Spisak epizoda "Dr. Housea"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je spisak epizoda Dr. Housea, američke televizijske serije koju je osmislio David Shore, a koja je od 16. novembra 2004. do 21. maja 2012. emitirana na američkoj televiziji FOX. Serija ima osam sezona. FOX je izdao sve sezone i u DVD-formatu, a dostupne su u regijama 1, 2 i 4.[1][2][3][4][5][6][7][8]

Pregled serije[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizoda Originalno emitirano Uspjeh serije
Premijera sezone Finale sezone Gledanost
(u milionima)
Plasman
1. 22 16. 11. 2004.[9] 24. 5. 2005.[9] 13,3[10] 24.[10]
2. 24 13. 9. 2005.[11] 23. 5. 2006.[11] 17,3[12] 10.[12]
3. 24 5. 9. 2006.[13] 29. 5. 2007.[13] 19,4[14] 7.[14]
4. 16 25. 9. 2007.[15] 19. 5. 2008.[15] 17,6[16] 7.[16]
5. 24 16. 9. 2008.[17] 11. 5. 2009.[17] 13,45[18] 16.[18]
6. 22 21. 9. 2009.[19] 17. 5. 2010. 12,6 21.[20]
7. 24 20. 9. 2010.[21] 23. 5. 2011. 10,3[22] 42.[22]
8. 22 3. 10. 2011.[23] 21. 5. 2012. 8,7 58.[24]

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
11 "Pilot" Bryan SingerDavid Shore16. 11. 2004.Neurocisticerkoza
Rebecca Adler (Robin Tunney), 29-godišnja odgajateljica u vrtiću, dobije afaziju i sruši se u svojoj učionici. Dr. House na početku odbija slučaj, no prihvati kad mu Wilson kaže kako je Rebecca njegova rodica. Istovremeno, Cuddy pokušava nagovoriti Housea da obavlja svoj posao u ambulanti, ali on odbija sve dok mu ona ne oduzme dozvolu za korištenje MR-a. House Rebecci dijagnosticira cerebralni vaskulitis i njeno stanje poboljšava se nakon tretmana. Kako bi otkrio izvor napada, House nagovori Foremana da provali u Rebeccinu kuću. U međuvremenu, Rebecca u svom bolničkom krevetu iznenada izgubi vid i dobije novi napad. U Rebeccinoj kući Foreman otkriva slaninu te time otkriva da je Wilson lagao o rodbinskoj vezi s Rebeccom (Wilson je Jevrej) i uzrok njenih napada – trakavice. Iako Rebecca ispočetka odbija lijekove, House je nagovori tako što joj pomoću bezopasnog rendgenskog snimanja, koje je predložio Chase, dokaže da stvarno ima trakavice u mozgu
22 "Paternity" Peter O'FallonLawrence Kaplow23. 11. 2004.Subakutni sklerozni panencefalitis
16-godišnjak Dan (Scott Mechlowicz) počinje dobijati česte noćne more i halucinacije nakon utakmice lakrosa. Njegovi ga roditelji odvedu Houseu nakon što su dobili pismo od dr. Allison Cameron koje je poslala u Houseovo ime, a on inicira opkladu oko toga jesu li oni Danovi biološki roditelji. Nakon što se kod Dana pojavi još simptoma (mioklonični napad i tromboza), House postavi dijagnozu. No, nakon što Dan počne halucinirati tokom jednog tretmana, House shvati kako je postavio krivu dijagnozu. Uskoro House uzme šoljice koje su koristili Danovi roditelji i napravi test očinstva te otkrije da nijedno od njih nije biološki povezano s Danom. Kada se House sjeti jednog od svojih prijašnjih slučajeva, u kojem majka nije dozvolila da joj se dijete vakcinira, teoretizira da Dan boluje od virusa malih boginja, koji je dobio još u djetinjstvu. Svoju dijagnozu potvrdi biopsijom i tako uspješno izliječi Dana. 
33 "Occam's Razor" Bryan SingerDavid Shore30. 11. 2004.Trovanje kolhicinom
Student Brandon (Kevin Zegers) padne u nesvijest nakon seksa sa svojom zaručnicom. Simptomi koje pokazuje prebrojni su da bi se objasnili samo jednom bolešću. Foreman i House predlože svaki svoju dijagnozu i svađaju se oko toga koja bolje odgovara Occamovoj britvi. No, kada broj leukocita u Brandonovom organizmu opadne, obje teorije padaju u vodu. U bolničkoj apoteci House sugerira da je Brandon slučajno dobio kolhicin umjesto lijeka protiv kašlja. To bi objasnilo sve njegove simptome, osim kašlja, koji nije ni liječen. House Brandonu dadne potrebne lijekove i on se počinje oporavljati, ali Houseove kolege ne uspijevaju pronaći izvor kolhicina. No, kada Brandon spomene da njegovi stari lijekovi protiv kašlja nisu imali slova na sebi kao ni ovi sada, House zaključi, a kasnije i potvrdi, da su te nove tablete, koje sliče onima protiv kašlja, zapravo kolhicin, čime je otkrio izvor trovanja, ali i potvrdio svoju dijagnozu. 
44 "Maternity" Newton Thomas SigelPeter Blake7. 12. 2004.Ekovirus 11
Nakon što slučajno čuje priču o bolesnoj bebi, House odlazi do neonatologije kako bi to provjerio te ubrzo predviđa epidemiju. Nakon što shvati ozbiljnost bolesti, Cuddy izolira odjel. U pokušaju otkrivanja izvora bolesti House počinje liječiti bebe. No, kada dvama bebema zataje bubrezi, House je primoran otkriti koji je lijek uzrokovao zatajenje, ali prekasno za jednu od te dvije bebe. Nakon autopsije na toj bebi, House otkrije prisutnost antitijela za Ekovirus 11, CMV i Parvovirus B19. Tada testiraju majke i odluče da je uzrok epidemije ekovirus. Koristeći eksperimentalni antivirus, uspiju izliječiti bebe. No, House želi otkriti pravi izvor virusa te ubrzo primijeti da jedna od sestara volonterki kašlje i briše nos dok gura kolica s igračkama i plahtama za bebe i tada shvati ko je pravi izvor. 
55 "Damned If You Do" Greg YaitanesSara B. Cooper14. 12. 2004.Alergija na bakar
Časna sestra Augustine (Elizabeth Mitchell) dolazi u bolnicu s osipom na dlanovima, ali House brzo odbaci slučaj nakon što sestri dadne antihistaminike, sumnjajući na alergijsku reakciju na sredstvo za pranje posuđa. No, sestra ubrzo dobije napad astme, na što joj House dadne epinefrin, čime joj se povećava brzina otkucaja srca. Houseov tim posumnja da je House napravio grešku, ali kada krenu u potragu za izvorom njenih problema, sestra dobije konvulzije, a osip joj se pojavi i na nogama. Kada Cuddy sazna za Houseovu metodologiju, skine ga sa slučaja. Istraga ubrzo otkriva da House nije pogriješio nego da je reakciju izazvao čaj koji je sestra uzela prije nego što je dobila epinefrin. No, problem je to što House i njegov tim još nisu dijagnosticirali njene izvorne probleme. Ubrzo sestru odvedu u hipoalergensku sobu, ali ona ponovo dobije alergijsku reakciju. Dok boravi u sobi, Augustine uzvikuje da je Bog u njoj, što Houseu omogući da otkrije da je u njenoj materici kontracepcijska spirala izrađena od bakra, na koji je alergična. Spirala je kasnije hirurški odstranjena, a sestra se potpuno oporavi. 
66 "The Socratic Method" Peter MedakJohn Mankiewicz21. 12. 2004.Nedostatak vitamina K, hepatocelularni tumor i Wilsonova bolest
Lucille Palmeiro izgubi svijest nakon što tromb ode od njene noge do srca. Po dolasku u bolnicu počinje povraćati krv, zbog čega House očekuje nedostatak vitamina K. Houseov tim ubrzo pronađe korištenu kutiju ampicilina i zamrznute hamburgere, čime je Houseova dijagnoza potvrđena. Ultrazvuk koji su kasnije obavili otkriva da Lucille ima hepatocelularni tumor i cirozu jetre. House tumor liječi etanolom, ali ne može objasniti cirozu. Uskoro Socijalna služba dolazi po Lukea, Lucilleinog sina, i odvodi ga od nje. House je optužio upravo Lucille da je zvala službu i tu je odluku protumačio kao nedosljednu s njenom shizofrenijom. Uskoro zaključi da samo Wilsonova bolest objašnjava sve simptome, uključujući i cirozu. Svoju pretpostavku potvrdi analizom oka, prilikom koje uoči Kayser–Fleischerov krug oko Lucilleine rožnjače. Lucille uskoro dobija lijekove, biva izliječena i dobije sina nazad. 
77 "Fidelity" Bryan SpicerThomas L. Moran28. 12. 2004.Bolest spavanja (afrička tripanosomijaza)
Dvojica muškaraca džogiraju na samom početku epizode. Kada se jedan od njih (Dominic Purcell) vrati kući svojoj supruzi, ona se iz čista mira izviče na njega. Vjerujući da ona nije dobro, pošalje je u Princeton-Plainsboro na pregled. Kad nijedan od tretmana ne uspije, House zaključi da ona boluje od bolesti spavanja. No, nijedno od njih nije bilo u Africi. Uprkos činjenici da će ona umrijeti bez prikladnog tretmana, ni on ni ona ne žele priznati da su imali aferu. 
88 "Poison" Guy FerlandMatt Witten25. 1. 2005.Trovanje fosdrinom
House i njegov tim istražuju misteriozno trovanje srednjoškolca Matta Davisa (John Patrick Amedori). Uskoro u bolnicu dolazi još jedan tinejdžer s potpuno istim simptomima kao i Matt, ali to je jedina stvar koja povezuje njih dvojicu. 
99 "DNR" Frederick King KellerDavid Foster1. 2. 2005.Arteriovenozna malformacija
Poznati (paralizirani) izvođač džeza John Henry Giles (Harry Lennix) izgubi svijest tokom jednog snimanja. Po njegovom dolasku u bolnicu House i njegov tim dobiju instrukcije da mu liječe samo upalu pluća, a ne i njegovu djelomičnu paralizu. Giles ubrzo šalje zahtjev za odbijanje reanimacije (DNR) i počinje se gušiti tokom rutinske pretrage. House u svom stilu ignorira zahtjev, spasi Gilesa i završi na sudu zbog toga. Svi ljekari, čak i Gilesov lični, osim, naravno, Housea, vjeruju da on ima ALS, poznatu i kao bolest Loua Gehriga. Ubrzo Cameron primijeti tromb, koji ljekari hirurški odstrane. Giles se nakon toga oporavi, a MR pokazuje da je sve vrijeme bolovao od arteriovenozne malformacije. Tokom epizode Foreman dobija primamljivu poslovnu ponudu od Gilesovog ljekara, ali je odbija. 
1010 "Histories" Dan AttiasJoel Thompson8. 2. 2005.Tuberkulom i bjesnilo / Korsakovljev sindrom
Foreman vjeruje da beskućnica (Leslie Hope) koja ne želi sarađivati s ljekarima glumi svoje napade kako bi se dobro najela u bolnici. Ovaj slučaj podsjeti Wilsona na njegovog brata beskućnika te se on lično pobrine da pacijentica ostane u bolnici i dobije što bolji tretman. House, pak, u međuvremenu, uči dvoje studenata medicine kako obaviti anamnezu i na kraju epizode otkriva da njihova pacijentica ima Korsakovljev sindrom. 
1111 "Detox" Nelson McCormickLawrence Kaplow i Thomas L. Moran15. 2. 2005.Trovanje naftalenom
Dok istovremeno pokušava otkriti zašto pacijent ne prestaje krvariti nakon automobilske nesreće, House prihvati izazov dr. Cuddy i prestaje uzimati Vicodin na sedam dana u zamjenu za neobavljanje dužnosti u ambulanti na mjesec dana. Kada detoksikacija uzme maha kod Housea, njegova metodologija postaje sve grublja i riskantnija, zbog čega se Foreman i Cameron poboje da mu neuzimanje Vicodina utječe na razmišljanje i razum. 
1212 "Sports Medicine" Keith GordonJohn Mankiewicz i David Shore22. 2. 2005.Trovanje kadmijem
Jak prelom ruke otkriva bizarni slučaj gubitka kostiju i prekine planove za povratak igrača bejzbola Hanka Wiggena. Kako se Hankovo stanje pogoršava, House pretpostavlja da ovaj laže da ne koristi steroide. Kada Hankovi bubrezi počnu otkazivati, njegova supruga kaže da će ona donirati svoj bubreg, ali time bi morala prekinuti svoju trudnoću, a Hank to ne želi. Nevezano uz slučaj, Foreman počinje izlaziti s jednom farmaceutkinjom, a House nema nikoga s kim bi išao na Monster Truck Rally
1313 "Cursed" Daniel SackheimMatt Witten i Peter Blake1. 3. 2005.Antraks i guba
Nakon što Ouija ploča pokaže njegovo ime, jedan mladić misli da će ubrzo umrijeti te uskoro biva doveden u Princeton-Plainsboro zbog upale pluća. Chaseov otac Rowan (Patrick Bauchau), s kojim nije u najboljim odnosima, dolazi u bolnicu posjetiti sina, a usput pomaže Houseu postaviti dijagnozu za tog mladića. 
1414 "Control" Randy ZiskLawrence Kaplow15. 3. 2005.Zatajenje srca uzrokovano bulimijom i redovnom upotrebom Ipecaca
Milijarder Edward Vogler donira 100 miliona dolara bolnici i postaje njihov novi predsjednik uprave. Planira bolnicu pretvoriti u izvor profita za svoje biotehnološke pothvate, a ujedno želi zatvoriti Houseov Odjel za dijagnostiku zbog prevelikog novca koji taj odjel dobija. U međuvremenu, uspješna poslovna žena ima sve što može poželjeti – savršen život, savršeno tijelo i savršen posao, ali jednog dana dobije paralizu bez ikakvog razloga. Kad uspije dijagnosticirati bolest, House preuzima rizik gubitka posla i ljekarske licence kako bi je spasio. 
