora nositi s posljedicama takvog postupka. 
80 (4x10) "It's a Wonderful Lie" Matt Shakman Pamela Davis 29. 1. 2008. Rak dojke
House i njegov novi tim u sastavu Chris Taub, Lawrence Kutner i Trin'eska dobijaju pacijenticu kojoj su se naglo paralizirale ruke, zbog čega se ozlijedila njena kćerka. Dok House pokušava otkriti uzrok problema majke i kćeri, sve je više i više uvjeren kako majka ne govori sve što bi trebala. 
81 (4x11) "Frozen" David Straiton Liz Friedman 3. 2. 2008. Masena embolija zbog slomljenog prsta
Dr. Cate Milton (Mira Sorvino) radi na Južnom polu kao jedina liječnica istraživačkog tima, no odjednom se ona sama razboli i njene su kolege prisiljene zvati Housea kako bi je izliječio preko telefonske veze. Zbog nemogućnosti nabavke lijekova, House i njegov tim moraju liječiti dr. Milton preko web-kamere. U međuvremenu, House natjera Kutnera, Tauba i Trin'esku da maltretiraju Cameron dok ona Houseu ne nabavi kablovsku televiziju, a sam House pokušava saznati identitet Wilsonove nove djevojke. 
82 (4x12) "Don't Ever Change" Deran Sarafian Leonard Dick i Doris Egan 5. 2. 2008. Nefroptoza
Houseova nova pacijentica je žena (Laura Silverman) koja izgubi svijest na vlastitom vjenčanju. Kad većina testova bude negativna, House i tim počinju sumnjati kako ih pacijentica pokušava prevariti. No, ubrzo otkrivaju kako je pacijentica bila muzički producent i kako je živjela na rubu, no naglo se promijenila i preobratila na judaizam. House, koji ne vjeruje da se ljudi mijenjaju, zaključi kako je sve to mogao biti rezultat neke bolesti. 
83 (4x13) "No More Mr. Nice Guy" Deran Sarafian David Hoselton i David Shore 28. 4. 2008. Chagasova bolest
House posumnja kako jedan pacijent ima veći problem nego što mu je dijagnosticiran na hitnoj službi zbog toga što je pacijent jednostavno previše dobar. Skeptični House pokušava dokazati neistinost njegove vedrine dok njegov tim pokušava otkriti o kojoj se bolesti radi, no odbija uzeti vedrinu i dobrotu kao simptom. U međuvremenu, House se posvađa s Wilsonovom djevojkom Amber oko količine vremena koju smije provoditi s Wilsonom, a Cuddy zahtijeva od Housea procjenu sposobnosti za njegov tim. 
84 (4x14) "Living the Dream" David Straiton Sara Hess i Liz Friedman 5. 5. 2008. Hipersenzitivni vaskulitis uzrokovan alergijom na kinin
House je uvjeren kako zvijezda jedne od njegovih omiljenih sapunica (Jason Lewis) ima tešku bolest nakon što uoči jednu jedva primjetnu promjenu u njegovom govoru tokom jedne epizode. House uzima stvari u svoje ruke i otima glumca kako bi ga pregledao, no sam glumac i Houseov tim tvrde kako je glumac potpuno zdrav. U međuvremenu, Wilson i Amber dožive svoju prvu svađu, a Cuddy mora malo glumiti kako bi inspektor, koji je iznenada došao u inspekciju, dobio kvalitetan dojam o bolnici. 
85 (4x15) "House's Head" Greg Yaitanes Peter Blake, David Foster, Russel Friend i Garrett Lerner 12. 5. 2008. Plućna embolija
House dolazi k svijesti zbunjen, ne znajući gdje se nalazi i obliven krvlju nakon autobuske nesreće u kojoj je ozlijeđeno desetak ljudi. Iako se ne može sjetiti svih detalja vezanih uz nesreću, sjeti se kako je jedan od putnika pokazivao simptome smrtonosne bolesti prije same nesreće. Unatoč negodovanju svog tima, House odluči pretrpjeti bol i rizikovati vlastiti život kako bi otkrio o kojem se putniku radi i spasio ga, iako ovaj možda i ne zna da umire. Kad House konačno otkrije o kome se radi, svi bivaju šokirani činjenicom da je ta koja umire zapravo Amber, Wilsonova djevojka. 
86 (4x16) "Wilson's Heart" Katie Jacobs Peter Blake, David Foster, Russel Friend i Garrett Lerner 19. 5. 2008. Trovanje amantadinom
Houseov tim pokušava otkriti šta se zapravo dešava Amber prije nego što ona umre, a prijateljstvo između Housea i Wilsona stavljeno je na kušnju nakon što se House počne prisjećati sve više detalja o toj nesreći. U međuvremenu, Trin'eska se pokušava nositi s činjenicom da ima neizlječivu Huntingtonovu bolest, koju je naslijedila od majke. 

Sezona 5[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
87 (5x01) "Dying Changes Everything" Deran Sarafian Eli Attie 16. 9. 2008. Difuzna lepromatozna lepra
Prošla su 4 mjeseca od šokantne Amberine smrti. U nemogućnosti da se nosi s time, Wilson daje ostavku i udaljava se od Housea, a Cuddy očajnički pokušava poporaviti njihovo prijateljstvo. U međuvremenu, Trin'eska se još uvijek bori sa činjenicom da ima Huntingtonovu bolest i radi na slučaju izvršne asistentice koja ima sličnu osobnost kako i ona. 
88 (5x02) "Not Cancer" David Straiton David Shore i Lawrence Kaplow 23. 9. 2008. Transplantirane kancerogene matične ćelije
Organi jednog donatora uzrokuju smrt nekoliko primalaca, tako da House i njegov tim moraju brzo djelovati kako bi spasili dvoje preživjelih. U međuvremenu, House unajmi privatnog istražitelja Lucasa Douglasa (Michael Weston) kako bi špijunirao Wilsona i Houseov tim. 
89 (5x03) "Adverse Events" Andrew Bernstein Carol Green i Dustin Paddock 30. 9. 2008. Bezoar
Slikarov nedijagnosticirani i neliječeni problem počinje utjecati na njegov rad i zdravlje, te njegova djevojka i klijenti uoče iznimnu grotesknost njegovih djela. Iako tvrdi da mu je bolje, dolazi u Princeton-Plainsboro. Ubrzo na vidjelo dolazi istina da je slikar istovremeno bio na tri različita testiranja lijekova, što nije rekao svojoj djevojci. U međuvremenu, Douglas nastavlja s istraživanjem, ali ovaj put kao zadatak dobija i otkrivanje podataka o Cuddy. 
90 (5x04) "Birthmarks" David Platt Doris Egan i David Foster 14. 10. 2008. Metalne igle u mozgu koje je pomaknuo magnet
House je prisiljen otići na sahranu svog oca uprkos vlastitoj nevoljkosti. Njegov tim uzima slučaj mlade žene koja je u Kini izgubila svijest tokom potrage za svojim biološkim roditeljima. Dok ga Wilson vozi na sahranu, House asistira svom timu preko mobitela. Tokom puta policija zaustavi Housea i Wilsona i oduzme Houseov mobitel, zbog čega njegov tim mora dešifrirati Houseovu metaforu. U ovoj epizodi saznajemo kako su se House i Wilson upoznali. 
