Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine
NUBBiH Logo.png
Logo
Skraćenica NUBBIH
Datum osnivanja 31. oktobar 1945.
Vrsta Biblioteka
Status Aktivan
Glavno sjedište Zmaja od Bosne 8b, 71000 Sarajevo
Koordinate: 43°51′22″N 18°23′50″E / 43.8559775°N 18.3972229°E / 43.8559775; 18.3972229
Jezik Bosanski
Veb-sajt www.nub.ba

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) je nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine sa sjedištem u njenom glavnom gradu Sarajevu. Za vrijeme Rata u Bosni i Hercegovini, tokom opsade Sarajeva, u noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske su granatiranjem zapalili Vijećnicu pri čemu je izgorjelo mnogo arhivskog i bibliotečkog fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnivanje i misija ustanove[uredi | uredi izvor]

Vedran Smailović svira violončelo u razrušenoj Vijećnici 1992. godine

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine osnovana je Uredbom o Narodnoj biblioteci Federalne Bosne i Hercegovine, koju je potpisao tadašnji ministar prosvjete Ante Babić, a koja je objavljena u Službenom listu Federalne Bosne i Hercegovine, 31. oktobra 1945. godine.

U uvodnom dijelu tog dokumenta piše: „Na osnovu ovlaštenja Narodne Vlade Bosne i Hercegovine od 9. oktobra 1945. godine Ministarstvo prosvjete propisuje slijedeću Uredbu o Narodnoj biblioteci Federalne Bosne i Hercegovine.“ [1] U prvom članu tog zakonskog akta se kaže: "Osniva se u Sarajevu Narodna biblioteka Federalne Bosne i Hercegovine. Ona stoji pod nadzorom Ministarstva prosvjete. Narodna biblioteka je centralna zemaljska biblioteka za Federalnu Bosnu i Hercegovinu, njeno djelovanje proteže se na cijelo područje Bosne i Hercegovine."

Misija zbog koje je ova ustanova osnovana istaknuta je u članu 2. pomenute Uredbe: "Narodna biblioteka u Sarajevu ima zadatak:

  • da svojim čitaocima omogući i svestrano poznavanje života i kulture naših naroda, napose naroda Bosne i Hercegovine,
  • da pojedincima i ustanovama omogući i rad na području nauka i umjetnosti;
  • da pomaže osnivanje biblioteka i unapređivanje bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, a po sporazumu sa Ministarstvom prosvjete Federalne Bosne i Hercegovine."

Zahvaljujući svom uspješnom razvoju, ova ustanova je dobila i univerzitetsku funkciju, što se pokazalo opravdanim, jer i danas glavninu njenih korisnika čine naučni radnici, profesori i studenti bosansko-hercegovačkih univerziteta.

U oktobru 1995. godine, u Službenom listu RBiH, br. 37/95, objavljen je Zakon o bibliotečkoj djelatnosti, na osnovu kojeg NUB BiH obavlja djelatnost.

Obnova[uredi | uredi izvor]

U međuvremenu je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH uspjela obnoviti dio fondova, uključujući i rekonstrukciju zgrade u krugu bivše Kasarne Maršal Tito – današnjeg kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Ova nacionalna ustanova aktivno učestvuje u svim projektima čiji je cilj obnova dokumentarnog naslijeđa BiH. Između ostalog:

  • obnovljen je rad na tekućoj i retrospektivnoj bibliografiji BiH;
  • osnovan veoma respektabilan Centar za permanentno obrazovanje bibliotekara;
  • osnovana je laboratorija za restauraciju i prezervaciju bibliotečke građe;
  • osnovani su centri za ISBN, ISSN, ISMN;
  • uspostavljena je saradnja i članstvo u međunarodnim bibliotečkim asocijacijama: IFLA, CDNL i CENL;
  • potpisani su sporazumi o saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije u Beogradu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Aleksandrijskom bibliotekom u Egiptu.

Od aprila 2005. godine, NUBBiH je sjedište Virtualne biblioteke BiH, koja je dio COBISS.NET-a.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Historijat NUBBiH Archived 2 april 2015 na Wayback Machine Pristupljeno 12. augusta 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]