1515 "Mob Rules" Tim HunterDavid Foster i John Mankiewicz22. 3. 2005.Deficijencija ornitin-transkarbamilaze
House dobije sudski nalog za liječenje mafijaša koji je važan federalni i zaštićeni svjedok. Pacijentov brat, inače advokat, radi protiv Housea i njegovog tima kada se sazna da on boluje od hepatitisa C. U međuvremenu se Cuddy nastavlja boriti s Voglerom oko Houseove važnosti u bolnici. 
1616 "Heavy" Fred GerberThomas L. Moran29. 3. 2005.Cushingov sindrom
House i njegov tim dobiju kompliciran slučaj desetogodišnje djevojčice s viškom kilograma koja na času tjelesnog odgoja dobije srčani udar. Dodatak tom stresnom slučaju jest Vogler, koji Housea, radi finansijskih rezova, natjera da otpusti jednog člana svog tima. 
1717 "Role Model" Peter O'FallonMatt Witten12. 4. 2005.Toksoplazmoza i opća promjenjiva imunodeficijencija uz infekciju Epstein–Barrovim virusom
Popularni američki senator i predsjednički kandidat izgubi svijest tokom jednog govora i dolazi u Princeton-Plainsboro, gdje Vogler naredi Houseu da se pobrine za njega. Vogler, također, nadoda da će House moći zadržati cijeli svoj tim ako održi govor u korist njegove farmaceutske kompanije na jednoj dobrotvornoj večeri. Iako senatorovo stanje izvorno upućuje na AIDS, House nije zadovoljan tom dijagnozom i traži dalje. U međuvremenu se bavi slučajem žene koja je zatrudnjela bez spolnog odnosa. Na kraju epizode Cameron dolazi Houseu i daje otkaz. 
1818 "Babies & Bathwater" Bill JohnsonPeter Blake i David Shore19. 4. 2005.Lambert–Eatonov mijastenički sindrom i karcinom malih ćelija
Trudnica dolazi u bolnicu s moždanim i bubrežnim problemima te se House mora suočiti s tim problemom, kao i s Voglerovom željom za uklanjanjem Housea pomoću Odbora. Nakon što tim otkrije karcinom malih plućnih ćelija, bračni par mora odlučiti između života majke i života nerođenog djeteta. 
1919 "Kids" Deran SarafianLawrence Kaplow i Thomas L. Moran3. 5. 2005.Moschcowitzev sindrom povezan s trudnoćom
House se bori s epidemijom meningitisa i Cuddy njemu i njegovom timu daje sat vremena za dobijanje rezultata, sve to nakon što je House izdvojio jednog pacijenta koji baš i ne odgovara kriterijima. Nakon što je Vogler otišao, House lično odlazi do Cameronice kako bi je nagovorio da se vrati na posao, ali ona odbija sve dok joj House ne kaže pravi razlog zašto je želi nazad. 
2020 "Love Hurts" Bryan SpicerSara B. Cooper10. 5. 2005.Osteomijelitis
Cijela bolnica govori o Houseovom očekivanom sastanku s Cameron. Glavni slučaj je onaj pacijenta (John Cho) koji nakon neugodnog razgovora s Houseom u čekaonici dobije misteriozan napad, dok House istovremeno ima problema s postarijim parom koji ima zdravstvene probleme zbog burnog seksualnog života. 
2121 "Three Stories" Paris BarclayDavid Shore17. 5. 2005.Infekcija streptokokom (farmer);
Osteosarkom (odbojkašica);
Trovanje olovom (prof. Riley);
Infarkcija bedrenog mišića (House)
Housea posjećuje Stacy Warner (Sela Ward), njegova bivša djevojka, i moli ga da pomogne njenom suprugu Marku. Cuddy prisili Housea da održi predavanje studentima o procesu dijagnosticiranja dok je prof. Riley na bolovanju. House im predstavi tri slučaja bolova u nozi, ali, iako naizgled slični, svaki slučaj ima različitu dijagnozu (gošća: Carmen Electra). 
2222 "Honeymoon" Frederick King KellerLawrence Kaplow i John Mankiewicz24. 5. 2005.Akutna povremena porfirija
House postavi dijagnozu Marku Warneru, Stacyinom suprugu. Iako testovi ne upućuju ni na šta neobično, a sam Mark tvrdi da ima samo bolove u stomaku, izgleda da mu mozak odumire. House tada otkrije abdominalnu epilepsiju, ali ne može naći uzrok gubitku sjećanja. Nakon što Mark biva paraliziran, House ga odluči liječiti za Guillain–Barréov sindrom. Nakon što se povjerio Stacy da još gaji osjećaje prema njoj, House shvati da je Mark imao deluzije i da zapravo ima akutnu povremenu porfiriju. Uz odobrenje Stacy, ali ne i svog tima, House Marku dadne opasnu kombinaciju lijekova kako bi provjerio svoju pretpostavku. Na kraju epizode Cuddy odluči zaposliti Stacy kao bolničku pravnicu. 

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
231 "Acceptance" Dan AttiasRussel Friend i Garrett Lerner13. 9. 2005.Trovanje metanolom i
feohromocitom (Clarence);
Rak pluća (Cindy)
Zatvor je pozvao Housea da pregleda jednog zatvorenika osuđenog na smrt (LL Cool J) koji je u svojoj ćeliji poćeo pokazivati misteriozne simptome. Cameron negoduje zbog liječenja tog zatvorenika i smatra da se bolnički resursi mogu bolje upotrijebiti u slučaju mlade djevojke s rakom pluća. House i Stacy pokušavaju uspostaviti dobar radni odnos, pogotovo nakon što joj on slaže kako bi taj zatvorenik bio odveden u bolnicu na liječenje. 
242 "Autopsy" Deran SarafianLawrence Kaplow20. 9. 2005.Tromboza
House za pacijenticu dobija devetogodišnju djevojčicu oboljelu od raka koja naglo počinje halucinirati. House otkrije način kako joj pomoći, ali je on vrlo riskantan. Ubrzo otkriju da djevojčica ima tumor na srcu, ali kada shvate da je riječ o benignom tumoru, zaključe da je pravi uzrok tromboza. 
253 "Humpty Dumpty" Dan AttiasMatt Witten27. 9. 2005.Endokarditis uzrokovan psitakozom
Cuddy osjeća grižnju savjesti nakon što je radnik koji joj je popravljao krov pao s njega i počeo pokazivati čudne simptome te ga odvodi u bolnicu. Kad otkriju čudnu infekciju, za koju pretpostavljaju da je gangrena, House i njegov tim amputiraju radnikovu ruku kako bi zaustavili širenje infekcije. Ubrzo se isti simptomi pojavljuju i na drugoj ruci te House tada mora otkriti pravi uzrok problema i spasiti radnikov život. 
264 "TB or Not TB" Peter O'FallonDavid Foster1. 11. 2005.Nesidioblastom i tuberkuloza
Poznati ljekar (Ron Livingston) obolijeva tokom svog dobrotvornog rada u Africi i biva doveden u Princeton-Plainsboro na liječenje i njegov slučaj dodijele Houseu. Nakon što svi misle da je uzrok tuberkuloza, a House ne, događa se konflikt između tog ljekara i Housea. 
275 "Daddy's Boy" Greg YaitanesThomas L. Moran8. 11. 2005.Kavernom i radijacijska bolest
Mladi student koji je tek diplomirao dobija teške napade na proslavi diplome. U međuvremenu, Houseovi roditelji odluče ga posjetiti, no House pokušava izbjeći taj susret, što njegov tim čini znatiželjnim, posebno Cameronicu. 
286 "Spin" Fred GerberSara Hess15. 11. 2005.Plućna embolija, eritroblastopenija, timom i mijastenija gravis
Poznati biciklist dolazi u Princeton-Plainsboro nakon što se sruši tokom jedne utrke. Iako je neočekivano iskren u vezi sa svim ilegalnim lijekovima i zahvatima koje je prakticirao, nijedan od njih nije uzrok njegovog stanja. 
297 "Hunting" Gloria MuzioLiz Friedman22. 11. 2005.Ehinokokoza
Mladi homoseksualac Kalvin suoči se s Houseom i zahtijeva liječenje nakon što mu drugi ljekari dijagnosticiraju AIDS, što on i priznaje da ima. House, pak, u međuvremenu, pokušava formirati vezu sa Stacy koristeći se osjetljivim podacima o njenoj vezi s Markom. 
308 "The Mistake" David SemelPeter Blake29. 11. 2005.Behçetova bolest, pa hepatitis C i na kraju hepatocelularni karcinom uzrokovan presađivanjem jetre
House i Chase budu tuženi zbog smrti majke koja je u bolnicu došla s bolom u stomaku. Sazvana je Disciplinska komisija kako bi utvrdila je li ijedan od njih kriv. 
319 "Deception" Deran SarafianMichael R. Perry13. 12. 2005.Clostridium perfringens i Münchhausenov sindrom
Anica (Cynthia Nixon) prati rezultate u kladionici i odjednom dobije napad, što House, koji je također u kladionici, vidi. Ubrzo je odvedena u Princeton-Plainsboro, ali kada Cameron otkrije da Anica ima Münchhausenov sindrom, želi je pustiti, no House joj ne dozvoljava jer vjeruje da Anica boluje od još nečega, što se pokaže tačnom pretpostavkom. 
3210 "Failure to Communicate" Jace AlexanderDoris Egan10. 1. 2006.Cerebralna malarija
Dok su House i Stacy u Baltimoreu, poznati novinar (Michael O'Keefe) izgubi svijest i povrijedi glavu u svom uredu. Kada povrati svijest, počinje nekontrolirano i nejasno govoriti i tada postane jasno da ima afaziju, nakon čega ga odvode u Princeton-Plainsboro na liječenje. House sve to vrijeme pomaže svom timu iz Baltimorea s obzirom na to da mu je zbog snijega otkazan let. 
3311 "Need to Know" David SemelPamela Davis7. 2. 2006.Reakcija na ritalin i hepatocelularni adenom
Cameron je zabrinuta zbog rezultata njenog HIV-testa, dok House razmišlja o njegovom nedavnom poljupcu sa Stacy. Wilson mu savjetuje da cijeloj situaciji pristupa jako racionalno. U međuvremenu, House mora detaljno proučiti život zaposlene domaćice kako bi otkrio zašto pokazuje znakove fizičke i mentalne degeneracije. 
3412 "Distractions" Dan AttiasLawrence Kaplow14. 2. 2006.Trovanje serotoninom
Tim se muči s dijagnosticiranjem tinejdžera koji se nakon ozbiljne nesreće konstantno grči. No, problem im predstavlja činjenica da je većina njegovog tijela prekrivena opekotinama, zbog čega tim ne može obavljati uobičajene dijagnostičke testove. House se u međuvremenu osvećuje bivšem kolegi s univerziteta koji ga je prijavio zbog varanja na testu. 
3513 "Skin Deep" Jim HaymanRussel Friend, Garrett Lerner i David Shore20. 2. 2006.Sindrom otpornosti na androgen i rak testisa
Houseova nova pacijentica je tinejdžerica supermodel koja se na pisti potuče s jednom kolegicom i onda onesvijesti. Kada toksikološki nalazi potvrde prisutnost heroina, House je odluči liječiti od ovisnosti, ali se njeni simptomi ne povlače ni nakon detoksikacije tijela. House se u međuvremenu mora nositi s izuzetno jakom boli u nozi. 
3614 "Sex Kills" David SemelMatt Witten7. 3. 2006.Bruceloza (Henry);
Fitz-Hugh-Curtisov sindrom i gonoreja (Laura)
House za pacijenta dobija čovjeka koji je dobio napad, a da to nije znao i kome je potrebno novo srce. Kada Odbor za transplantaciju odbije Houseov zahtjev za novo srce, on ga pokušava nabaviti od preminule žene čiji su organi zbog njene bolesti također odbijeni. U ovoj epizodi Wilson se useljava kod Housea jer je saznao da ga supruga vara. 
3715 "Clueless" Deran SarafianThomas L. Moran28. 3. 2006.Trovanje zlatom
Nakon što prestane disati tokom seksualne igrice, Bob biva odveden u Princeton-Plainsboro na liječenje. Nakon što ih malo proanalizira, House se počinje pitati koji su stvarni motivi njihovog braka i pokušava dokazati da ga ona truje. Činjenica da se Wilson uselio kod njega počinje polahko utjecati na Housea. 
3816 "Safe" Félix Enríquez AlcaláPeter Blake4. 4. 2006.Krpeljna paraliza
Tinejdžerica Melinda (Michelle Trachtenberg) zbog presađivanja srca mora piti lijekove koji su joj toliko oštetili imunološki sistem da sve vrijeme mora boraviti u izoliranoj sobi. No, prilikom jedne posjete njenog momka Melinda dobije snažan alergijski napad i na kraju padne u anafilaktički šok, pa je odvode u Princeton-Plainsboro. U međuvremenu, House i Wilson pokušavaju riješiti probleme i postići kompromis o njihovom zajedničkom životu. 
3917 "All In" Fred GerberDavid Foster11. 4. 2006.Erdheim–Chesterova bolest
Bolnica organizira dobrotvorni turnir u pokeru s ciljem finansiranja Wilsonovog Odjela za onkologiju na kojem, između ostalih, učestvuje i House. Njegovu igru prekida šestogodišnji pacijent koji u bolnicu dolazi s krvavim proljevom. Dječak uskoro počinje pokazivati simptome identične onima koje je House susreo kod jedne pacijentice, 12 godina prije. Uprkos nekim protivrječnim dokazima, House je uvjeren da je riječ o istoj bolesti i želi je spriječiti prije nego što ona završi isto kao i kod te pacijentice – smrću. 
4018 "Sleeping Dogs Lie" Greg YaitanesSara Hess18. 4. 2006.Bubonska kuga
Zdravlje mlade djevojke postaje pitanje etike nakon što se otkrije da nije spavala punih deset dana. Uskoro House sazna da je djevojci potrebno presađivanje jetre, ali tada ujedno sazna neke ključne informacije o njoj i njenoj partnerici Max. U međuvremenu, Cameron optužuje Foremana za plagiranje nakon što uoči da je njegov objavljeni članak vrlo sličan njenom koji je htjela objaviti. 