91 (5x05) "Lucky Thirteen" Greg Yaitanes Liz Friedman i Sara Hess 21. 10. 2008. Kandidijaza i Sjögrenov sindrom
Trin'eska u Princeton-Plainsboro dovodi djevojku s kojom je spavala prethodnu noć nakon što je ova dobila napad u njenom stanu. Iako House prihvati slučaj, iskoristi ga kako bi otkrio detalje o Trin'eskinom privatnom životu. Uskoro Trin'eska saznaje da je ta djevojka spavala s njom samo kako bi došla do Housea, koji ju je nekoliko puta odbio kao pacijenticu. U međuvremenu, Douglas i dalje slijedi Wilsona. 
92 (5x06) "Joy" Deran Sarafian David Hoselton 28. 10. 2008. Familijarna mediteranska groznica (Jerry i Samantha);
Pulmonarna hipoplazija (Joy)
Houseov novi slučaj je onaj sredovječnog čovjeka koji s vremena na vrijeme gubi svijest i ne sjeća se šta se dogodilo, a ujedno i hoda u snu. Uskoro tim otkrije kako i njegova 12-godišnja kćerka Samantha pokazuje slične simptome. Jerryjevo stanje se pogoršava, a i Samantha počinje pokazivati nove simptome. U međuvremenu, House sazna da će Cuddy usvojiti dijete koje će se roditi za 2 sedmice. No, kada Cuddy uoči da majka ima neobičan osip, preuzima njen slučaj kao liječnica, ali i potencijalna majka. 
93 (5x07) "The Itch" Greg Yaitanes Peter Blake 11. 11. 2008. Trovanje olovom zbog krhotina metka
Čovjek s agorafobijom razboli se u svojoj kući i odbija otići u bolnicu na liječenje. House i njegov tim zbog toga moraju ići u njegov dom kako bi otkrili šta mu je. Slučaju prisustvuje i Cameron, koja je tog čovjeka liječila već i prije, te asistira timu u pronalaženju metoda za kućno liječenje. No, čovjekovo se stanje pogoršava i nije ga više moguće liječiti kod kuće, zbog čega House smisli plan kako ga mirno odvesti u bolnicu. U međuvremenu, Chase i Cameron rješavaju probleme u njihovoj vezi, a House se ne može riješiti svrbeža, zbog čega Wilson daje vlastiti uvid o tom pitanju. 
94 (5x08) "Emancipation" James Hayman Pamela Davis i Leonard Dick 18. 11. 2008. Akutna promijelocitična leukemija i trovanje arsenom ("Sophia");
Trovanje željezom (Jonah)
16-godišnja voditeljica tvornice sruši se na poslu nakon što joj se pluća napune tekućinom. Ona Houseu i timu isprva govori kako je još od smrti svojih roditelja ona emancipirana maloljetnica. U međuvremenu, Foreman traži Houseovo dopuštenje da sudjeluje kao član tima za testiranje jednog lijeka, no ovaj odbija. Tada Foreman, kako bi dokazao da može raditi dva posla odjednom bez Houseove nadležnosti, uzima vlastiti slučaj. No, kada se dječakovo stanje iznimno pogorša, Foreman se počinje pitati je li napravio dobru odluku i može li stvarno raditi bez Houseove pomoći. 
95 (5x09) "Last Resort" Katie Jacobs Matthew V. Lewis i Eli Attie 25. 11. 2008. Melioidoza
Bolesni čovjek ulazi u ured dr. Cuddy te uzima Housea, Trin'esku i još nekoliko pacijenata kao taoce, zahtijevajući dijagnozu. U svom očaju, uspije nagovoriti Trin'esku da bude pokusni kunić za njegove lijekove, a House pokušava riješiti slučaj prije nego specijalci počnu pucati po otmičaru. 
96 (5x10) "Let Them Eat Cake" Deran Sarafian Russel Friend i Garrett Lerner 2. 12. 2008. Nasljedna koproporfirija (Emmy);
Simuliranje (Deedee, "naštelio" House)
Trenerica fitnesa, poznata po svom zagovaranju "prirodnog" mršavljenja, padne u nesvijest tokom snimanja reklame. U međuvremenu, Trin'eska uzima pokusni lijek za Huntingtonovu bolest pod Foremanovom nadležnošću, Kutner vodi online-kliniku pod Houseovim imenom, a Cuddy se seli u Houseov ured dok se njen preuređuje, što njemu ne odgovara. 
97 (5x11) "Joy to the World" David Straiton Peter Blake 9. 12. 2008. Postporođajna eklampsija
Iskompleksirana tinejdžerka povrati i izgubi svijest tokom božićnog programa svoje škole. House preuzima njen slučaj. U međuvremenu, Foreman i Trin'eska saznaju više jedno o drugom tokom testa probnih lijekova za Huntingtonovu bolest, House prima i daje božićne poklone, zbog čega se stvaraju mnoge špekulacije, a Cuddy također dobija jedan poseban poklon. 
98 (5x12) "Painless" Andrew Bernstein Thomas L. Moran i Eli Attie 19. 1. 2009. Epilepsija
Cameron nagovori Housea i tim da uzmu slučaj suicidalnog čovjeka koji pati od hronične boli, slične onoj Houseovoj. U međuvremenu, briga o kćerci ne dopušta Cuddy da se previše posveti poslu, a Foreman i Trin'eska i dalje razvijaju svoju vezu tokom testova. 
99 (5x13) "Big Baby" Deran Sarafian Lawrence Kaplow i David Foster 26. 1. 2009. Otvoreni ductus arteriosus
Cuddy odluči kako će više vremena provoditi kući sa svojom kćerkom i postavi Cameron na svoje mjesto. Houseov tim dobija slučaj odgajateljice za djecu s mentalnim problemima, čija je prividna dobrota zapravo bolest. U međuvremenu, Foreman mora donijeti potencijalno opasnu odluku u vezi s Trin'eskom i testom za Huntingtonovu bolest. 
100 (5x14) "The Greater Good" Leslie Linka Glatter Sara Hess 2. 2. 2009. Ektopična endometrioza
House i njegov tim preuzimaju slučaj žene koja se srušila usred časa kulinarstva. Kada saznaju da je pacijentica zapravo renomirana naučnica na polju istraživanja raka koja je ostavila taj posao radi osobne sreće, počinju preispitivati svoju sreću (ili njen nedostatak). U međuvremenu, Trin'eska počinje osjećati ozbiljne posljedice lijeka za Huntingtonovu bolest, a Cuddy se osvećuje Houseu. 
101 (5x15) "Unfaithful" Greg Yaitanes David Hoselton 16. 2. 2009. Wiskott-Aldrichov sindrom
Kada svećenik koji vodi sklonište za beskućnike vidi lebdećeg Isusa kako mu stoji pred vratima, odlazi u Princeton-Plainsboro gdje ga primaju na hitnom prijemu. House uzima slučaj kao distrakciju za ostatak tima, dok se on suočava s Foremanom i Trin'eskom oko njihove veze. Tim uskoro saznaje kako je svećenik upleten u skandal oko silovanja maloljetnika, zbog čega je i izgubio svoju vjeru u Boga. No, baš kada su ga spremni otpustiti iz bolnice, svećenikovo se stanje pogorša, tako da House mora učiniti sve kako bi ga spasio, a ujedno se mora suočiti s vlastitom prošlošću i osobnim uvjerenjima. 
