Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Jelenje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Jelenje je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 109 km2 imala 5.344 stanovnika, što predstavlja 1,80% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,12% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Jelenju je 49 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 4.998 93,53%
Albanci 43 0,80%
Bošnjaci 33 0,62%
Crnogorci 3 0,06%
Italijani 15 0,28%
Mađari 15 0,28%
Makedonci 4 0,07%
Poljaci 1 0,02%
Slovaci 1 0,02%
Slovenci 16 0,30%
Srbi 56 1,05%
Ukrajinci 2 0,04%
Ostali1 18 0,34%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 67 1,25%
Regionalna pripadnost3 7 0,13%
Neraspoređeno4 1 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 35 0,65%
Nepoznato6 29 0,54%
Ukupno 5.344 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.148 96,33%
Albanski 45 0,84%
Bosanski 22 0,41%
Bugarski 1 0,02%
Crnogorski 1 0,02%
Italijanski 19 0,36%
Mađarski 10 0,19%
Makedonski 2 0,04%
Njemački 1 0,02%
Poljski 1 0,02%
Slovački 1 0,02%
Slovenski 11 0,21%
Srpski 7 0,13%
Srpskohrvatski 3 0,06%
Ukrajinski 2 0,04%
Ostali jezici 16 0,30%
Nepoznato 54 1,01%
Ukupno 5.344 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 4.796 89,75%
Pravoslavci 91 1,7%
Protestanti 7 0,13%
Ostali kršćani 28 0,52%
Muslimani 171 3,20%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,02
Agnostici i skeptici 10 0,19%
Nisu vjernici i ateisti 109 2,04%
Ne izjašnjavaju se 93 1,74%
Nepoznato 36 0,67%
Ukupno 5.344 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]