4119 "House vs. God" John F. ShowalterDoris Egan25. 4. 2006.Tuberozna skleroza i herpesni encefalitis
Nakon što 15-godišnji vjerski iscjeljitelj dobije napad tokom mise, odlazi u Princeton-Plainsboro, gdje njegov slučaj dodjeljuju Houseu. Odmah po primitku House izražava skepticizam prema njegovim sposobnostima i samom vjerskom uvjerenju i naziva ga varalicom, tvrdeći da blefira. No, kad on porazgovara s jednom Wilsonovom umirućom pacijenticom, a njoj se nakon toga počinje poboljšavati situacija, Houseova teza naizgled pada u vodu. Uskoro House otkrije pravi uzrok dječakovog stanja, a time ujedno potvrđuje svoju tezu o dječaku kao manipulatoru i varalici i želi mu operisati mozak. Međutim, dječak to ne dozvoljava stalno se pozivajući na Boga i njegovu pomoć. House i njegov tim tada upadaju u tešku situaciju i moraju nešto preduzeti kako bi izliječili iscjeljitelja prije nego što umre. 
4220 "Euphoria, Part 1" Deran SarafianMatthew V. Lewis2. 5. 2006.Sekundarna legioneloza, ali bez konačne dijagnoze
Houseov novi pacijent jest pokvareni policajac koji nakon potjere pokazuje vrlo čudne simptome i nekontrolirano se smije bez ikakvog razloga, ali House i njegov tim nikako ne mogu utvrditi uzrok simptoma. Dok se policajčevo stanje pogoršava, Foreman počinje pokazivati iste simptome, što još više oteža situaciju Houseu i njegovom timu, koji su sada suočeni s umirućim policajcem i bolesnim kolegom, koga, ako ne otkriju uzrok, očekuje ista sudbina. 
4321 "Euphoria, Part 2" Deran SarafianRussel Friend, Garrett Lerner i David Shore3. 5. 2006.Sekundarna legioneloza i primarni amebni meningoencefalitis uzrokovan infekcijom amebom Naegleria fowleri
Policajac umre, a Foremanovo stanje i dalje se pogoršava. House i ostatak tima još ne znaju uzrok. Foreman, svjestan svoje moguće smrti, poziva svog oca kako bi bio uz njega. House i njegov tim više puta odlaze u policajčev stan, ali su svi ti pokušaji rezultirali neuspjehom. Pri kraju epizode House posljednji put odlazi u stan kako bi provjerio još jednu teoriju prije nego što bolest, koja je već ubila policajca, isto učini i Foremanu. 
4422 "Forever" Daniel SackheimLiz Friedman9. 5. 2006.Pelagra, celijakija i MALT limfom
Nakon što krene na posao, ali povrati ispred vrata, Brent Mason (Kip Pardue) vrati se u kuću samo kako bi našao svoju suprugu Karu (Hillary Tuck) u kadi bez svijesti, a njihovo novorođenče u vodi kako se davi. Odlazi u Princeton-Plainsboro, gdje House saznaje zanimljive detalje o njihovim životima. 
4523 "Who's Your Daddy?" Martha MitchellJohn Mankiewicz i Lawrence Kaplow16. 5. 2006.Hemohromatoza i zigomikoza
Houseov prijatelj iz srednje škole, s kojim se dugo nije vidio, dovodi mu djevojčicu koja je preživjela nedavni nalet uragana Katrine i za koju je nedavno saznao da mu je kćerka. Iako vjeruje da djevojčica vuče njegovog prijatelja za nos, House uzima slučaj. Kako bi prozreo djevojčicine laži, a time je i izliječio, House i sam mora upotrijebiti svoju izuzetnu sposobnost laganja. 
4624 "No Reason" David ShoreDavid Shore23. 5. 2006.Bez dijagnoze (Houseova halucinacija)
Dok pokušavaju otkriti uzrok natečenog jezika jednog pacijenta, u Houseov ured ulazi suprug jedne njegove bivše pacijentice i, nakon što sazna ko je House, ispali nekoliko metaka u njega. House nastavlja s dijagnosticiranjem pacijenta iz svog kreveta, ali ubrzo shvati da je čovjek koji ga je upucao (Elias Koteas) njegov cimer jer su njega upucali članovi bolničkog osiguranja. Kada nuspojave pucnjave počnu utjecati na njega, House se zapita je li dovoljno stabilan da postavi pravilnu dijagnozu. Dok se pacijentovo stanje pogoršava, House se mora boriti sa sumnjom u sebe i mora vjerovati da njegov tim može riješiti slučaj. Ujedno počinje dobijati halucinacije, tako da se mora nositi s problemom razlikovanja stvarnosti od fikcije, sve dok na kraju ne shvati da je sve što mu se dogodilo nakon pucnjave zapravo halucinacija. 

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
471 "Meaning" Deran SarafianLawrence Kaplow i David Shore5. 9. 2006.Addisonova bolest (Richard);
Skorbut (Caren)
House se potpuno oporavio od posljedica ranjavanja i vratio na posao uzevši dva slučaja istodobno: Richard je ostao paraliziran prije osam godina nakon operacije raka mozga i u svojim invalidskim kolicima "provozao" se u bazen, dok je Caren ostala paralizirana nakon prakticiranja joge. Kada House počne dijagnosticiranje, njegov tim uoči promjenu u ponašanju i ophođenju s pacijentima. 
482 "Cane and Able" Daniel SackheimRussel Friend i Garrett Lerner12. 9. 2006.Himerizam
Sedmogodišnjak Clancy dolazi u Princeton-Plainsboro s rektalnim krvarenjem i tvrdi kako su ga oteli vanzemaljci. Ekipa obavi neke testove, ali kada za iste testove dobiju različite rezultate, a pronađu i metalni objekt u Clancyjevom vratu, doktori počinju vjerovati dječaku i priči o otmici. Wilson i Cuddy u međuvremenu odluče kako neće Houseu reći istinu o njegovom posljednjem slučaju, nadajući se da će postati malo humaniji. Cameron je zgrožena njihovim postupkom. Kada frustrirani House odustaje od Clancyjevog slučaja, Cuddy počinje razmišljati o valjanosti skrivanja istine od Housea. 
493 "Informed Consent" Laura InnesDavid Foster19. 9. 2006.Zatajenje srca koje je uzrokovalo senilnu srčanu amiloidozu
Houseov novi pacijent jest Ezra Powell (Joel Grey), renomirani medicinski istraživač, koji se sruši u svojoj laboratoriji. Uprkos svim Houseovim pokušajima, njegov tim ne može otkriti pravi uzrok, tako da se Ezrino stanje pogoršava. Na kraju, Ezra zahtijeva od tima da mu pomognu tako što će ga isključiti s aparata i ubiti, ali svaki član tima ima moralne sumnje u vezi s tim potezom, posebno zato što mogućnost izlječenja još postoji. U međuvremenu, kćerka tinejdžerica jedne pacijentice koja dolazi u kliniku postane snažno zaljubljena u Housea i počinje ga pratiti. 
504 "Lines in the Sand" Newton Thomas SigelDavid Hoselton26. 9. 2006.Infekcija Baylisascarisom (Adam);
Kokidioidomikoza (Ali)
House uzima slučaj 10-godišnjeg autista Adama, koji počinje glasno vrištati bez razloga. Cuddy je napravila sitne promjene u Houseovom uredu, ali on ne želi ući u njega dok se sve ne vrati na staro te tako luta bolnicom u potrazi za privremenim uredom. Tinejdžerica viđena u prošloj epizodi i dalje je zaljubljena u Housea, ali njeno proganjanje polahko mu počinje ići na živce. 
515 "Fools for Love" David PlattPeter Blake31. 10. 2006.Nasljedni angiodem
House preuzima slučaj mlade žene koja je dovedena u bolnicu nakon respiratornih problema i snažne boli u stomaku. Sve se to dogodilo nakon što su njen suprug i ona opljačkani. No, uskoro i suprug izgubi svijest, tako da tim počinje vjerovati da su njihove bolesti povezane. U međuvremenu, House u klinici pregledava detektiva Michaela Trittera (David Morse), koji ima problema sa spolnim organom. No, nakon što House bude izuzetno grub prema njemu, Tritter se odluči osvetiti i počinje stvarati probleme Houseu. 
526 "Que Será Será" Deran SarafianThomas L. Moran7. 11. 2006.Karcinom malih ćelija
Morbidno debeli čovjek pada u komu nakon požara i biva doveden u Princeton-Plainsboro. Po buđenju zahtijeva otpuštanje iz bolnice i odbija bilo kakve testove na bolesti koje imaju veze s njegovom masom. 
537 "Son of Coma Guy" Dan AttiasDoris Egan14. 11. 2006.MERRF sindrom
House odluči probuditi ukomiranog čovjeka kako bi ga ispitao o porodičnoj anamnezi zbog njegovog sina, koji možda ima genetski poremećaj, a on je jedini koji mu može pomoći. U međuvremenu, Wilson napada Housea zbog ukradenog recepta, a Tritter počinje ispitivanje Houseovog tima kako bi otkrio koliko je svaki od njih lojalan Houseu i saznao neke kompromitirajuće podatke o njemu. 
548 "Whac-A-Mole" Daniel SackheimPamela Davis21. 11. 2006.Hronična granulomatozna bolest
Houseov najnoviji pacijent jest 18-godišnjak Jack, koji u bolnicu dolazi nakon srčanog udara i masivnog povraćanja. Jack je bio jedini roditelj svom mlađem bratu i mlađoj sestri nakon smrti njihovih roditelja. Nakon kratkog proučavanja Jackovog života, House otkrije konačnu dijagnozu, napiše je na papir i zatvori u kovertu i počne igru sa svojim timom, tjerajući ga da pogađa pravu dijagnozu iako je on već zna. U međuvremenu, Tritter ispituje Wilsona i onemogućuje mu da radi svoj posao te pokušava posvađati dva prijatelja. 
559 "Finding Judas" Deran SarafianSara Hess27. 11. 2006.Eritropojetična protoporfirija
House i njegov tim dobijaju slučaj djevojčice Alice, koja boluje od pankreatitisa. Nakon što se njeni rastavljeni roditelji ne mogu dogovoriti o daljnjem liječenju, a ne dopuštaju Houseu da ih prisili na odluku, House odlazi na sud kako bi dobio punomoć nad medicinskim odlukama vezanim uz Alice. U međuvremenu, Houseovo neuzimanje Vicodina počinje uzimati danak i on odlazi kod Cuddy po još. Ona mu daje tablete, ali bez recepta i na način da ona kontrolira doze koje uzima. 
5610 "Merry Little Christmas" Tony ToLiz Friedman12. 12. 2006.Histiocitoza Langerhansovih ćelija
U bolnici Princeton-Plainsboro slavi se Božić, a Wilson je spremio dar za Housea: on i Tritter sklopili su nagodbu, a Houseu preostaju tri dana da je prihvati. Cuddy dobija slučaj čovjeka koji je patuljak i koji pokazuje raznovrsne simptome, a ujedno se oporavlja od nedavnog zatajenja pluća. Ubrzo dolazi u iskušenje jer je pred njom odluka koja može ugroziti pacijentov život ili spasiti Houseov posao. 
5711 "Words and Deeds" Daniel SackheimLeonard Dick9. 1. 2007.Meningom
House je pozvan pred sud kako bi se riješio slučaj njegovog ilegalnog posjedovanja narkotika. Cuddy savjetuje Houseu da bi se trebao izviniti Tritteru. U međuvremenu, Houseov najnoviji pacijent jest vatrogasac koji boluje od dezorijentiranosti i ima izuzetno visoku tjelesnu temperaturu. Vatrogasac će zbog pogrešno interpretiranih podataka morati pristati na opasnu operaciju mozga, koja će mu promijeniti život. 
5812 "One Day, One Room" Juan J. CampanellaDavid Shore30. 1. 2007.Infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis i trudnoća kao rezultat silovanja
House je oslobođen svih otpužbi za ilegalno posjedovanje narkotika i vraća se na posao nakon kratkog odvikavanja. Umorna od Houseovog prezira prema pacijentima, Cuddy pretvori njegov posao u ambulanti u igru, apelirajući na jedinu stvar koju House priznaje – izazov. Tamo i upozna mladu djevojku Eve, koja je nedavno silovana i koja je pozitivna na spolno prenosivu bolest i koja odbija liječenje od bilo koga osim od Housea. Cameron u međuvremenu upoznaje beskućnika (Geoffrey Lewis) koji nije ono što izgleda da jest. 
5913 "Needle in a Haystack" Peter O'FallonDavid Foster6. 2. 2007.Neprobavljena čačkalica
16-godišnjak Stevie Lipa dolazi u Princeton-Plainsboro s ozbiljnim respiratornim problemima i unutrašnjim krvarenjem. Stevieja dodjeljuju Houseu, ali je on previše zaposlen izazovom koji je dobio od Cuddy. Ubrzo Houseov tim saznaje tajnu iz Steviejevog života i otkrije probleme s roditeljima, tako da je Foreman prisiljen nagovoriti Stevieja da laže svojim roditeljima, čime rizikuje svoju licencu. 
6014 "Insensitive" Deran SarafianMatthew V. Lewis13. 2. 2007.Diphyllobothrium latum, koji je uzrokovao deficijenciju vitamina B12
Djevojka (Mika Boorem) koja boluje od rijetkog poremećaja zbog kojeg ne može osjećati bol doživi automobilsku nesreću. Nakon što tim obavi testove, pacijentica počinje dobijati povišenu temperaturu i njeno stanje počinje se naglo pogoršavati. 
6115 "Half-Wit" Katie JacobsLawrence Kaplow6. 3. 2007.Takayasuov arteritis
Mentalno hendikepirani muzičar-savant (Dave Matthews) dobija napade uprkos činjenici da pije lijekove protiv njih. U međuvremenu, Houseov tim saznaje da se njihov šef prijavio za liječenje protiv raka mozga i pokušavaju razgovarati s njim, ali ih on sve hladno odbija. 
6216 "Top Secret" Deran SarafianThomas L. Moran27. 3. 2007.Nasljedna hemoragijska telangiektazija
Houseov novi pacijent jest vojnik koji se vratio iz Iraka i koji pokazuje simptome sindroma Zaljevskog rata. No, nakon jednog sna o marincima slučaj postaje kompliciraniji, a dodatne komplikacije uzrokuju i Houseovi vlastiti problemi. 