102 (5x16) "The Softer Side" Deran Sarafian Liz Friedman 23. 2. 2009. Disfunkcija bubrega zbog dehidracije i kontrastno-inducirane nefropatije
Houseov novi slučaj je tinejdžer koji je kolabirao nakon košarkaške utakmice s jakom boli u karlici. House ubrzo saznaje da dječak ima genetički mozaicizam, tačnije, ima i muški i ženski DNK, a roditelji mu govore kako on ne zna za to. Ujedno dodaju kako su mu spol odabrali dok je još bio dijete i kako su ga tako i odgajali. No, kada se njegovo stanje pogorša, roditelji se počinju zapitkivati jesu li donijeli pravu odluku. U međuvremenu, Wilson i Cuddy počinju sumnjati u Housea kada se on počne ponašati jako pristojno. 
103 (5x17) "The Social Contract" Andrew Bernstein Doris Egan 9. 3. 2009. Autoimunitet nastao zbog Doege-Potterovog sindroma
House i tim uzimaju slučaj Nicka Greenwalda (Jay Karnes) koji tokom večere izgubi mogućnost laganja i počinje vrijeđati svoje kolege prije nego što kolabira. Tim ubrzo shvati kako Nick ima disinhibiciju prednjeg režnja, koja mu onemogućuje da zadrži svoje misli za sebe, zbog čega konstantno vrijeđa sve oko sebe. Iako njegove misli zabave Housea zbog nekih komentara o njegovim kolegama, Nicku problem stvara činjenica da ne može više lagati svojoj supruzi i ostalim ljudima do kojih mu je stalo. U međuvremenu, House sumnja kako mu Wilson i Taub nešto taje, no uspije otkriti istinu koja se iza toga skriva. 
104 (5x18) "Here Kitty" Juan J. Campanella Peter Blake 16. 3. 2009. Tumor koji proizvodi kortikoid nastao zbog raka slijepog crijeva
Megan (Judy Greer) radi u staračkom domu i, nakon što mačka iz doma, Debbie, spava pokraj nje, odglumi bolest kako bi dobila Houseovu pozornost. Megan kaže Houseu kako Debbie spava samo kraj ljudi koji će ubrzo umrijeti, što i jako dobro predviđa. Iako House naziva Megan luđakinjom, zaintrigira ga njena ideja o mački koja predviđa smrt i pokuša dokazati da je to laž. Kada se Megan stvarno i ozbiljno razboli, House i njegov tim moraju riješiti oba slučaja. U međuvremenu, Taub ima finansijskih poteškoća, te se nalazi sa starim srednjoškolskim prijateljem, koji mu omogućuje poslovnu priliku i visoku zaradu o kojoj prije nije razmišljao. 
105 (5x19) "Locked In" Dan Attias Russel Friend, Garrett Lerner i David Foster 30. 3. 2009. Sindrom zaključanosti i leptospiroza
House doživi motociklističku nesreću u New Yorku i biva odvezen u bolnicu, gdje susreće potpuno paraliziranog biciklista (Mos Def). Dok House prebaci pacijenta u Princeton-Plainsboro kako bi otkrio šta mu je, Wilson pokušava otkriti zašto je House bio u New Yorku. 
106 (5x20) "Simple Explanation" Greg Yaitanes Leonard Dick 6. 4. 2009. Visceralna lišmanijaza (Charlotte);
Blastomikoza (Eddie)
Postarija žena Charlotte, koja se 6 mjeseci brinula o svom umirućem suprugu Eddieju (Meat Loaf) biva dovedena u Princeton-Plainsboro nakon što kolabira na samrtnoj postelji svog supruga. No, slučaj postaje sve kompliciraniji kada se Eddiejevo stanje poboljša, a Charlotteino pogorša. U međuvremenu, House, Wilson, Cuddy, Cameron i Chase, te cijeli Houseov tim, pokušavaju se nositi s tugom zbog Kutnerovog samoubistva. 
107 (5x21) "Saviors" Matthew Penn Eli Attie i Thomas L. Moran 13. 4. 2009. Sporotrihoza
Cijela se bolnica, naročito Houseov tim, pokušava nositi s posljedicama Kutnerovog samoubistva, a Cameron Houseu donosi slučaj borca za očuvanje okoliša koji je kolabirao usred protesta. U međuvremenu, Chase, nakon višegodišnje veze, zaprosi Cameronicu. 
108 (5x22) "House Divided" Greg Yaitanes Liz Friedman i Matthew V. Lewis 27. 4. 2009. Sarkoidoza
Houseov novi pacijent je 14-godišnji gluhi dječak Seth (Ryan Lane) koji je kolabirao tokom hrvanja nakon što je počeo "čuti" eksplozije u glavi. Ubrzo tim dolazi u etičku dilemu kada Sethova majka (Clare Carey) odbije sinu ugraditi slušni aparat. U međuvremenu, House pati od nedostatka sna i počinje halucinirati Wilsonovu pokojnu djevojku Amber. Chase pristaje na momačku večer koju će mu organizirati House, no tokom proslave padne u anafilaktički šok. 
109 (5x23) "Under My Skin" David Straiton Lawrence Kaplow i Pamela Davis 4. 5. 2009. Gonoreja (Penelope);
Ovisnost o Vicodinu (House)
House i njegov tim dobijaju težak slučaj balerine (Jamie Tisdale) kojoj su tokom probe otkazala pluća. Nakon što joj liječnici kažu kako najvjerovatnije neće moći više plesati, njena budućnost postaje sve gora nakon što joj, kao posljedica liječenja, počne otpadati koža. House mora riješiti ovaj zamršeni slučaj dok istovremeno mora riješiti svoj problem s halucinacijama - i dalje jako teško spava i viđa Amber (Anne Dudek). Iako zamoli Wilsona za pomoć, House je toliko očajan da će pokušati sve moguće tretmane kako bi se riješio halucinacija. 
110 (5x24) "Both Sides Now" Greg Yaitanes Doris Egan 11. 5. 2009. Trovanje propilen-glikolom (Scott);
Rak gušterače (Eugene);
Psihoza (House)
Houseov novi pacijent je Scott (Ashton Holmes), čovjek koji je imao tjelesnu kalostomiju kako bi liječio epilepsiju. Kao posljedica toga, dvije strane njegova mozga u konfliktu su oko dominacije tijelom, zbog čega Scott dobije sindrom izvanzemaljske ruke, zbog kojeg ne može kontrolirati kretnje svoje lijeve ruke. Istovremeno, House i Cuddy pokušavaju riješiti probleme svoje veze nakon što su proveli noć zajedno. Sljedeći dan House je to priznao Wilsonu, na što je ovaj rekao "Wow!", no također ga je upozorio kako Cuddy skriva svoje prave osjećaje i kako ga izbjegava. Uskoro House shvati kako je cijela ta priča zapravo bila halucinacija, te govori Wilsonu da ga odvede u psihijatrijsku bolnicu na liječenje jer više nije sposoban razlikovati stvarnost od iluzije. 

Sezona 6[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
111 (6x01) "Broken" Katie Jacobs Russel Friend, Garrett Lerner, David Foster i David Shore 21. 9. 2009. Nema (nema pacijenta)
House se nalazi u Psihijatrijskoj bolnici Mayfield gdje se liječi zbog psihoze uzrokovane ovisnošću o Vicodinu. Ovo je posebna epizoda koja traje sat i po, za razliku od ostalih, koje traju 40 min. 