6317 "Fetal Position" Matt ShakmanRussel Friend i Garrett Lerner3. 4. 2007.Ballantyneov sindrom (Emma);
Urođena cistična adenomatoidna malformacija (Emmina beba)
Poznata fotografkinja Emma Sloan, koja je ujedno i trudna, dolazi u Princeton-Plainsboro nakon što dobije moždani udar tokom jednog snimanja. Iako se njeno stanje počinje stabilizirati, uskoro joj otkažu bubrezi, a ona se više brine za zdravlje svoje bebe nego za vlastito. U međuvremenu, Foreman i Cuddy otkrivaju tajnu vezu između Chasea i Cameron, a House počinje planirati svoj godišnji odmor. 
6418 "Airborne" Elodie KeeneDavid Hoselton10. 4. 2007.Dekompresijska bolest (Peng);
Trovanje metil-bromidom (Fran);
Masovna histerija (ostali putnici)
House i Cuddy moraju riješiti masovno izbijanje čudnih simptoma na povratnom letu iz Singapura, dok Wilson i Houseov tim rješavaju slučaj žene koja stalno dobija napade. 
6519 "Act Your Age" Daniel SackheimSara Hess17. 4. 2007.Preuranjeni pubertet uzrokovan eksternim unošenjem testosterona u organizam
Šestogodišnja djevojčica pokazuje odlike karakteristične za djevojčice u pubertetu. U međuvremenu, dižu se tenzije između Chasea i Cameron, tako da ih House, koji to, naravno, uoči, namjerno šalje zajedno na zadatke. Kad ih pošalje u djevojčicin dom da pregledaju za toksine ili slične stvari, njih dvoje otkrivaju nešto potencijalno inkriminirajuće za djevojčicinog oca. 
6620 "House Training" Paul McCraneDoris Egan24. 4. 2007.Infekcija bakterijom Staphylococcus aureus
Varalica izgubi sposobnost donošenja odluka i dolazi u Princeton-Plainsboro. Dok House i tim pokušavaju otkriti uzrok, Foreman prima ovaj slučaj dosta lično. 
6721 "Family" David StraitonLiz Friedman1. 5. 2007.Histoplazmoza
Jedini spas dječaka oboljelog od leukemije jest presađivanje koštane srži od njegovog brata. No, kada se i brat razboli, House i njegov tim moraju dobiti bitku s vremenom kako bi spasili obojicu. Foreman se u međuvremenu mora nositi s posljedicama prošlog slučaja. 
6822 "Resignation" Martha MitchellPamela Davis8. 5. 2007.Bakterijska infekcija uzrokovana pokušajem samoubistva (Addie);
Depresija (Wilson)
Spekulacije o Foremanovoj ostavci nastavljaju se. House dobija slučaj djevojke Addie, koja je počela krvariti iz usta tokom treninga. U međuvremenu, House i Wilson tajno su zabrinuti jedan za drugoga. 
6923 "The Jerk" Daniel SackheimLeonard Dick15. 5. 2007.Hemohromatoza
House susreće sebi ravnu osobu utjelovljenu u 16-godišnjaku Nateu, mladoj šahovskoj nadi, koji uspije izvrijeđati i isprovocirati sve članove Houseovog tima, a umalo mu to uspije i s Houseom. U međuvremenu, netrpeljivost između Foremana i Housea doseže novi nivo kada Foreman pomisli da mu je House sabotirao razgovor za posao u drugoj bolnici. 
7024 "Human Error" Katie JacobsThomas L. Moran i Lawrence Kaplow29. 5. 2007.Urođeni srčani defekt
House i tim prihvaćaju slučaj djevojke koja je, zajedno sa suprugom, spašena na moru tokom puta iz Kube s ciljem dolaska u Princeton-Plainsboro i liječenja kod Housea lično. Po dolasku u bolnicu staje joj srce, ali ona, iznenađujuće, i dalje normalno razgovara s Houseom. U međuvremenu, Foreman se priprema za svoj posljednji dan u Princeton-Plainsborou, Chase dobija otkaz kad se pokušava verbalno obračunati s Houseom, a Cameron daje ostavku, pa House tako ostane bez tima. 

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
711 "Alone" Deran SarafianPeter Blake i David Shore25. 9. 2007.Alergijska reakcija na kefalosporin kod pogrešno identificirane pacijentice
Nakon urušavanja zgrade, House mora raditi brzo i djelotvorno kako bi spasio mladu djevojku Megan, koja je čudom preživjela nesreću. Budući da je sada bez tima, House svoje ideje prezentira bolničkom čistaču. Uprkos Cuddyinim nagovorima, House odbija novi tim i nastavlja s dijagnosticiranjem sam, ali ubrzo shvata da slučaj nije tako jednostavan i da samostalno rješavanje i nije najbolja ideja. 
722 "The Right Stuff" Deran SarafianDoris Egan i Leonard Dick2. 10. 2007.Von Hippel–Lindauova bolest
House pristaje na formiranje novog tima i počinje proces odabira. Odmah na početku epizode sistemski eliminira poveći broj kandidata zbog izuzetno minornih grešaka. Ubrzo kod njega dolazi NASA-ina pilotkinja Greta (koju House predstavi kao Osamu bin Ladena), koja ima neurološki poremećaj zbog kojeg zvukove pretvara u slike. Svjesna da će joj NASA dati otkaz ako saznaju za njeno stanje, Greta moli Housea da je liječi u tajnosti. Ovaj slučaj ujedno je prvi test za kandidate koje House još nije eliminirao. U međuvremenu, House biva zbunjen kad vidi Chasea, Cameronicu i Foremana u bolnici, ali Wilson ga uporno uvjerava da nijedno od njih više ne radi u Princeton-Plainsborou. 
733 "97 Seconds" David PlattRussel Friend i Garrett Lerner9. 10. 2007.Strongiloidijaza
Houseu je preostalo još samo deset kandidata, koji počinju nemilosrdnu borbu među sobom kad ih House podijeli u dvije grupe na osnovu spola. Kao slučaj dobijaju čovjeka u invalidskim kolicima koji boluje od spinalne mišićne atrofije i počinje se gušiti. Pacijentovo se stanje pogoršava dok se dva tima žele međusobno nadmudriti. U međuvremenu, Foreman ima vlastiti tim u drugoj bolnici i koristi jednu metodu vrlo sličnu Houseovoj kako bi izliječio pacijenta. 
744 "Guardian Angels" Deran SarafianDavid Hoselton23. 10. 2007.Ergotizam
Tokom napada dekoraterka pogrebnog doma halucinira kako biva silovana, dok, pak, kad dolazi u Princeton-Plainsboro, uvjerava ljekare da s njom u sobi boravi njena pokojna majka. House je saznao da Chase i Cameronica ipak rade u bolnici te da to nije umislio. U međuvremenu, jedna kandidatkinja traži pomoć upravo od Cameron, a Foreman dolazi kod Cuddy i nalazi se s njom na ručku kako bi razgovarao o svojoj situaciji. 
755 "Mirror Mirror" David PlattDavid Foster30. 10. 2007.Infekcija bakterijom Eperythrozoon (kao rezultat izloženosti svinjskom izmetu)
Foreman se vraća u Princeton-Plainsboro i dobija zadatak nadgledanja Houseovih kandidata. Tokom pljačke jedan se čovjek sruši i padne u respiratorni arest. Iako se ne sjeća ko je ni kako se zove, ima sposobnost čitanja osobnosti najdominantnije osobe u prostoriji i tako sebi stvara identitet. House je fasciniran tačnošću njegovih procjena karaktera te ga izmanipulira da to čini i drugima. Foreman se tada upita je li House dominantiniji od Cuddy, što House i provjeri. Kada njih dvoje uđu u sobu pacijenta, pacijent kopira Houseov karakter, dokazujući time da je House ipak najdominantnija osoba u cijeloj bolnici. 
766 "Whatever It Takes" Juan J. CampanellaThomas L. Moran i Peter Blake6. 11. 2007.Selenoza ("John");
Toplotni udar i trovanje talijem (Casey)
Housea pozove CIA kako bi pomogao u dijagnozi smrtno bolesnog agenta. Dr. Samira Terzi predvodi taj slučaj, ali Houseu daje izuzetno malo podataka o pacijentu. Zbog nedostatka podataka, House mora pribjeći nekim izuzetno atipičnim metodama kako bi spasio agenta. U međuvremenu, Foreman se mora nositi s preostalim kandidatima nakon možebitne pogrešne procjene u slučaju automobilistice koja je izgubila svijest nakon jedne utrke. 
777 "Ugly" David StraitonSean Whitesell13. 11. 2007.Lajmska bolest
Housea i njegov tim snimaju autori dokumentarca o mladiću s ozbiljnom deformacijom lica koji je prije plastične operacije dobio srčani udar. Dok pokušavaju otkriti mladićev problem, House osjeti da mu njegova nova prelijepa zaposlenica odvraća pažnju, zbog čega preispituje razloge njenog zapošljavanja i na kraju joj daje otkaz. 
788 "You Don't Want to Know" Lesli Linka GlatterSara Hess20. 11. 2007.Autoimuna hemolitička anemija zbog sistematičnog eritemnog lupusa
Houseov novi pacijent jest iluzionist koji dobije srčani udar tokom tačke podvodnog bijega. Dok preostali kandidati pokušavaju postaviti dijagnozu, House nastavlja svoju bitku s iracionalnim i pokušava dokazati da je taj iluzionist zapravo samo varalica. U međuvremenu, House kandidatima daje test vezan uz Cuddy i pobjedniku garantira imunitet i mogućnost da nominira dvojicu suparnika za eliminaciju. 
799 "Games" Deran SarafianEli Attie27. 11. 2007.Male boginje
House kandidatima dodjeljuje posebno težak slučaj punk-gitarista koji odbija saradnju, a ujedno ima prošlost vezanu uz alkohol i droge, dok Cuddy naređuje Houseu da donese odluku i sastavi tim. House obećava posao onom kandidatu koji postavi konkretnu dijagnozu. U međuvremenu, Wilson kontaktira s jednim svojim bivšim pacijentoma kome je pogrešno postavio dijagnozu i rekao da će umrijeti te se sada mora nositi s posljedicama takvog postupka. 
8010 "It's a Wonderful Lie" Matt ShakmanPamela Davis29. 1. 2008.Rak dojke
House i njegov novi tim u sastavu Chris Taub, Lawrence Kutner i Trin'eska dobijaju pacijenticu kojoj su se naglo paralizirale ruke, zbog čega se povrijedila njena kćerka. Dok House pokušava otkriti uzrok problema majke i kćerke, sve je više uvjeren da majka ne govori sve što bi trebala. 
8111 "Frozen" David StraitonLiz Friedman3. 2. 2008.Masna embolija zbog neliječenog slomljenog prsta
Dr. Cate Milton (Mira Sorvino) radi na Južnom polu kao jedina ljekarka istraživačkog tima, ali odjednom se ona sama razboli i njene kolege prisiljene su zvati Housea kako bi je izliječio posredstvom telefonske veze. Zbog nemogućnosti nabavke lijekova, House i njegov tim moraju liječiti dr. Milton posredstvom veb-kamere. U međuvremenu, House natjera Kutnera, Tauba i Trin'esku da maltretiraju Cameron dok ona Houseu ne nabavi kablovsku televiziju, a sam House pokušava saznati identitet Wilsonove nove djevojke. 
8212 "Don't Ever Change" Deran SarafianLeonard Dick i Doris Egan5. 2. 2008.Nefroptoza
Houseova nova pacijentica jest žena (Laura Silverman) koja izgubi svijest na vlastitom vjenčanju. Kad većina testova bude negativna, House i tim počinju sumnjati da ih pacijentica pokušava prevariti. No, ubrzo otkrivaju da je pacijentica bila muzička producentica i da je živjela na rubu, ali se naglo promijenila i preobratila na judaizam. House, koji ne vjeruje da se ljudi mijenjaju, zaključi da je sve to mogao biti rezultat neke bolesti. 
8313 "No More Mr. Nice Guy" Deran SarafianDavid Hoselton i David Shore28. 4. 2008.Chagasova bolest
House posumnja da jedan pacijent ima veći problem nego što mu je dijagnosticiran na hitnoj službi zbog toga što je taj pacijent jednostavno previše dobar. Skeptični House pokušava dokazati neistinost njegove vedrine dok njegov tim pokušava otkriti o kojoj je bolesti riječ, ali odbija uzeti vedrinu i dobrotu kao simptom. U međuvremenu, House se posvađa s Wilsonovom djevojkom Amber oko količine vremena koju smije provoditi s Wilsonom, a Cuddy zahtijeva od Housea procjenu sposobnosti za njegov tim. 
8414 "Living the Dream" David StraitonSara Hess i Liz Friedman5. 5. 2008.Hipersenzitivni vaskulitis uzrokovan alergijom na kinin
House je uvjeren da zvijezda jedne od njegovih omiljenih sapunica (Jason Lewis) ima tešku bolest nakon što uoči jedva primjetnu promjenu u njegovom govoru tokom jedne epizode. House uzima stvari u svoje ruke i otima glumca kako bi ga pregledao, ali sam glumac i Houseov tim tvrde da je glumac potpuno zdrav. U međuvremenu, Wilson i Amber dožive svoju prvu svađu, a Cuddy mora malo glumiti kako bi inspektor, koji je iznenada došao u inspekciju, stekao kvalitetan dojam o bolnici. 
8515 "House's Head" Greg YaitanesPeter Blake, David Foster, Russel Friend i Garrett Lerner12. 5. 2008.Arterijska plinska embolija od stomatološkog zahvata, koja uzrokuje mioklonsko trzanje
House dolazi k svijesti zbunjen, ne znajući gdje je i obliven krvlju nakon autobuske nesreće u kojoj je povrijeđeno desetak ljudi. Iako se ne može sjetiti svih detalja vezanih uz nesreću, sjeti se da je jedan od putnika pokazivao simptome smrtonosne bolesti prije same nesreće. Uprkos negodovanju svog tima, House odluči pretrpjeti bol i rizikovati vlastiti život kako bi otkrio o kojem je putniku riječ i spasio ga iako ovaj možda i ne zna da umire. Kad konačno otkrije o kome je riječ, svi bivaju šokirani činjenicom da je ta koja umire zapravo Amber, Wilsonova djevojka. 