112 (6x02) "Epic Fail" Greg Yaitanes Sara Hess i Liz Friedman 28. 9. 2009. Fabryjeva bolest
House ima iznenađenje za Cuddy u vezi s internetom. Foreman pokušava preuzeti Houseov posao šefa Odjela za dijagnostiku. 
113 (6x03) "The Tyrant" David Straiton Peter Blake 5. 10. 2009. Blastomikoza
Houseov novi pacijent je kontroverzni afrički diktator Dibala (James Earl Jones) koji se naglo razbolio. U međuvremenu, Wilson pokušava riješiti razmirice sa susjedom. 
114 (6x04) "Instant Karma" Greg Yaitanes Thomas L. Moran 12. 10. 2009. Primarni antifosfolipidni sindrom
Bogati biznismen dovodi svog sina u bolnicu i zahtijeva da ga House liječi. U međuvremenu, Foreman i Chase pripremaju se za izvještaj o slučaju Dibala. Trin'eska se nakratko vraća u bolnicu kako bi popričala s Wilsonom, no na kraju epizode ulazi u avion za Maleziju
115 (6x05) "Brave Heart" Matt Shakman Lawrence Kaplow 19. 10. 2009. Intrakranijalni vrećasti aneurizam unutar moždanog debla
Cameron nagovara tim da prihvati slučaj čovjeka čiji su otac, djed i pradjed iznenadno preminuli od srčanog udara prije navršene 40. godine, no House odbija slučaj dok ne dobije konkretne simptome. 
116 (6x06) "Known Unknowns" Greg Yaitanes Matthew V. Lewis i Doris Egan 9. 11. 2009. Infekcija bakterijom Vibrio vulnificus i hemohromatoza
Nakon noćnog provoda, tinejdžerka (Anna Attanasio) biva dovedena u Princeton-Plainsboro s ozbiljnim komplikacijama. Tim mora brzo djelovati kako bi je izliječio, no ona im svojim lažima samo dodatno otežava posao. Pogoršanjem njenog stanja nije više u mogućnosti razlikovati stvarnost od fikcije. U međuvremenu, Cuddy, Wilson i House odlaze na medicinsku konferenciju preko vikenda, no stvari krenu loše po Housea kada se njegov privatni istražitelj Lucas iznenada vrati. 
117 (6x07) "Teamwork" David Straiton Eli Attie 16. 11. 2009. Strongiloidijaza i Crohnova bolest
Nakon što mu obnove liječničku licencu, House preuzima mjesto Šefa Odjela za dijagnostiku tačno na vrijeme da izliječi Hanka Hardwicka (Troy Garity), zvijezdu filmova za odrasle, koji je u bolnicu došao s pulsirajućom boli u oku. U međuvremenu, Cuddy mu napominje kako Princeton-Plainsboro nije pravo mjesto za kvalitetnu vezu. House ujedno pokušava vratiti Tauba i Trin'esku, zbog problema vezanih uz Cameron i Chasea. 
118 (6x08) "Ignorance Is Bliss" Greg Yaitanes David Hoselton 23. 11. 2009. Trombotična trombocitopenična purpura i dodatna slezena
Dan uoči Dana zahvalnosti, James Sidas (Esteban Powell), briljantni fizičar, koji je svoju karijeru zamijenio poslom kurira, postaje Houseov novi pacijent. Za pacijenta je inteligencija bijedni teret koji vodi ka depresiji i ovisnosti, što, u kombinaciji s brojnim simptomima, uveliko zbuni tim. U međuvremenu, članovi tima moraju se nositi s problemima u vezama. 
119 (6x09) "Wilson" Lesli Linka Glatter David Foster 30. 11. 2009. Akutna limfoblastična leukemija
Wilson radi na slučaju svog starog prijatelja (Joshua Malina), te se opkladi s Houseom da dijagnoza neće biti karcinom. U međuvremenu, Cuddy ima problema s nekretninama, te se raspituje s Wilsonom o tome. 
120 (6x10) "The Down Low" Nick Gomez Sara Hess i Liz Friedman 11. 1. 2010. Hughes-Stovinov sindrom
Čovjek (Ethan Embry) povezan s narkodilerima iznenadno kolabira, no kada dođe u Princeton-Plainsboro, odbija otkriti osobne podatke jer bi ga mogli inkriminirati. Foremanove kolege pokušaju ga uvjeriti kako je njegova plaća manja od njihovih. U međuvremenu, House i Wilson dobijaju novu atraktivnu susjedu Noru i pokušaju uspostaviti odnos s njom. No, problem stvara činjenica što Nora misli da su House i Wilson u vezi, te se njih dvojica moraju konstantno izvlačiti i opravdavati. 
121 (6x11) "Remorse" Andrew Bernstein Peter Blake 25. 1. 2010. Wilsonova bolest (primarno);
Psihopatija (sekundarno)
Nova pacijentica Houseovog tima je Valerie, atraktivna poslovna žena, koja dobija napade iznimno jake boli. House prihvati slučaj isključivo zbog njenog izgleda, a i tim uskoro pada pod njen šarm. Jedino Trin'eska uspije zaobići tu karakteristiku i počinje istraživati bolest. U međuvremenu, House, što je poprilično neobično, kontaktira s bivšim kolegom s fakulteta kako bi ispravio grešku koju je napravio tokom studija. 
122 (6x12) "Moving the Chains" David Straiton Russel Friend i Garrett Lerner 1. 2. 2010. Melanom (primarno)
Paraneoplastični sindrom (sekundarno)
House i njegov tim za pacijenta dobijaju mladu nadu američkog nogometa, koju moraju izliječiti dovoljno brzo da stigne na probne utakmice za NFL. No, kada pacijent počne manifestirati niz čudnih i nepovezanih simptoma, tim ne može postići konsenzus oko najboljeg i najbržeg tretmana. U međuvremenu, Foremanov brat Marcus (Orlando Jones) dolazi u iznenadnu posjetu, a House i Wilson imaju problema oko sabotaže njihovog stana od strane nepoznate osobe. 
123 (6x13) "5 to 9" Andrew Bernstein Thomas L. Moran 8. 2. 2010. Nema (nema pacijenta)
Ova epizoda opisuje jedan dan u životu Lise Cuddy, što je prvi put da je neka epizoda prikazana iz njene perspektive. Ispostavi se da je dan iznimno zamoran, te da se Cuddy mora nositi s mnogim bolničkim problemima, kao i s njenim uposlenicima koji sumnjaju u njene poslovne sposobnosti, povezujući usput sve to s privatnim životom. 
124 (6x14) "Private Lives" Sanford Bookstaver Doris Egan 8. 3. 2010. Whippleova bolest
Tim preuzima slučaj poznate blogerice, no nailazi na probleme kad ona sve liječnike i dijagnoze odluči objaviti na blogu. U međuvremenu, House i Wilson međusobno si otkrivaju tajne te odlaze sa Chaseom na tzv. "brzo spajanje". 
125 (6x15) "Black Hole" Greg Yaitanes Lawrence Kaplow 15. 3. 2010. Hipersenzitivna cerebralna alergijska šistosomijaza
Houseov tim preuzima slučaj maturanta koji iznenada dobija napade i halucinacije te je prisiljen pristupiti slučaju dosta kontroverzno. U međuvremenu, Wilson želi preurediti stan, a Taub na posao donosi osobne probleme. 