8616 "Wilson's Heart" Katie JacobsPeter Blake, David Foster, Russel Friend i Garrett Lerner19. 5. 2008.Trovanje amantadinom zbog traume bubrega
Houseov tim pokušava otkriti šta se zapravo događa Amber prije nego što ona umre, a prijateljstvo između Housea i Wilsona stavljeno je na kušnju nakon što se House počne prisjećati sve više detalja o toj nesreći. U međuvremenu, Trin'eska se pokušava nositi sa činjenicom da ima neizlječivu Huntingtonovu bolest, koju je naslijedila od majke. 

Sezona 5[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
871 "Dying Changes Everything" Deran SarafianEli Attie16. 9. 2008.Difuzna Lucio-Latapíjeva lepra
Prošla su četiri mjeseca od šokantne Amberine smrti. U nemogućnosti da se nosi s time, Wilson daje ostavku i udaljava se od Housea, a Cuddy očajnički pokušava popraviti njihovo prijateljstvo. U međuvremenu, Trin'eska se još bori sa činjenicom da ima Huntingtonovu bolest i radi na slučaju izvršne asistentice koja ima sličnu osobnost kao i ona. 
882 "Not Cancer" David StraitonDavid Shore i Lawrence Kaplow23. 9. 2008.Presađene kancerogene matične ćelije
Organi jednog donatora uzrokuju smrt nekoliko primalaca, tako da House i njegov tim moraju brzo djelovati kako bi spasili dvoje preživjelih. U međuvremenu, House unajmi privatnog istražitelja Lucasa Douglasa (Michael Weston) kako bi špijunirao Wilsona i Houseov tim. 
893 "Adverse Events" Andrew BernsteinCarol Green i Dustin Paddock30. 9. 2008.Bezoar s komplikacijama zbog velikog unosa eksperimentalnog lijeka
Slikarov nedijagnosticirani i neliječeni problem počinje utjecati na njegov rad i zdravlje, pa njegova djevojka i klijenti uoče izuzetnu grotesknost njegovih djela. Iako tvrdi da mu je bolje, dolazi u Princeton-Plainsboro. Ubrzo na vidjelo dolazi istina da je slikar istovremeno bio na tri različita testiranja lijekova, što nije rekao svojoj djevojci. U međuvremenu, Douglas nastavlja s istraživanjem, ali ovog puta kao zadatak dobija i otkrivanje podataka o Cuddy. 
904 "Birthmarks" David PlattDoris Egan i David Foster14. 10. 2008.Metalne igle u mozgu (kao rezultat pokušaja infanticida) koje je pomakao magnet
House je prisiljen otići na sahranu svog oca uprkos vlastitoj nevoljkosti. Njegov tim uzima slučaj mlade žene koja je u Kini izgubila svijest tokom potrage za svojim biološkim roditeljima. Dok ga Wilson vozi na sahranu, House asistira svom timu posredstvom mobitela. Tokom puta policija zaustavi Housea i Wilsona i oduzme Houseov mobitel, zbog čega njegov tim mora dešifrirati Houseovu metaforu. U ovoj epizodi otkriveno je kako su se House i Wilson upoznali. 
915 "Lucky Thirteen" Greg YaitanesLiz Friedman i Sara Hess21. 10. 2008.Kandidijaza i Sjögrenov sindrom
Trin'eska u Princeton-Plainsboro dovodi djevojku s kojom je spavala prethodne noći nakon što je ova dobila napad u njenom stanu. Iako House prihvati slučaj, iskoristi ga kako bi otkrio detalje o Trin'eskinom privatnom životu. Uskoro Trin'eska saznaje da je ta djevojka spavala s njom samo kako bi došla do Housea, koji ju je nekoliko puta odbio kao pacijenticu. U međuvremenu, Douglas i dalje prati Wilsona. 
926 "Joy" Deran SarafianDavid Hoselton28. 10. 2008.Familijarna mediteranska groznica (Jerry i Samantha);
Pulmonarna hipoplazija (Joy)
Houseov novi slučaj je onaj sredovječnog čovjeka koji s vremena na vrijeme gubi svijest i ne sjeća se šta se dogodilo, a ujedno i hoda u snu. Uskoro tim otkrije da i njegova 12-godišnja kćerka Samantha pokazuje slične simptome. Jerryjevo se stanje pogoršava, a i Samantha počinje pokazivati nove simptome. U međuvremenu, House sazna da će Cuddy usvojiti dijete koje će biti rođeno za dvije sedmice. No, kada Cuddy uoči da majka ima neobičan osip, preuzima njen slučaj kao ljekarka, ali i potencijalna majka. 
937 "The Itch" Greg YaitanesPeter Blake11. 11. 2008.Trovanje olovom zbog krhotina metka
Čovjek s agorafobijom razboli se u svojoj kući i odbija otići u bolnicu na liječenje. House i njegov tim zbog toga moraju ići u njegov dom kako bi otkrili šta mu je. Slučaju prisustvuje i Cameron, koja je tog čovjeka liječila već i prije, te asistira timu u pronalaženju metoda za kućno liječenje. No, čovjekovo se stanje pogoršava i nije ga više moguće liječiti kod kuće, zbog čega House smisli plan kako ga mirno odvesti u bolnicu. U međuvremenu, Chase i Cameron rješavaju probleme u njihovoj vezi, a House se ne može riješiti svraba, zbog čega Wilson daje vlastiti uvid ju vezi s tim pitanjem. 
948 "Emancipation" James HaymanPamela Davis i Leonard Dick18. 11. 2008.Akutna promijelocitna leukemija i trovanje arsenom ("Sophia");
Trovanje željezom (Jonah)
Šesnaestogodišnja voditeljica fabrike sruši se na poslu nakon što joj se pluća napune tečnošću. Ona Houseu i timu isprva govori da je još od smrti roditeljâ emancipirana maloljetnica. U međuvremenu, Foreman traži Houseovo dopuštenje da učestvuje kao član tima za testiranje jednog lijeka, ali ovaj odbija. Tada Foreman, kako bi dokazao da može raditi dva posla odjednom bez Houseove nadležnosti, uzima vlastiti slučaj. No, kada se dječakovo stanje izuzetno pogorša, Foreman se počinje pitati je li donio dobru odluku i može li stvarno raditi bez Houseove pomoći. 
959 "Last Resort" Katie JacobsMatthew V. Lewis i Eli Attie25. 11. 2008.Melioidoza
Bolesni čovjek ulazi u ured dr. Cuddy te uzima Housea, Trin'esku i još nekoliko pacijenata kao taoce, zahtijevajući dijagnozu. U svom očaju, uspije nagovoriti Trin'esku da bude pokusni kunić za njegove lijekove, a House pokušava riješiti slučaj prije nego što specijalci počnu pucati po otmičaru. 
9610 "Let Them Eat Cake" Deran SarafianRussel Friend i Garrett Lerner2. 12. 2008.Nasljedna koproporfirija (Emmy);
Simuliranje (Deedee, namjestio House)
Trenerica fitnesa, poznata po zagovaranju "prirodnog" mršavljenja, padne u nesvijest tokom snimanja reklame. U međuvremenu, Trin'eska uzima pokusni lijek za Huntingtonovu bolest pod Foremanovom nadležnošću, Kutner vodi internetsku kliniku pod Houseovim imenom, a Cuddy se seli u Houseov ured dok se njen preuređuje, što njemu ne odgovara. 
9711 "Joy to the World" David StraitonPeter Blake9. 12. 2008.Postporođajna eklampsija
Iskompleksirana tinejdžerica povrati i izgubi svijest tokom božićnog programa svoje škole. House preuzima njen slučaj. U međuvremenu, Foreman i Trin'eska saznaju više jedno o drugom tokom testa probnih lijekova za Huntingtonovu bolest, House prima i daje božićne poklone, zbog čega se stvaraju mnoge spekulacije, a Cuddy također dobija poseban poklon. 
9812 "Painless" Andrew BernsteinThomas L. Moran i Eli Attie19. 1. 2009.Abdominalna epilepsija
Cameron nagovori Housea i tim da uzmu slučaj suicidalnog čovjeka koji pati od hronične boli, slične onoj Houseovoj. U međuvremenu, briga o kćerci ne dopušta Cuddy da se previše posveti poslu, a Foreman i Trin'eska i dalje razvijaju svoju vezu tokom testova. 
9913 "Big Baby" Deran SarafianLawrence Kaplow i David Foster26. 1. 2009.Otvoreni arterijski duktus
Cuddy odluči da će više vremena provoditi kući sa svojom kćerkom i postavi Cameron na svoje mjesto. Houseov tim dobija slučaj odgajateljice za djecu s mentalnim problemima, čija je prividna dobrota zapravo bolest. U međuvremenu, Foreman mora donijeti potencijalno opasnu odluku u vezi s Trin'eskom i testom za Huntingtonovu bolest. 
10014 "The Greater Good" Leslie Linka GlatterSara Hess2. 2. 2009.Ektopična endometrioza
House i njegov tim preuzimaju slučaj žene koja se srušila usred časa kulinarstva. Kada saznaju da je pacijentica zapravo renomirana naučnica na polju istraživanja raka koja je ostavila taj posao radi lične sreće, počinju preispitivati svoju sreću (ili njen nedostatak). U međuvremenu, Trin'eska počinje osjećati ozbiljne posljedice lijeka za Huntingtonovu bolest, a Cuddy se osvećuje Houseu. 
10115 "Unfaithful" Greg YaitanesDavid Hoselton16. 2. 2009.Alkoholizam i Wiskott–Aldrichov sindrom
Kada svećenik koji vodi sklonište za beskućnike vidi lebdećeg Isusa kako mu stoji pred vratima, odlazi u Princeton-Plainsboro, gdje ga primaju na hitnom prijemu. House uzima slučaj kao distrakciju za ostatak tima, dok se on suočava s Foremanom i Trin'eskom oko njihove veze. Tim uskoro saznaje da je svećenik upleten u skandal sa silovanjem maloljetnika, zbog čega je i izgubio svoju vjeru u Boga. No, baš kada su ga spremni otpustiti iz bolnice, stanje mu se pogorša, tako da House mora učiniti sve kako bi ga spasio, a ujedno se mora suočiti s vlastitom prošlošću i ličnim uvjerenjima. 
10216 "The Softer Side" Deran SarafianLiz Friedman23. 2. 2009.Disfunkcija bubrega zbog dehidracije i nefrogene sistemske fibroze
Houseov novi slučaj jest tinejdžer koji je kolabirao nakon košarkaške utakmice s jakom boli u karlici. House ubrzo saznaje da dječak ima genetički mozaicizam (46, XX/XY), tačnije, ima i muški i ženski DNK, a roditelji mu govore da on ne zna za to. Ujedno dodaju da su mu spol odabrali dok je još bio dijete i da su ga tako i odgajali. No, kada se njegovo stanje pogorša, roditelji se počinju zapitkivati jesu li donijeli pravu odluku. U međuvremenu, Wilson i Cuddy počinju sumnjati u Housea kada se on počne ponašati vrlo pristojno. 
10317 "The Social Contract" Andrew BernsteinDoris Egan9. 3. 2009.Autoimunitet nastao zbog Doege–Potterovog sindroma
House i tim uzimaju slučaj Nicka Greenwalda (Jay Karnes), koji tokom večere izgubi mogućnost laganja i počinje vrijeđati svoje kolege prije nego što kolabira. Tim ubrzo shvati da Nick ima disinhibiciju prednjeg režnja, koja mu onemogućuje da zadrži svoje misli za sebe, zbog čega konstantno vrijeđa sve oko sebe. Iako njegove misli zabave Housea zbog nekih komentara o njegovim kolegama, Nicku problem stvara činjenica da ne može više lagati svojoj supruzi i ostalim ljudima do kojih mu je stalo. U međuvremenu, House sumnja da mu Wilson i Taub nešto taje, ali uspije otkriti istinu koja se iza toga skriva. 
10418 "Here Kitty" Juan J. CampanellaPeter Blake16. 3. 2009.Tumor koji proizvodi kortikoid nastao zbog raka slijepog crijeva
Megan (Judy Greer) radi u staračkom domu i, nakon što mačka iz doma, Debbie, spava pokraj nje, odglumi bolest kako bi dobila Houseovu pažnju. Megan kaže Houseu da Debbie spava samo pokraj ljudi koji će ubrzo umrijeti, što i vrlo dobro predviđa. Iako House naziva Megan luđakinjom, zaintrigira ga njena ideja o mački koja predviđa smrt i pokuša dokazati da je to laž. Kada se Megan stvarno i ozbiljno razboli, House i njegov tim moraju riješiti oba slučaja. U međuvremenu, Taub ima finansijskih poteškoća te se nalazi sa starim srednjoškolskim prijateljem, koji mu omogućuje poslovnu priliku i visoku zaradu, o kojoj prije nije razmišljao. 
10519 "Locked In" Dan AttiasRussel Friend, Garrett Lerner i David Foster30. 3. 2009.Sindrom zaključanosti i leptospiroza
House doživi motociklističku nesreću u New Yorku i biva odvezen u bolnicu, gdje susreće potpuno paraliziranog biciklista (Mos Def). Dok House prebaci pacijenta u Princeton-Plainsboro kako bi otkrio šta mu je, Wilson pokušava otkriti zašto je House uopće bio u New Yorku. 
10620 "Simple Explanation" Greg YaitanesLeonard Dick6. 4. 2009.Visceralna lišmanijaza (Charlotte);
Blastomikoza (Eddie)
Postarija žena Charlotte, koja se pola godine brinula o svom umirućem suprugu Eddieju (Meat Loaf) biva dovedena u Princeton-Plainsboro nakon što kolabira na samrtnoj postelji svog supruga. No, slučaj postaje sve kompliciraniji kada se Eddiejevo stanje poboljša, a Charlotteino pogorša. U međuvremenu, House, Wilson, Cuddy, Cameron i Chase te cijeli Houseov tim pokušavaju se nositi s tugom zbog Kutnerovog samoubistva. 
10721 "Saviors" Matthew PennEli Attie i Thomas L. Moran13. 4. 2009.Sporotrihoza
Cijela bolnica, naročito Houseov tim, pokušava se nositi s posljedicama Kutnerovog samoubistva, a Cameron Houseu donosi slučaj borca za očuvanje životne sredine koji je kolabirao usred protesta. U međuvremenu, Chase, nakon višegodišnje veze, zaprosi Cameron. 
10822 "House Divided" Greg YaitanesLiz Friedman i Matthew V. Lewis27. 4. 2009.Sarkoidoza
Houseov novi pacijent jest 14-godišnji gluhi dječak Seth (Ryan Lane), koji je kolabirao tokom hrvanja nakon što je počeo "čuti" eksplozije u glavi. Ubrzo tim dolazi u etičku dilemu kada Sethova majka (Clare Carey) odbije sinu ugraditi slušni aparat. U međuvremenu, House pati od nedostatka sna i počinje halucinirati Wilsonovu pokojnu djevojku Amber. Chase pristaje na momačku večer koju će mu organizirati House, ali tokom proslave padne u anafilaktički šok. 
10923 "Under My Skin" David StraitonLawrence Kaplow i Pamela Davis4. 5. 2009.Gonoreja (Penelope);
Ovisnost o Vicodinu (House)
House i njegov tim dobijaju težak slučaj balerine (Jamie Tisdale) kojoj su tokom probe otkazala pluća. Nakon što joj ljekari kažu da najvjerovatnije neće moći više plesati, njena budućnost postaje sve gora nakon što joj, kao posljedica liječenja, počne otpadati koža. House mora riješiti ovaj zamršeni slučaj dok istovremeno mora riješiti svoj problem s halucinacijama – i dalje vrlo teško spava i viđa Amber. Iako zamoli Wilsona za pomoć, House je toliko očajan da će pokušati sve moguće tretmane kako bi se riješio halucinacija. 
11024 "Both Sides Now" Greg YaitanesDoris Egan11. 5. 2009.Trovanje propilen-glikolom (Scott);
Rak gušterače (Eugene);
Psihoza (House)
Houseov novi pacijent jest Scott (Ashton Holmes), čovjek koji je imao tjelesnu kalostomiju kako bi liječio epilepsiju. Kao posljedica toga, dvije strane njegovog mozga u konfliktu su oko dominacije tijelom, zbog čega Scott dobije sindrom vanzemaljske ruke, zbog kojeg ne može kontrolirati pokrete lijeve ruke. Istovremeno, House i Cuddy pokušavaju riješiti probleme u svojoj vezi nakon što su proveli noć zajedno. Sljedećeg dana House je to priznao Wilsonu, na što je ovaj rekao "Opa!", ali također ga je upozorio da Cuddy skriva svoje prave osjećaje i da ga izbjegava. Uskoro House shvati da je cijela ta priča zapravo bila halucinacija te govori Wilsonu da ga odvede u psihijatrijsku bolnicu na liječenje jer više nije sposoban razlikovati stvarnost od fantazije. 

Sezona 6[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
1111 "Broken" Katie JacobsRussel Friend, Garrett Lerner, David Foster i David Shore21. 9. 2009.Nema (nema pacijenta)
House je u Psihijatrijskoj bolnici Mayfield, gdje se liječi zbog psihoze uzrokovane ovisnošću o Vicodinu. Ovo je posebna epizoda koja traje sat i po, za razliku od ostalih, koje traju 40 minuta. 
1122 "Epic Fail" Greg YaitanesSara Hess i Liz Friedman28. 9. 2009.Fabryjeva bolest
House ima iznenađenje za Cuddy u vezi s internetom. Foreman pokušava preuzeti Houseov posao šefa Odjela za dijagnostiku. 
1133 "The Tyrant" David StraitonPeter Blake5. 10. 2009.Blastomikoza (Dibala)
Fantomski ud (Murphy)
Houseov novi pacijent jest kontroverzni afrički diktator Dibala (James Earl Jones), koji se naglo razbolio. U međuvremenu, Wilson pokušava riješiti razmirice sa susjedom. 
1144 "Instant Karma" Greg YaitanesThomas L. Moran12. 10. 2009.Primarni antifosfolipidni sindrom
Bogati biznismen (Lee Tergesen) dovodi svog sina (Tanner Maguire) u bolnicu i zahtijeva da ga House liječi. U međuvremenu, Foreman i Chase pripremaju se za izvještaj o slučaju "Dibala". Trin'eska se nakratko vraća u bolnicu kako bi popričala s Wilsonom, ali na kraju epizode ulazi u avion za Maleziju
1155 "Brave Heart" Matt ShakmanLawrence Kaplow19. 10. 2009.Intrakranijalni vrećasti aneurizam unutar moždanog debla
Cameron nagovara tim da prihvati slučaj čovjeka (Jon Seda) čiji su otac, djed i pradjed iznenadno preminuli od srčanog udara prije navršene 40. godine, ali House odbija slučaj dok ne dobije konkretne simptome. 
1166 "Known Unknowns" Greg YaitanesMatthew V. Lewis i Doris Egan9. 11. 2009.Infekcija bakterijom Vibrio vulnificus i hemohromatoza
Nakon noćnog provoda tinejdžerica (Annabelle Attanasio) biva dovedena u Princeton-Plainsboro s ozbiljnim komplikacijama. Tim mora brzo djelovati kako bi je izliječio, ali ona im svojim lažima samo dodatno otežava posao. Zbog pogoršanja njenog stanja više nije u mogućnosti razlikovati stvarnost od fikcije. U međuvremenu, Cuddy, Wilson i House odlaze na medicinsku konferenciju preko vikenda, ali stvari krenu loše po Housea kada se njegov privatni istražilac Lucas iznenada vrati. 
1177 "Teamwork" David StraitonEli Attie16. 11. 2009.Strongiloidijaza i Crohnova bolest
Nakon što mu obnove ljekarsku licencu, House preuzima mjesto šefa Odjela za dijagnostiku tačno na vrijeme da izliječi Hanka Hardwicka (Troy Garity), zvijezdu filmova za odrasle, koji je u bolnicu došao s pulsirajućom boli u oku. U međuvremenu, Cuddy mu napominje da Princeton-Plainsboro nije pravo mjesto za kvalitetnu vezu. House ujedno pokušava vratiti Tauba i Trin'esku, zbog problema vezanih uz Cameron i Chasea. 
1188 "Ignorance Is Bliss" Greg YaitanesDavid Hoselton23. 11. 2009.Trombotična trombocitopenična purpura s komplikacijama zbog zloupotrebe dekstrometorfana i više akcesornih slezena
Dan uoči Dana zahvalnosti James Sidas (Esteban Powell), briljantni fizičar, koji je svoju karijeru zamijenio poslom kurira, postaje Houseov novi pacijent. Za pacijenta je inteligencija bijedni teret koji vodi ka depresiji i ovisnosti, što, u kombinaciji s brojnim simptomima, uveliko zbuni tim. U međuvremenu, članovi tima moraju se nositi s problemima u vezama. 
1199 "Wilson" Lesli Linka GlatterDavid Foster30. 11. 2009.Akutna limfoblastna leukemija
Wilson radi na slučaju svog starog prijatelja (Joshua Malina) te se opkladi s Houseom da dijagnoza neće biti karcinom. U međuvremenu, Cuddy ima problema s nekretninama, pa se raspituje s Wilsonom o tome. 
12010 "The Down Low" Nick GomezSara Hess i Liz Friedman11. 1. 2010.Hughes–Stovinov sindrom
Čovjek (Ethan Embry) povezan s narkodilerima iznenadno kolabira, ali kada dođe u Princeton-Plainsboro, odbija otkriti lične podatke jer bi ga mogli inkriminirati. Foremanove kolege pokušaju ga uvjeriti da je njegova plaća niža od njihovih. U međuvremenu, House i Wilson dobijaju novu atraktivnu susjedu Noru (Sasha Alexander) i pokušaju uspostaviti odnos s njom. No, problem stvara činjenica što Nora misli da su House i Wilson u vezi, pa se njih dvojica moraju stalno izvlačiti i opravdavati. 
12111 "Remorse" Andrew BernsteinPeter Blake25. 1. 2010.Wilsonova bolest (primarno);
Psihopatija (sekundarno)
Nova pacijentica Houseovog tima jest Valerie (Beau Garrett), atraktivna poslovna žena, koja dobija napade izuzetno jake boli. House prihvati slučaj isključivo zbog njenog izgleda, a i tim uskoro pada pod njen šarm. Samo Trin'eska uspije zaobići tu karakteristiku i počinje istraživati bolest. U međuvremenu, House, što je poprilično neobično, kontaktira s bivšim kolegom s fakulteta kako bi ispravio grešku koju je napravio tokom studija. 
12212 "Moving the Chains" David StraitonRussel Friend i Garrett Lerner1. 2. 2010.Melanom (primarno)
Paraneoplastični sindrom (sekundarno)
House i njegov tim za pacijenta dobijaju mladu nadu američkog nogometa, koju moraju izliječiti dovoljno brzo da stigne na probne utakmice za NFL. No, kad on počne manifestirati niz čudnih i nepovezanih simptoma, tim ne može postići konsenzus o najboljem i najbržem tretmanu. U međuvremenu, Foremanov brat Marcus (Orlando Jones) dolazi u iznenadnu posjetu, a House i Wilson imaju problema sa sabotažom njihovog stana od nepoznate osobe. 
12313 "5 to 9" Andrew BernsteinThomas L. Moran8. 2. 2010.Nema (nema pacijenta)
Ova epizoda opisuje jedan dan u životu Lise Cuddy, što je prvi put da je neka epizoda prikazana iz njene perspektive. Ispostavi se da je dan izuzetno zamoran te da se mora nositi s mnogim bolničkim problemima, kao i s njenim zaposlenicima koji sumnjaju u njene poslovne sposobnosti, povezujući usput sve to s privatnim životom. 
12414 "Private Lives" Sanford BookstaverDoris Egan8. 3. 2010.Whippleova bolest
Tim preuzima slučaj poznate blogerice (Laura Prepon), ali nailazi na probleme kad ona sve ljekare i dijagnoze odluči objaviti na blogu. U međuvremenu, House i Wilson međusobno si otkrivaju tajne te odlaze sa Chaseom na tzv. brzo spajanje
12515 "Black Hole" Greg YaitanesLawrence Kaplow15. 3. 2010.Hipersenzitivna cerebralna alergijska šistosomijaza
Houseov tim preuzima slučaj maturanta koji iznenada dobija napade i halucinacije te je prisiljen pristupiti slučaju dosta kontroverzno. U međuvremenu, Wilson želi preurediti stan, a Taub na posao donosi lične probleme. 
12616 "Lockdown" Hugh LaurieEli Attie i Peter Blake12. 4. 2010.Nema (nema pacijenta)
Kada bolnica biva zatvorena zbog nestalog djeteta, svaki od ljekara mora ostati u prostoriji u kojoj se trenutno nalazi, tako da Foreman i Taub završe u arhivi, Wilson i Trin'eska ostaju u kantini, gdje igraju "istinu-izazov", House s jednim pacijentom (David Strathairn), Chase sa svojom bivšom suprugom Cameron, dok Cuddy s policijom traži dijete. 
12717 "Knight Fall" Juan J. CampanellaJohn C. Kelley19. 4. 2010.Predoziranje anaboličkim steroidima ubrzano trovanjem kukutom
Tim preuzima slučaj čovjeka (Noah Segan) koji je, glumeći viteza na sajmu renesanse, iznenada izgubio svijest, zbog čega Foreman i Trin'eska odlaze proučiti sajam. U međuvremenu, House sazna da je Wilsonova nova djevojka njegova bivša supruga te pokušava sve kako bi uništio njihovu vezu i tako spasio prijatelja od novog razočarenja i povrede. 
12818 "Open and Shut" Greg YaitanesLiz Friedman i Sara Hess26. 4. 2010.Henoch–Schönleinova purpura
Žena koja živi u otvorenom braku (Sarah Wayne Callies) najednom se razboli tokom sastanka. U međuvremenu, House iskušava obnovljenu vezu Wilsona i Sam. 
12919 "The Choice" Juan J. CampanellaDavid Hoselton3. 5. 2010.Arnold–Chiarijeva malformacija
Tim preuzima slučaj mladoženje (Adam Garcia) koji ima neke tajne iz prijašnje veze. Dok njegova zaručnica (Eva Amurri) pokušava dobiti svoje odgovore, tim sužava moguća rješenja. U međuvremenu, House provodi dosta vremena sa svojim kolegama te sa Chaseom i Foremanom odlazi na karaoke i izvodi hit grupe Gladys Knight & The Pips
13020 "Baggage" David StraitonDoris Egan i David Foster10. 5. 2010.Alergijska reakcija na tintu tetovaže
House odlazi do dr. Nolana i priča mu o slučaju žene (Zoe McLellan) koja je istovremeno bolovala od amnezije i još jedne neobične bolesti. Nakon cijele priče dr. Nolan zaključi da House ima druge probleme, među koje spada i onaj da ga je Wilson izbacio iz njihovog stana. 
13121 "Help Me" Greg YaitanesPeter Blake, Russel Friend i Garrett Lerner17. 5. 2010.Masni embolizam uzrokovan amputacijom (Hannah);
Arahnoidna cista na donjem dijelu kičme (Jay)
Nakon što se sruši kran na jednom gradilištu i jedna žena (China Shavers) ostane zakopana ispod kamenja, House mora podijeliti svoje vrijeme između nje i radnika (Doug Kruse) koji pokazuje neuobičajene simptome. Kad ona na kraju ipak umre uprkos njegovom trudu, House dolazi u iskušenje da ponovo uzme Vicodin – sve do trenutka kad mu Cuddy prizna da ga voli. 

Sezona 7[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
1321 "Now What?" Greg YaitanesDoris Egan20. 9. 2010.Trovanje hranom
Sada kada su zajedno, House i Cuddy pokušavaju uspostaviti normalnu vezu. U međuvremenu, Houseov tim priskače u pomoć oboljelom neurohirurgu (George Wyner) s Princetona, ali uskoro otkriju da im je potrebna Houseova pomoć. No, njega niko ne može pronaći. 
1332 "Selfish" Dan AttiasEli Attie27. 9. 2010.Poseban oblik srpaste anemije (Della);
trovanje cinkom (Maurice)
U bolnicu dolazi bračni par s umirućim sinom i bolesnom kćerkom. Ekipa mora postaviti dijagnozu kćerci (Alyson Stoner) prije nego što bude prekasno. Osim toga, House se bavi odnosom između oca i sina koji su u poodmaklim godinama, a pokušava se nositi i s izazovima "uredske" romanse. 