126 (6x16) "Lockdown" Hugh Laurie Eli Attie i Peter Blake 12. 4. 2010. Nema (nema pacijenta)
Kada bolnica biva zatvorena zbog nestalog djeteta, svaki od liječnika mora ostati u prostoriji u kojoj se trenutno nalazi, tako da Foreman i Taub završe u arhivi, Wilson i Trin'eska ostaju u kantini gdje igraju "istinu-izazov", House sa jednim pacijentom (David Strathairn), Chase sa svojom bivšom suprugom, Cameron, dok Cuddy s policijom traži dijete. 
127 (6x17) "Knight Fall" Juan J. Campanella John C. Kelley 19. 4. 2010. Predoziranje anaboličkim steroidima ubrzano trovanjem biljkom Conium maculatum (kukuta)
Tim preuzima slučaj čovjeka koji je, glumeći viteza na sajmu renesanse, iznenada izgubio svijest, zbog čega Foreman i Trin'eska odlaze proučiti sajam. U međuvremenu, House sazna da je Wilsonova nova djevojka njegova bivša supruga te pokušava sve kako bi uništio njihovu vezu i tako spasio prijatelja od novog razočarenja i povrede. 
128 (6x18) "Open and Shut" Greg Yaitanes Liz Friedman i Sara Hess 26. 4. 2010. Henoch–Schönleinova purpura
Žena koja živi u otvorenom braku (Sarah Wayne Callies) najednom se razboli tokom sastanka. U međuvremenu, House iskušava obnovljenu vezu Wilsona i Sam. 
129 (6x19) "The Choice" Juan J. Campanella David Hoselton 3. 5. 2010. Arnold-Chiarijeva malformacija
Tim preuzima slučaj mladoženje (Adam Garcia) koji ima neke tajne iz prijašnje veze. Dok njegova zaručnica (Eva Amurri) pokušava dobiti svoje odgovore, tim sužava moguća rješenja. U međuvremenu, House provodi dosta vremena sa svojim kolegama te sa Chaseom i Foremanom odlazi na karaoke i izvodi hit grupe Gladys Knight & The Pips
130 (6x20) "Baggage" David Straiton Doris Egan i David Foster 10. 5. 2010. Alergijska reakcija na tintu tetovaže
House odlazi do dr. Nolana i priča mu o slučaju žene (Zoe McLellan) koja je istovremeno bolovala od amnezije i još jedne neobične bolesti. Nakon cijele priče dr. Nolan zaključi kako House ima druge probleme, među koje spada i onaj da ga je Wilson izbacio iz njihovog stana. 
131 (6x21) "Help Me" Greg Yaitanes Peter Blake, Russel Friend i Garrett Lerner 17. 5. 2010. Maseni embolizam uzrokovan amputacijom (Hannah);
Arahnoidna cista (Jay)
Nakon što se sruši kran na jednom gradilištu i jedna žena (China Shavers) ostane zakopana ispod kamenja, House mora podijeliti svoje vrijeme između nje i radnika (Doug Kruse) koji pokazuje neuobičajene simptome. Kad ona na kraju ipak umre, unatoč njegovom trudu, House dolazi u iskušenje da ponovo uzme Vicodin - sve do trenutka kad mu Cuddy prizna da ga voli. 

Sezona 7[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
132 (7x01) "Now What?" Greg Yaitanes Doris Egan 20. 9. 2010. Trovanje hranom
Sada kada su zajedno, House i Cuddy pokušavaju uspostaviti normalnu vezu. U međuvremenu, Houseov tim priskače u pomoć oboljelom neurohirurgu s Princetona, ali uskoro otkriju da im je potrebna Houseova pomoć. Ali njega niko ne može pronaći. 
133 (7x02) "Selfish" Dan Attias Eli Attie 27. 9. 2010. Poseban oblik srpaste anemije (Della);
trovanje cinkom (Maurice)
U bolnicu dolazi bračni par s umirućim sinom i bolesnom kćerkom. Ekipa mora postaviti dijagnozu kćerci prije no što bude prekasno. Osim toga, House se bavi odnosom između oca i sina koji su u poodmaklim godinama, a pokušava se nositi i s izazovima "uredske" romanse. 
134 (7x03) "Unwritten" Greg Yaitanes John C. Kelley 4. 10. 2010. Posttraumatska siringomijelija
House i ekipa moraju liječiti i fizičke i psihičke probleme poznate dječije spisateljice kad ona kolabira tik prije pokušaja samoubistva, a čijih je knjiga House, inače, ljubitelj. Kad se dijagnosticiranje pokaže teškim, House postane motiviran pošto pomisli da se odgovor na njene probleme krije u njenoj posljednjoj knjizi. U međuvremenu, House i Cuddy odlaze na "dupli randes" sa Wilsonom i Sam. 
135 (7x04) "Massage Therapy" David Straiton Peter Blake 11. 10. 2010. Shizofrenija
U bolnicu je dovezena pacijentica koji pati od nekontroliranog povraćanja. U procesu njenog liječenja House i ekipa dolaze do nekih neočekivanih otkrića o njenom identitetu i prisiljeni su proučiti njenu anamnezu kako bi saznali istinu o njenoj prošlosti. U međuvremenu, House pruža ne baš prijateljsku dobrodošlicu kandidatkinji za tim koju je odabrao Chase, a posjeta Houseove maserke stvara problem između njega i Cuddy. 
136 (7x05) "Unplanned Parenthood" Greg Yaitanes David Foster 18. 10. 2010. Melanom, rak pluća, plućna embolija
Kad jedno dojenče doživi probleme s disanjem i otkazivanje jetre, House i ekipa moraju proučiti anamnezu njegove majke kako bi pronašli odgovor. Na kraju dolaze do otkrića koje prisiljava majku da ugrozi ne samo zdravlje svog djeteta već i vlastito. U međuvremenu, Taub i Foreman moraju naći novu kandidatkinju za tim koja će popuniti Trin'eskino mjesto (ona je na odsustvu do daljnjeg), a House i Wilson saznaju pokoju novu stvar o roditeljstvu dok su čuvali Cuddycinu kćerku. 
137 (7x06) "Office Politics" Sanford Bookstaver Seth Hoffman 8. 11. 2010. Hepatitis C
Kad menadžer izborne kampanje jednog senatora doživi otkazivanje jetre i privremenu paralizu usred izborne trke, House i ekipa moraju provjeriti senatora i njegovu iznenađujuću objavu kako bi riješili slučaj. U međuvremenu, Cuddy prisiljava Housea da u tim primi novu liječnicu, Marthu Masters, koja ima neke veze s Taubom iz prošlosti. 
138 (7x07) "A Pox on Our House" Tucker Gates Lawrence Kaplow 15. 11. 2010. Rikecioza
U bolnicu je primljena djevojčica sa simptomima boginja i Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) proglašava karantenu. Nadležni liječnik zabranjuje Houseovom timu da joj postavi dijagnozu, ali Masters vjeruje da on ima skriveni motiv. U međuvremenu, Wilson i Sam preispituju svoju vezu tokom pružanja hemoterapije jednom dječaku. 
139 (7x08) "Small Sacrifices" Greg Yaitanes David Hoselton 22. 11. 2010. Tumor
U bolnicu dolazi pacijent nakon što je lično pokušao proživjeti Kristovo raspeće. U međuvremenu, House i ekipa odlaze na jedno vjenčanje, Wilsonova veza sa Sam neočekivano se mijenja, a Taub preispituje odnos svoje žene sa članom grupe za podršku ljudima kojima su supružnici bili nevjerni. 
140 (7x09) "Larger Than Life" Miguel Sapochnik Sara Hess 17. 1. 2011. Pljuskavice
House i ekipa moraju liječiti čovjeka koji je kolabirao nakon što je rizikovao vlastiti život da spasi neznanca koji je pao na šine podzemne željeznice, ali izgleda da se iza tog dobrog djela krije nešto više. U međuvremenu, House pokušava izbjeći rođendansku večeru s Cuddy i njenom majkom Arlene (Candice Bergen), a Taub stječe neočekivanu pažnju i od Mastersove dobija pomoć u vezi sa svojim privatnim životom. 
141 (7x10) "Carrot or Stick" David Straiton Liz Friedman 24. 1. 2011. Porphyria variegata
House i ekipa pokušavaju povezati simptome mladića iz popravne institucije i njegovog nadzornika. pokušava pomoći da Cuddycina kćerka Rachel bude primljena u prestižnu predškolsku ustanovu, a Chase se suočava s ličnim problemima nakon što mu jedna od žena s kojima je proveo noć na vjenčanju (nekoliko epizoda ranije) počne priređivati psine. 
142 (7x11) "Family Practice" Miguel Sapochnik Peter Blake 7. 2. 2011. Trovanje kobaltom (iz vještačkog kuka)
Kad Arlene bude primljena u Princeton-Plainsboro i zatraži da je House ne liječi, House mora smisliti neke nekonvencionalne metode kako bi je (iz)liječio. Tokom procesa otkriva neke tajne koje je Arlene skrivala od Cuddy i njene sestre Julije. U međuvremenu, Houseove metode Arleninog liječenja navode Mastersovu da preispita svoje "striktno po pravilima" shvatanje medicine, a Taub od bivšeg šurjaka dobija posao sa strane, koji uzima svoj danak. 
143 (7x12) "You Must Remember This" David Platt Katherine Lingenfelter 14. 2. 2011. McLeodov sindrom
Mastersova pokušava popraviti odnos između pacijentice sa savršenim pamćenjem i njene sestre jer pacijenticin inat prema sestri ugrožava njeno liječenje. U međuvremenu, House pokušava pomoći Wilsonu da nađe partnericu za izlazak, ali otkriva da je njegov prijatelj već nekog našao, a Foreman nudi pomoć Taubu oko učenja za Taubov predstojeći stručni ispit. 
144 (7x13) "Two Stories" Greg Yaitanes Thomas L. Moran 21. 2. 2011. Komadić hrane koji je zapeo u respiratornom sistemu
Nakon što House traumatizira 5. razred jedne osnovne škole eksplicitnim medicinskim pričama za Dan karijera, poslan je u direktorov ured, a dvoje učenika daju mu savjet o vezi s Cuddy. Ova epizoda ima reference iz nekoliko poznatih filmova, a narativna struktura slična je onoj u epizodi Three Stories (1. sezona), koju mnogi smatraju najboljom epizodom u čitavoj seriji. 
145 (7x14) "Recession Proof" S. J. Clarkson John C. Kelley 28. 2. 2011. Muckle-Wellsov sindrom izazvan periodičnim sindromom povezanim s kriopirinom
U bolnicu je primljen pacijent s ozbiljnim osipom, uzrokovanim izlaganjem opasnim hemikalijama na poslu (čišćenje mjesta zločina). Tokom liječenja House i ekipa saznaju da pacijentova supruga vjeruje da joj muž vodi unosan posao s nekretninama. U međuvremenu, Chase i Masters daju jedno drugom lekciju o vezama, a Cuddy dobija uglednu nagradu. Međutim, House možda neće moći doći na ceremoniju dodjele kad ga pacijent navede da preispita svoj posao i sreću. 
146 (7x15) "Bombshells" Greg Yaitanes Liz Friedman i Sara Hess 7. 3. 2011. Zaostali geler u tijelu koji je uzrokovao razne zdravstvene probleme
Cuddy se suočava s nekim otrežnjavajućim novostima koje je natjeraju da preispita svoje prioritete dok joj serija snova daje uvid u njenu vezu s Houseom i njen život općenito. U međuvremenu, dok je House preokupiran Cuddycom, ekipa liječi problematičnog tinejdžera čiji pogoršavajući sindromi i ožiljci po tijelu ukazuju na to da on ima nešto više od fizičke bolesti. 
147 (7x16) "Out of the Chute" Sanford Bookstaver Lawrence Kaplow i Thomas L. Moran 14. 3. 2011. Infekcija mozga
Ekipa liječi profesionalnog jahača bikova koga je napao bik. Moraju ustanoviti šta uzrokuje nestajanje njegovih simptoma i napada, a savjete primaju od Housea koji nije u bolnici i koji se bavi nekim stvarima nevezanim za slučaj. U međuvremenu, Mastersova se zaljubljuje u pacijenta, a Wilson i Cuddy pitaju se da li će House dopustiti da prekid s Cuddy utječe na njegovo profesionalno rasuđivanje. 
148 (7x17) "Fall from Grace" Tucker Gates John C. Kelley 21. 3. 2011. Refsumova bolest potaknuta vegetarijanskom ishranom
U bolnicu je primljen beskućnik sa narkomanskom prošlošću, s opekotinama i ožiljcima na prsima. U međuvremenu, Cuddy otkriva Wilsonu svoju krivnju zbog prekida s Houseom. 
149 (7x18) "The Dig" Matt Shakman David Hoselton i Sara Hess 11. 4. 2011. Ehlers-Danlosov sindrom
Houseov susret sa zaposlenicom koja je nestala na čitavu godinu otkriva neke mračne tajne. Tokom putovanja odlaze na takmičenje u gađanju iz specijalnih pušaka čija je municija krompir, na kojem je House već 4 puta gubio u finalu od jednog tinejdžera. U međuvremenu, ekipa mora naći lijek za jednog nastavnika koji pati od disajnih problema i čija je kuća pretrpana svim i svačim, a Taub pokušava ponovo izlaziti sa ženama. 
150 (7x19) "Last Temptation" Tim Southam David Foster i Liz Friedman 18. 4. 2011. Limfoidni sarkom u nadlaktici
House i ekipa liječe tinejdžerku koja je kolabirala tik prije polaska na put čamcem oko svijeta, planirajući srušiti rekord. U međuvremenu, Masters mora odlučiti želi li nastaviti obuku kako bi postala hirurginja ili prihvatiti ponudu da trajno ostane u Houseovom timu. Kada pacijentica odbije tretman koji bi joj spasio život, ali koji bi je spriječio u postavljanju rekorda, Masters donosi šokantnu odluku. 
151 (7x20) "Changes" David Straiton Eli Attie i Seth Hoffman 2. 5. 2011. Teratom
Ekipa liječi dobitnika na lutriji koji je pogođen djelomičnom paralizom. U međuvremenu, Arlene tuži bolnicu, a Chase i Foreman klade se oko toga koji od njih dvojice više potiskuje ružniju stranu svoje ličnosti. 