1343 "Unwritten" Greg YaitanesJohn C. Kelley4. 10. 2010.Posttraumatska siringomijelija
House i ekipa moraju liječiti i fizičke i psihičke probleme poznate dječije spisateljice (Amy Irving) kad ona kolabira tik prije pokušaja samoubistva, a čijih je knjiga House, inače, ljubitelj. Kad se dijagnosticiranje pokaže teškim, House postane motiviran nakon što pomisli da se odgovor na njene probleme krije u njenoj posljednjoj knjizi. U međuvremenu, House i Cuddy odlaze na dvostruki sastanak s Wilsonom i Sam. 
1354 "Massage Therapy" David StraitonPeter Blake11. 10. 2010.Nuspojave risperidona; shizofrenija
U bolnicu je dovezena pacijentica (Erin Cahill) koja pati od nekontroliranog povraćanja, srčanih problema i groznice. U procesu njenog liječenja House i ekipa dolaze do nekih neočekivanih otkrića o njenom identitetu i prisiljeni su proučiti njenu anamnezu kako bi saznali istinu o njenoj prošlosti. U međuvremenu, House pruža ne baš prijateljsku dobrodošlicu kandidatkinji za tim (Vinessa Shaw) koju je odabrao Chase, a posjeta Houseove maserke stvara problem između njega i Cuddy. 
1365 "Unplanned Parenthood" Greg YaitanesDavid Foster18. 10. 2010.Rak pluća (primarno), plućna embolija (Abby);
Nasljedni melanom (Abbyina beba)
Kad jedno dojenče doživi probleme s disanjem i otkazivanje jetre, House i ekipa moraju proučiti anamnezu njegove majke (Jennifer Grey) kako bi pronašli odgovor. Na kraju dolaze do otkrića koje prisiljava majku da ugrozi ne samo zdravlje svog djeteta nego i vlastito. U međuvremenu, Taub i Foreman moraju naći novu kandidatkinju za tim koja će popuniti Trin'eskino mjesto (ona je na odsustvu do daljnjeg), a House i Wilson saznaju pokoju novu stvar o roditeljstvu dok su čuvali Cuddyinu kćerku. 
1376 "Office Politics" Sanford BookstaverSeth Hoffman8. 11. 2010.Hepatitis C
Kad menadžer izborne kampanje (Jack Coleman) jednog senatora doživi otkazivanje jetre i privremenu paralizu usred izborne utrke, House i ekipa moraju provjeriti senatora i njegovu iznenađujuću objavu kako bi riješili slučaj. U međuvremenu, Cuddy prisiljava Housea da u tim primi novu ljekarku, Marthu Masters, koja ima neke veze s Taubom iz prošlosti. 
1387 "A Pox on Our House" Tucker GatesLawrence Kaplow15. 11. 2010.Rikecioza
U bolnicu je primljena djevojčica (Hayley Chase) sa simptomima boginja i Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) proglašava karantin. Nadležni ljekar zabranjuje Houseovom timu da joj postavi dijagnozu, ali Masters vjeruje da on ima skriveni motiv. U međuvremenu, Wilson i Sam preispituju svoju vezu tokom pružanja hemoterapije jednom dječaku. 
1398 "Small Sacrifices" Greg YaitanesDavid Hoselton22. 11. 2010.Marburgova multipla skleroza i infekcija bakterijom Rhodococcus equi kao posljedica neuhranjenosti
U bolnicu dolazi pacijent (Kuno Becker) nakon što je lično pokušao proživjeti Kristovo raspeće kao dio "dogovora" s Bogom da sačuva njegovu kćerku od raka. U međuvremenu, House i ekipa odlaze na jedno vjenčanje, Wilsonova veza sa Sam neočekivano se mijenja, a Taub preispituje odnos svoje žene sa članom grupe za podršku ljudima kojima su supružnici bili nevjerni. 
1409 "Larger Than Life" Miguel SapochnikSara Hess17. 1. 2011.Pljuskavice
House i ekipa moraju liječiti čovjeka (Matthew Lillard) koji je kolabirao nakon što je rizikovao vlastiti život da spasi neznanku koja je pala na šine podzemne željeznice, ali izgleda da se iza tog dobrog djela krije nešto više. U međuvremenu, House pokušava izbjeći rođendansku večeru s Cuddy i njenom majkom Arlene (Candice Bergen), a Taub stječe neočekivanu pažnju i dobija pomoć od Masters u vezi sa svojim privatnim životom. 
14110 "Carrot or Stick" David StraitonLiz Friedman24. 1. 2011.Šarena porfirija
House i ekipa pokušavaju povezati simptome mladića iz popravne institucije (Tyler James Williams) i njegovog nadzornika (Sasha Roiz). pokušava pomoći da Cuddyina kćerka Rachel bude primljena u prestižnu predškolsku ustanovu, a Chase se suočava s ličnim problemima nakon što mu jedna od žena s kojima je proveo noć na vjenčanju (nekoliko epizoda ranije) počne priređivati psine. 
14211 "Family Practice" Miguel SapochnikPeter Blake7. 2. 2011.Metaloza (primarno)
Trovanje kobaltom (iz vještačkog kuka) (sekundarno)
Kad Arlene bude primljena u Princeton-Plainsboro i zatraži da je House ne liječi, House mora smisliti neke nekonvencionalne metode kako bi je (iz)liječio. Tokom procesa otkriva neke tajne koje je Arlene skrivala od Cuddy i njene sestre Julije. U međuvremenu, Houseove metode Arleneinog liječenja navode Masters da preispita svoje "striktno po pravilima" shvatanje medicine, a Taub od bivšeg šurjaka dobija posao sa strane, koji uzima danak. 
14312 "You Must Remember This" David PlattKatherine Lingenfelter14. 2. 2011.McLeodov sindrom koji uzrokuje opsesivno-kompulzivni poremećaj
Mastersova pokušava popraviti odnos između pacijentice sa savršenim pamćenjem (Tina Holmes) i njene sestre jer pacijenticin inat prema sestri ugrožava njeno liječenje. U međuvremenu, House pokušava pomoći Wilsonu da nađe partnericu za izlazak, ali otkriva da je njegov prijatelj već nekoga našao, a Foreman nudi pomoć Taubu s učenjem za Taubov predstojeći stručni ispit. 
14413 "Two Stories" Greg YaitanesThomas L. Moran21. 2. 2011.Komadić hrane koji je zapeo u respiratornom sistemu
Nakon što House traumatizira peti razred jedne osnovne škole eksplicitnim medicinskim pričama za Dan karijera, poslan je u direktorov ured, a dvoje učenika (Austin Michael Coleman i Haley Pullos) daju mu savjet o vezi s Cuddy. Ova epizoda ima reference na nekoliko poznatih filmova, a narativna struktura slična je onoj u epizodi "Three Stories" (prva sezona), koju mnogi smatraju najboljom epizodom u cijeloj seriji. 
14514 "Recession Proof" S. J. ClarksonJohn C. Kelley28. 2. 2011.Periodični sindrom povezan s kriopirinom (preciznije, Muckle–Wellsov sindrom)
U bolnicu je primljen pacijent s ozbiljnim osipom, uzrokovanim izlaganjem opasnim hemikalijama na poslu (čišćenje mjesta zločina). Tokom liječenja House i ekipa saznaju da pacijentova supruga vjeruje da joj muž vodi unosan posao s nekretninama. U međuvremenu, Chase i Masters daju jedno drugom lekciju o vezama, a Cuddy dobija uglednu nagradu. Međutim, House možda neće moći doći na ceremoniju dodjele kad ga pacijent navede da preispita svoj posao i sreću. 
14615 "Bombshells" Greg YaitanesLiz Friedman i Sara Hess7. 3. 2011.Stafilokoki od apscesa (Ryan)
Benigni tumor u bubregu i alergija na antibiotike (Cuddy)
Cuddy se suočava sa zdravstvenim problemima, koji je natjeraju da preispita svoje prioritete dok joj serija snova daje uvid u njenu vezu s Houseom i njen život općenito. U međuvremenu, dok je Houseova glavna briga Cuddy, ekipa liječi problematičnog tinejdžera čiji pogoršavajući sindromi i ožiljci po tijelu ukazuju na to da on ima nešto više od fizičke bolesti. 
14716 "Out of the Chute" Sanford BookstaverLawrence Kaplow i Thomas L. Moran14. 3. 2011.Bartoneloza
Ekipa liječi profesionalnog jahača bikova koga je napao bik. Moraju ustanoviti šta uzrokuje nestajanje njegovih simptoma i napada, a savjete primaju od Housea koji nije u bolnici i koji se bavi nekim stvarima nevezanim za slučaj. U međuvremenu, Masters se zaljubljuje u pacijenta, a Wilson i Cuddy pitaju se hoće li House dopustiti da prekid s Cuddy utječe na njegovo profesionalno rasuđivanje. 
14817 "Fall from Grace" Tucker GatesJohn C. Kelley21. 3. 2011.Refsumova bolest potaknuta vegetarijanskom ishranom
U bolnicu je primljen beskućnik (Chris Marquette) s narkomanskom prošlošću, opekotinama i ožiljcima na prsima. U međuvremenu, Cuddy otkriva Wilsonu svoju krivicu zbog prekida s Houseom. 
14918 "The Dig" Matt ShakmanDavid Hoselton i Sara Hess11. 4. 2011.Ehlers–Danlosov sindrom koji je doveo do patološkog sakupljanja; Q groznica (Nina)
Q groznica (Brian)
Houseov susret sa zaposlenicom koja je nestala na cijelu godinu otkriva neke mračne tajne. Tokom putovanja odlaze na takmičenje u gađanju iz specijalnih pušaka čija je municija krompir, na kojem je House već četiri puta gubio u finalu od jednog tinejdžera (Justin Chon). U međuvremenu, ekipa mora naći lijek za jednog nastavnika (Terry Maratos) koji pati od disajnih problema i čija je kuća pretrpana svim i svačim, a Taub pokušava ponovo izlaziti sa ženama. 
15019 "Last Temptation" Tim SouthamDavid Foster i Liz Friedman18. 4. 2011.Limfoidni sarkom u nadlaktici
House i ekipa liječe tinejdžericu (Michelle DeFraites) koja je kolabirala tik prije polaska na put čamcem oko svijeta, planirajući srušiti rekord. U međuvremenu, Masters mora odlučiti želi li nastaviti obuku kako bi postala hirurginja ili prihvatiti ponudu da trajno ostane u Houseovom timu. Kada pacijentica odbije tretman koji bi joj spasio život, ali koji bi je spriječio u postavljanju rekorda, Masters donosi šokantnu odluku. 
15120 "Changes" David StraitonEli Attie i Seth Hoffman2. 5. 2011.Teratom
Ekipa liječi dobitnika na lutriji (Donal Logue) koji je pogođen djelomičnom paralizom. U međuvremenu, Arlene tuži bolnicu, a Chase i Foreman klade se oko toga koji od njih dvojice više potiskuje ružniju stranu svoje ličnosti. 
15221 "The Fix" Greg YaitanesThomas L. Moran9. 5. 2011.Trovanje španskom mušicom (Wendy);
Glomusni tumor (Terry)
Umjesto da se bavi slučajem žene (Linda Park) koja radi u kompaniji za razvoj oružja, House se posvećuje jednom bokseru (Kevin Phillips), pokušavajući dobiti opkladu s Wilsonom, dok ekipa sumnja da House ima drugačiji problem s drogom. 
15322 "After Hours" Miguel SapochnikSeth Hoffman, Russel Friend i Garrett Lerner16. 5. 2011.Hepatitis C i infekcija entamebom (spomenuto kao "amebni parazitom") (Darrien);
Tumor (House)
Trin'esku posjećuje njena bivša "cimerica" iz zatvora (Amy Landecker) i ona ubrzo shvata da se cimerica ponovo počela drogirati. Ne želeći je poslati nazad u zatvor tako što bi je odvela u bolnicu i rizikovala da je otkrije, Trine'ska zatraži pomoć od Chasea. U međuvremenu, i House i Taub saznaju šokantne vijesti. 
15423 "Moving On" Greg YaitanesKatherine Lingenfelter i Peter Blake23. 5. 2011.Granulomatoza s poliangiitisom (spomenuta pod ranijim imenom "Wegenerova granulomatoza")
Ekipa preuzima slučaj scenske umjetnice (Shohreh Aghdashloo), ali ubrzo posumnjaju da ona sama izaziva dodatne simptome, nepovezane s njenom bolešću, kao dio njenog novog "umjetničkog" djela. U međuvremenu, House donosi odluku koja mijenja njegov odnos s najbližim prijateljima. 

Sezona 8[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Datum Konačna dijagnoza
1551 "Twenty Vicodin" Greg YaitanesPeter Blake3. 10. 2011.Mastocitoza
Jedanaest mjeseci nakon što je autom uletio u Cuddyinu kuću, od kojih je tri proveo u bijegu, a osam u zatvoru, House odlazi pred odbor za uvjetnu slobodu i saznaje da će biti pušten za pet dana. Ipak, prije nego što izađe, vođa zatvorske bande zahtijeva od njega da mu nabavi 20 tableta Vicodina kao "izlaznu taksu". Dok se pokušava snaći kako da plati "taksu", također pokušava liječiti jednog zatvorenika (Sebastian Sozzi) koji ima bol u zglobovima, okrećući zatvorsku ljekarku, dr. Jessiku Adams (Odette Annable), na svoju stranu. 
1562 "Transplant" Dan AttiasLiz Friedman i David Foster10. 10. 2011.Eozinofilična upala pluća
Nakon još dva mjeseca u zatvoru, novi direktor Princeton-Plainsboroa, Foreman, izbavljuje Housea iz zatvora i vraća ga na posao. Stvari su se promijenile; House je ostao bez ureda, ljekarskog tima, Wilson je ljut na njega i njihovo je prijateljstvo na kušnji. Ono što House jest dobio jest novi "tim": dr. Chi Park (Charlyne Yi), pametna, stidljiva specijalizantica, ali i novi slučaj: donirana pluća koja otkazuju, što ugrožava život Wilsonove pacijentice (Liza Snyder) kojoj trebaju biti presađena. 