152 (7x21) "The Fix" Greg Yaitanes Thomas L. Moran 9. 5. 2011. Trovanje španskom mušicom (Lee);
Abnormalan rast živaca u vratu uzrokovan tumorom (Foley)
Umjesto da se bavi slučajem žene koja radi u kompaniji za razvoj oružja, House se posvećuje jednom bokseru, pokušavajući dobiti opkladu s Wilsonom, dok ekipa sumnja da House ima drukčiji problem s drogom. 
153 (7x22) "After Hours" Miguel Sapochnik Seth Hoffman, Russel Friend i Garrett Lerner 16. 5. 2011. Hepatitis C i infekcija entamebom (Darrien);
Tumor (House)
Trin'esku posjećuje njena bivša "cimerica" iz zatvora i ona ubrzo shvata da se cimerica ponovo počela drogirati. Ne želeći je poslati nazad u zatvor tako što bi je odvela u bolnicu i rizikovala da je otkrije, Trine'ska zatraži pomoć od Chasea. U međuvremenu, i House i Taub saznaju šokantne vijesti. 
154 (7x23) "Moving On" Greg Yaitanes Katherine Lingenfelter i Peter Blake 23. 5. 2011. Wegenerova granulomatoza
Ekipa preuzima slučaj scenske umjetnice, ali ubrzo posumnjaju da ona sama izaziva dodatne simptome, nepovezane s njenom bolesti, kao dio njenog novog "umjetničkog" djela. U međuvremenu, House donosi odluku koja mijenja njegov odnos sa najbližim prijateljima. 

Sezona 8[uredi | uredi izvor]

Epizoda Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
155 (8x01) "Twenty Vicodin" Greg Yaitanes Peter Blake 3. oktobar 2011. Mastocitoza
11 mjeseci nakon što je autom uletio u Cuddycinu kuću, od kojih je 3 proveo u bijegu, a 8 u zatvoru, House odlazi pred odbor za uvjetnu slobodu i saznaje da će biti pušten za 5 dana. Ipak, prije no što izađe, vođa zatvorske bande zahtijeva od njega da mu nabavi 20 tableta Vicodina kao "izlaznu taksu". Dok se pokušava snaći kako da plati "taksu", također pokušava liječiti jednog zatvorenika (Sebastian Sozzi) koji ima bol u zglobovima, okrećući zatvorsku liječnicu, dr. Jessiku Adams (Odette Annable), na svoju stranu. 
156 (8x02) "Transplant" Dan Attias Liz Friedman i David Foster 10. oktobar 2011. Eozinofilična upala pluća
Nakon još 2 mjeseca u zatvoru, novi direktor Princeton-Plainsboroa, Foreman, izbavljuje Housea iz zatvora i vraća ga na posao. Stvari su se promijenile; House je ostao bez ureda, liječničkog tima, Wilson je ljut na njega i njihovo je prijateljstvo na kušnji. Ono što House jest dobio jeste novi "tim": dr. Chi Park (Charlyne Yi), pametna, stidljiva specijalizantica, ali i novi slučaj: donirana pluća koja otkazuju, što ugrožava život Wilsonove pacijentice (Liza Snyder) kojoj trebaju biti presađena. 
157 (8x03) "Charity Case" Greg Yaitanes Sara Hess 17. oktobar 2011. Toksična višečvorna gušavost
Kada čovjek (Wentworth Miller) kolabira nakon što donira milion dolara, Park vjeruje da njegov ekstremni altruizam može ukazivati na neurološki poremećaj, dok House u tome vidi priliku da osigura finansijska sredstva za ponovno okupljanje svog tima. U međuvremenu, Adams dobrovoljno stavlja svoje usluge na raspolaganje odjelu dok je u potrazi za novom karijerom, a Trin'eska se vraća samo da bi opet rekla "zbogom". 
158 (8x04) "Risky Business" Sanford Bookstaver Seth Hoffman 31. oktobar 2011. Sindrom hiperviskoznosti izazvan reumatoidnim artritisom
Direktor jedne firme (Michael Nouri) počinje imati probleme s vidom nekoliko dana prije donošenja važne poslovne odluke i House to vidi kao savršenu priliku da pomoću male ucjene iznudi finansijska sredstva za odjel. U međuvremenu, Park se priprema za disciplinsko saslušanje, a Adams otkriva nešto iz svoje prošlosti. 
159 (8x05) "The Confession" Kate Woods John C. Kelley 7. novembar 2011. Kawasakijeva bolest
Chase i Taub vraćaju se u tim, koji uzima slučaj čovjeka (Jamie Bamber) koji doživi probleme sa srcem dok je varao ženu. Kad mu se stanje još pogorša, odlučuje priznati sve svoje grijehe iz prošlosti kako bi očistio savjest, što ugrozi njegovo liječenje. U međuvremenu, House postane opsjednut otkrivanjem jesu li Taubove kćeri zaista Taubove. 
160 (8x06) "Parents" Greg Yaitanes Elli Attie 14. novembar 2011. Sifilis
Tinejdžer (Harrison Thomas) koji pokušava ići stopama svog preminulog oca ostane paraliziran tokom jedne zabave. U potrazi za odgovorima tim otkriva porodičnu tajnu, što ugrozi njegovo liječenje. U međuvremenu, House traži valjan razlog da ode na bokserski meč u Atlantic City, a Taub mora odlučiti želi li dozvoliti bivšoj supruzi da se odseli i povede njihovu kćer sa sobom. 
161 (8x07) "Dead & Buried" Miguel Sapochnik David Hoselton 21. novembar 2011. Iris: horiokarcinom i disocijativni poremećaj ličnosti;
dječak: Alportov sindrom
Tim uzima slučaj tinejdžerice (Madison Davenport) sa znacima anafilaktičkog šoka, ali uskoro otkriva da je njeno stanje daleko ozbiljnije kad otkriju da je trudna, iako tvrdi da je djevica. House postaje opsjednut slučajem mrtvog 4-godišnjaka uprkos Foremanovom insistiranju da se fokusira na slučaj tinejdžerice. 
162 (8x08) "Perils of Paranoia" David Straiton Thomas L. Moran 28. novembar 2011. Difterija
Tim uzima slučaj tužioca (Vincent Spano) koji tokom izlaganja na sudu doživi srčani udar, ali kad u njegovoj kući otkriju ogromnu zalihu oružja, moraju odlučiti radi li se o pretjeranoj zaštiti ili paranoji. U međuvremenu, Taub odlučuje pomoći Foremanu na ljubavnom planu, a Park počinje shvatati da treba biti otvorenija. 
163 (8x09) "Better Half" Greg Yaitanes Kath Lingenfelter 23. januar 2012. Reyev sindrom
Čovjek koji pati od rane Alzheimerove bolesti počne povraćati i biva primljen u bolnicu. Uskoro razvije agresivnost i doživi gubitak govora, ali tim ima teškoća da razlikuje njegove nove simptome od simptoma Alzheimerove bolesti. U međuvremenu, House i Wilson klade se oko toga šta uzrokuje očitu aseksualnost jedne žene. 
164 (8x10) "Runaways" Sanford Bookstaver Marqui Jackson 30. januar 2012. Askarijaza
Tim uzima slučaj tinejdžerice beskućnice (Bridgit Mendler) koja počne krvariti iz uha tokom ispita. Iako joj dobro ide bez roditeljskog utjecaja, Adams razmišlja o pozivanju socijalne službe u svakom slučaju. Međutim, kad se pojavi njena otuđena majka, djevojka izgubi pravo da pristane na liječenje. U međuvremenu, Taub se pokušava povezati sa svojim kćerima, a House pokušava ucijeniti Foremana zbog njegove veze s udatom ženom. 