1573 "Charity Case" Greg YaitanesSara Hess17. 10. 2011.Toksična višečvorna gušavost
Kada čovjek (Wentworth Miller) kolabira nakon što donira milion dolara, Park vjeruje da njegov ekstremni altruizam može ukazivati na neurološki poremećaj, dok House u tome vidi priliku da osigura finansijska sredstva za ponovno okupljanje svog tima. U međuvremenu, Adams dobrovoljno stavlja svoje usluge na raspolaganje odjelu dok je u potrazi za novom karijerom, a Trin'eska se vraća samo da bi opet rekla "zbogom". 
1584 "Risky Business" Sanford BookstaverSeth Hoffman31. 10. 2011.Sindrom hiperviskoznosti izazvan reumatoidnim artritisom
Direktor jedne firme (Michael Nouri) počinje imati probleme s vidom nekoliko dana prije donošenja važne poslovne odluke i House to vidi kao savršenu priliku da pomoću male ucjene iznudi finansijska sredstva za odjel. U međuvremenu, Park se priprema za disciplinsko saslušanje, a Adams otkriva nešto iz svoje prošlosti. 
1595 "The Confession" Kate WoodsJohn C. Kelley7. 11. 2011.Kawasakijeva bolest
Chase i Taub vraćaju se u tim, koji uzima slučaj čovjeka (Jamie Bamber) koji doživi probleme sa srcem dok je varao ženu. Kad mu se stanje još pogorša, odlučuje priznati sve svoje grijehe iz prošlosti kako bi očistio savjest, što ugrozi njegovo liječenje. U međuvremenu, House postane opsjednut otkrivanjem jesu li Taubove kćerke zaista Taubove. 
1606 "Parents" Greg YaitanesElli Attie14. 11. 2011.Sifilis + Jarisch–Herxheimerova reakcija
Tinejdžer (Harrison Thomas) koji pokušava ići stopama svog preminulog oca ostane paraliziran tokom jedne zabave. U potrazi za odgovorima tim otkriva porodičnu tajnu, što ugrozi njegovo liječenje. U međuvremenu, House traži valjan razlog da ode na bokserski meč u Atlantic City, a Taub mora odlučiti želi li dozvoliti bivšoj supruzi da se odseli i povede njihovu kćerku sa sobom. 
1617 "Dead & Buried" Miguel SapochnikDavid Hoselton21. 11. 2011.Horiokarcinom i disocijativni poremećaj ličnosti (Iris);
Alportov sindrom (dječak)
Tim uzima slučaj tinejdžerice (Madison Davenport) sa znakovima anafilaktičkog šoka, ali uskoro saznaju da je njeno stanje daleko ozbiljnije kad otkriju da je trudna iako tvrdi da je djevica. House postaje opsjednut slučajem mrtvog četverogodišnjaka uprkos Foremanovom insistiranju da se fokusira na slučaj tinejdžerice. 
1628 "Perils of Paranoia" David StraitonThomas L. Moran28. 11. 2011.Difterija
Tim uzima slučaj tužioca (Vincent Spano) koji tokom izlaganja na sudu doživi srčani udar, ali kad u njegovoj kući otkriju ogromnu zalihu oružja, moraju odlučiti je li riječ o pretjeranoj zaštiti ili paranoji. U međuvremenu, Taub odlučuje pomoći Foremanu na ljubavnom planu, a Park počinje shvatati da treba biti otvorenija. 
1639 "Better Half" Greg YaitanesKath Lingenfelter23. 1. 2012.Reyeov sindrom
Čovjek koji pati od rane Alzheimerove bolesti počne povraćati i biva primljen u bolnicu. Uskoro razvije agresivnost i doživi gubitak govora, ali tim ima teškoća da razlikuje njegove nove simptome od simptoma Alzheimerove bolesti. U međuvremenu, House i Wilson klade se oko toga šta uzrokuje očitu aseksualnost jedne žene. 
16410 "Runaways" Sanford BookstaverMarqui Jackson30. 1. 2012.Askarijaza
Tim uzima slučaj tinejdžerice beskućnice (Bridgit Mendler) koja počne krvariti iz uha tokom ispita. Iako joj dobro ide bez roditeljskog utjecaja, Adams razmišlja o pozivanju socijalne službe u svakom slučaju. Međutim, kad se pojavi njena otuđena majka, djevojka izgubi pravo da pristane na liječenje. U međuvremenu, Taub se pokušava povezati sa svojim kćerkama, a House pokušava ucijeniti Foremana zbog njegove veze s udanom ženom. 
16511 "Nobody's Fault" Greg YaitanesDavid Foster, Russel Friend i Garrett Lerner6. 2. 2012.Sindrom lize tumora i psihoza izazvana steroidima
House i tim suočavaju se s disciplinskim saslušanjem koje vodi dr. Cofield (Jeffrey Wright) nakon što nastavnik hemije (David Anders), koji je u bolnicu primljen zbog paralize, postane nasilan i ozbiljno povrijedi člana Houseovog tima. Dok život kolege visi o koncu, dr. Cofield mora izvagati Houseove neobazrive metode naspram njegovih uspješnih rezultata. 
16612 "Chase" Matt ShakmanPeter Blake i Eli Attie13. 2. 2012.Arteritis velikih ćelija
Nakon što je bio na ivici smrti, Chase se preispituje treba li se vratiti u Houseov tim. U međuvremenu, uzima slučaj pacijentice (Julie Mond), časne sestre koja se upravo treba zavjetovati na službu, kad ona počne povraćati i ispoljavati neurološke simptome. Tokom liječenja razvije osjećaje prema njoj, što ugrozi njegovu objektivnost. 
16713 "Man of the House" Colin BuckseySara Hess i Liz Friedman20. 2. 2012.Tihi limfocitni tireoiditis izazvan autoimunim poliendokrinim sindromom 3. tipa
Bračni savjetnik (Jake Weber) kolabira dok je držao govor. Otkriva se da, uz probleme s vidom i jetrom, njegov nizak nivo testosterona pozitivno utječe na njegov brak i karijeru. U međuvremenu, Houseova supruga vraća se kako bi pripremila Housea za razgovor s Agencijom za domovinsku sigurnost, kako bi dobila dozvolu za ostanak u SAD-u, a članovi tima bore se za mjesto Houseovog zamjenika. 
16814 "Love Is Blind" Tim SouthamJohn C. Kelley27. 2. 2012. (Global)
19. 3. 2012. (FOX)
Mukormikoza
Nezavisni slijepac (Michael B. Jordan) primljen je u bolnicu nakon što doživi halucinacije izazvane zvukom i uskoro počne iskašljavati krv. Međutim, njegovo liječenje moglo bi ga ostaviti u gorem stanju nego prije. U međuvremenu, Houseova majka iznenada se pojavljuje u bolnici kako bi Houseu rekla za svoju novu vezu (Billy Connolly). 
16915 "Blowing the Whistle" Julian HigginsPriča: Danny Weiss
Scenarij: Danny Weiss i Seth Hoffman
2. 4. 2012.Tifus
Vojnik (Arlen Escarpeta), koji se vraća s Bliskog istoka optužen za izdaju nakon što je objavio snimak s vojnicima koji ubijaju civile, kolabira i biva doveden u Princeton-Plainsboro. Uskoro odbije liječenje sve dok ne dobije priliku da javnosti objasni svoj postupak. U međuvremenu, Adams i tim posumnjaju da je House ozbiljno bolestan. 
17016 "Gut Check" Miguel SapochnikJamie Conway i David Hoselton9. 4. 2012.Miller Fisherov sindrom
House i tim uzimaju slučaj hokejaša (Greg Finley) koji počne iskašljavati krv nakon tuče na ledu. U međuvremenu, House otkriva Wilsonu da on (Wilson) možda ima 11-godišnjeg sina, a Park se useli kod Chasea nakon svađe s majkom. 
17117 "We Need the Eggs" David StraitonPeter Blake i Sara Hess16. 4. 2012.Primarni amebni meningoencefalitis
Čovjek (Kevin Christy) bude primljen u bolnicu kad počne plakati krv, ali tim posumnja na neurološki problem kad upoznaju njegovu "djevojku" – lutku za seks, veoma sličnu pravoj osobi u koju se zaljubio. U međuvremenu, House se suoči s vlastitim nesigurnostima kad ga supruga odluči napustiti. 
17218 "Body & Soul" Stefan SchwartzDustin Paddock23. 4. 2012.Otvoreni arterijski duktus
Dječak (Riley Lennon Nice) primljen je u bolnicu nakon što njegove noćne more o tome kako ga neko guši izazovu probleme s disanjem. Njegova majka pokušava balansirati između dijagnoze koju je postavio tim i uvjerenja dječakovog djeda da je dječak opsjednut. U međuvremenu, Chase i Park raspravljaju o značenju njihovih snova o seksu, Dominika otkriva Houseovu obmanu, a Wilson otkriva Houseu da ima rak (drugi stadij timoma). 
17319 "The C-Word" Hugh LaurieJohn C. Kelley i Marqui Jackson30. 4. 2012.Atrijski miksom
Šestogodišnjakinja (Rachel Eggleston) s rijetkim genetičkim poremećajem (ataksija–telangiektazija) primljena je u bolnicu nakon krvarenja iz nosa i gubitka svijesti. Foreman naređuje timu da sarađuje s njenom majkom (Jessica Collins), koja je ekspert za bolest njene kćerke. U međuvremenu, Wilson se odlučuje na radikalno i potencijalno fatalno liječenje svoje bolesti, koje House pristane lično primijeniti. 
17420 "Post Mortem" Peter WellerDavid Hoselton i Kath Lingenfelter7. 5. 2012.Hipotireoidizam izazvan ponovljenom izloženošću triklozanu i kofeinu
Bolnički patolog (Jamie Elman) počne skalpelom rezati vlastito tjeme i biva primljen u bolnicu, ali pristaje samo na liječenje o kojem je odluku donio House. Međutim, House je nedostupan jer su on i Wilson na putovanju na kojem Wilson treba zaboraviti na skori pregled i opustiti se. U međuvremenu, razgovor s pacijentom navede Chasea da preispita svoju karijeru. 
17521 "Holding On" Miguel SapochnikRussel Friend, Garrett Lerner i David Foster14. 5. 2012.Zadržavanje stremene arterije
Vođa navijača na koledžu (Skylar Astin) primljen je u bolnicu zbog ošamućenosti i krvarenja iz nosa, ali tim uskoro otkriva da on zapravo čuje glas svog mrtvog brata i moraju odlučiti koji su od njegovih simptoma po prirodi psihološki. U međuvremenu, House i Wilson pokušavaju se nositi sa činjenicom da liječenje Wilsonovog raka nije uspjelo; Wilson odlučuje prekinuti s liječenjem i umrijeti dostojanstveno, a Houseove smicalice ugroze njegovu uvjetnu slobodu i mogućnost da zajedno provedu vrijeme koje je Wilsonu preostalo. 
17622 "Everybody Dies" David ShoreDavid Shore, Peter Blake i Eli Attie21. 5. 2012.Autoimuna reakcija na udahnuti dio biljke
Nakon što nije uspio odgoditi skori povratak u zatvor, House nestaje. Budi se u napuštenoj gorućoj zgradi nakon što se drogirao heroinom sa svojim bivšim pacijentom (James LeGros). Dok mu se život raspada pred očima, počne halucinirati ljude iz svoje prošlosti dok pokušava odlučiti je li njegov život vrijedan da ga nastavi živjeti. 

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "House on DVD, Release Info, News Arhivirano 1. 3. 2009. na Wayback Machine, TVShowsOnDVD.com
  2. ^ "House Season 1 Region 2", Amazon.co.uk
  3. ^ "House Region 4 releases" Arhivirano 3. 7. 2009. na Wayback Machine, DVD Orchard
  4. ^ "House Season 1 Region 1 Discs", Amazon.com
  5. ^ "House Season 2 Region 2", Amazon.co.uk
  6. ^ "House Season 3 Region 2", Amazon.co.uk
  7. ^ "House Season 4 Region 2", Amazon.co.uk
  8. ^ "House Season 5 Region 2", Amazon.co.uk
  9. ^ a b ""House Season 1 Guide"". Arhivirano s originala, 22. 4. 2009. Pristupljeno 3. 3. 2011.
  10. ^ a b ""Season 1 Ratings"". Arhivirano s originala, 19. 5. 2007. Pristupljeno 19. 5. 2007.
  11. ^ a b ""House Season 2 Guide"". Arhivirano s originala, 16. 2. 2009. Pristupljeno 3. 3. 2011.
  12. ^ a b ""Season 2 ratings"". Arhivirano s originala, 8. 12. 2006. Pristupljeno 8. 12. 2006.
  13. ^ a b ""House Season 3 Guide"". Arhivirano s originala, 14. 3. 2009. Pristupljeno 3. 3. 2011.
  14. ^ a b "Season 3 ratings"
  15. ^ a b "House Season 4 guide"
  16. ^ a b "Season 4 ratings"
  17. ^ a b ""House Season 5 Guide"". Arhivirano s originala, 27. 11. 2009. Pristupljeno 3. 3. 2011.
  18. ^ a b "Season 5 ratings"
  19. ^ "House Season 6 Premiere" Arhivirano 11. 2. 2012. na Wayback Machine, TVGuide.com
  20. ^ Bill Gorman (16. 6. 2010). "2009-10 Season Broadcast Primetime Show Average Viewership". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 5. 6. 2011. Pristupljeno 11. 3. 2015.
  21. ^ "Which Shows Are Returning?" (TV Guide Scorecard) Arhivirano 8. 3. 2011. na Wayback Machine, TV Guide News, 18. 5, 2010.
  22. ^ a b Bill Gorman, (1. 6. 2011), "2010-11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages" Arhivirano 25. 6. 2011. na Wayback Machine, TV by the Numbers
  23. ^ Seidman, Robert (23. 6. 2011). "FOX Announces 2011 Fall TV Premiere Dates". TV By the Numbers. Arhivirano s originala, 24. 2. 2012. Pristupljeno 23. 6. 2011.
  24. ^ Bill Gormam (25. 5. 2012). "Complete List Of 2011-12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 27. 5. 2012. Pristupljeno 25. 5. 2012.