165 (8x11) "Nobody's Fault" Greg Yaitanes David Foster, Russel Friend i Garrett Lerner 6. februar 2012. Sindrom lize tumora i psihoza izazvana steroidima
House i tim suočavaju se sa disciplinskim saslušanjem koje vodi dr. Cofield (Jeffrey Wright) nakon što nastavnik hemije (David Anders), koji je u bolnicu primljen zbog paralize, postane nasilan i ozbiljno povrijedi člana Houseovog tima. Dok život kolege visi o koncu, dr. Cofield mora izvagati Houseove neobazrive metode naspram njegovih uspješnih rezultata. 
166 (8x12) "Chase" Matt Shakman Peter Blake i Eli Attie 13. februar 2012. Arteritis velikih ćelija
Nakon što je bio na ivici smrti, Chase se preispituje treba li se vratiti u Houseov tim. U međuvremenu, uzima slučaj pacijentice (Julie Mond), časne sestre koja se upravo treba zavjetovati na službu, kad ona počne povraćati i ispoljavati neurološke simptome. Tokom liječenja razvije osjećaje prema njoj, što ugrozi njegovu objektivnost. 
167 (8x13) "Man of the House" Colin Bucksey Sara Hess i Liz Friedman 20. februar 2012. Tihi limfocitni tireoiditis izazvan autoimunim poliendokrinim sindromom 3. tipa
Bračni savjetnik (Jake Weber) kolabira dok je držao govor. Otkriva se da, uz probleme s vidom i jetrom, njegov nizak nivo testosterona pozitivno utječe na njegov brak i karijeru. U međuvremenu, Houseova supruga vraća se kako bi se pripremila Housea za razgovor s Agencijom za domovinsku sigurnost, kako bi dobila dozvolu za ostanak u SAD-u, a članovi tima bore se za mjesto Houseovog zamjenika. 
168 (8x14) "Love Is Blind" Tim Southam John C. Kelley 27. februar 2012 (Global)
19. mart 2012 (FOX)
Mukormikoza
Nezavisni slijepac (Michael B. Jordan) primljen je u bolnicu nakon što doživi halucinacije izazvane zvukom i uskoro počne iskašljavati krv. Međutim, njegovo liječenje moglo bi ga ostaviti u gorem stanju nego prije. U međuvremenu, Houseova majka iznenada se pojavljuje u bolnici kako bi Houseu rekla za svoju novu vezu (Billy Connolly). 
169 (8x15) "Blowing the Whistle" Julian Higgins Priča: Danny Weiss
Scenario: Danny Weiss i Seth Hoffman
2. april 2012. Tifus
Vojnik (Arlen Escarpeta), koji se vraća s Bliskog Istoka optužen za izdaju nakon što je objavio videosnimak s vojnicima koji ubijaju civile, kolabira i biva doveden u Princeton-Plainsboro. Uskoro odbije liječenje sve dok ne dobije priliku da javnosti objasni svoj postupak. U međuvremenu, Adams i tim posumnjaju da je House ozbiljno bolestan. 
170 (8x16) "Gut Check" Miguel Sapochnik Jamie Conway i David Hoselton 9. april 2012. Miller Fisherov sindrom
House i tim uzimaju slučaj hokejaša (Greg Finley) koji počne iskašljavati krv nakon tuče na ledu. U međuvremenu, House otkriva Wilsonu da on (Wilson) možda ima 11-godišnjeg sina, a Park se useli kod Chasea nakon svađe s majkom. 
171 (8x17) "We Need the Eggs" David Straiton Peter Blake i Sara Hess 16. april 2012. Primarni amebni meningoencefalitis
Čovjek (Kevin Christy) bude primljen u bolnicu kad počne plakati krv, ali tim posumnja na neurološki problem kad upoznaju njegovu "djevojku" - lutku za seks, veoma sličnu pravoj osobi, u koju se zaljubio. U međuvremenu, House se suoči s vlastitim nesigurnostima kad ga supruga odluči napustiti. 
172 (8x18) "Body & Soul" Stefan Schwartz Dustin Paddock 23. april 2012. Otvoreni arterijski duktus
Dječak (Riley Lennon Nice) primljen je u bolnicu nakon što njegove noćne more o tome kako ga neko guši izazovu probleme s disanjem. Njegova majka pokušava balansirati između dijagnoze koju je postavio tim i uvjerenja dječakovog djeda da je (dječak) opsjednut. U međuvremenu, Chase i Park raspravljaju o značenju njihovih snova o seksu, Dominika otkriva Houseovu prevaru, a Wilson otkriva Houseu da ima rak (2. stadij timoma). 
173 (8x19) "The C-Word" Hugh Laurie John C. Kelley i Marqui Jackson 30. april 2012. Atrijalni miksom
6-godišnjakinja (Rachel Eggleston) s rijetkim genetskim poremećajem primljena je u bolnicu nakon krvarenja iz nosa i gubitka svijesti. Foreman naređuje timu da sarađuje s njenom majkom (Jessica Collins), koja je ekspert za bolest njene kćeri. U međuvremenu, Wilson se odlučuje na radikalno i potencijalno fatalno liječenje svoje bolesti, koje House pristane lično primijeniti. 
174 (8x20) "Post Mortem" Peter Weller David Hoselton i Kath Lingenfelter 7. maj 2012. Hipotireoidizam izazvan ponovljenom izloženošću triklozanu i kofeinu
Bolnički patolog (Jamie Elman) počne skalpelom rezati vlastito tjeme i biva primljen u bolnicu, ali pristaje jedino na liječenje o kojem je odluku donio House. Međutim, House je nedostupan jer su on i Wilson na putovanju na kojem Wilson treba zaboraviti na skori pregled i opustiti se. U međuvremenu, razgovor s pacijentom navede Chasea da preispita svoju karijeru. 
175 (8x21) "Holding On" Miguel Sapochnik Russel Friend, Garrett Lerner i David Foster 14. maj 2012. Zadržavanje stremene arterije
Vođa navijača na koledžu (Skylar Astin) primljen je u bolnicu zbog ošamućenosti i krvarenja iz nosa, ali tim uskoro otkriva da on zapravo čuje glas svog mrtvog brata i moraju odlučiti koji su od njegovih simptoma po prirodi psihološki. U međuvremenu, House i Wilson pokušavaju se nositi sa činjenicom da liječenje Wilsonovog raka nije uspjelo; Wilson odlučuje prekinuti s liječenjem i umrijeti dostojanstveno, a Houseova smicalica ugrozi mogućnost da zajedno provedu vrijeme koje je Wilsonu preostalo. 
176 (8x22) "Everybody Dies" David Shore David Shore, Peter Blake i Eli Attie 21. maj 2012. Autoimuna reakcija na udahnuti dio biljke
Nakon što nije uspio odgoditi skori povratak u zatvor, House nestaje. Budi se u napuštenoj gorućoj zgradi nakon što se drogirao heroinom sa svojim bivšim pacijentom (James LeGros). Dok mu se život raspada pred očima, House počne halucinirati ljude iz svoje prošlosti dok pokušava odlučiti je li njegov život vrijedan da ga nastavi živjeti. 

Reference[uredi | uredi izvor]