Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Viškovo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Viškovo je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 19 km2 imala 14.445 stanovnika, što predstavlja 4,88% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,34% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Viškovu je 760 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 12.390 85,77%
Albanci 57 0,39%
Austrijanci 1 0,01%
Bošnjaci 341 2,36%
Crnogorci 20 0,14%
Česi 9 0,06%
Italijani 69 0,48%
Mađari 12 0,08%
Makedonci 24 0,17%
Poljaci 5 0,03%
Romi 21 0,15%
Rumuni 5 0,03%
Rusi 3 0,02%
Rusini 2 0,01%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 72 0,5%
Srbi 844 5,84%
Turci 3 0,02%
Ukrajinci 4 0,03%
Ostali1 75 0,52%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 225 1,56%
Regionalna pripadnost3 34 0,24%
Neraspoređeno4 6 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 211 1,46%
Nepoznato6 11 0,08%
Ukupno 14.445 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 13.823 95,69%
Hrvatskosrpski 20 0,14%
Albanski 67 0,46%
Bosanski 114 0,79%
Crnogorski 3 0,02%
Češki 6 0,04%
Italijanski 60 0,42%
Mađarski 8 0,06%
Makedonski 20 0,14%
Njemački 1 0,01%
Poljski 5 0,03%
Romski 17 0,12%
Rumunski 4 0,03%
Ruski 5 0,03%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 2 0,01%
Slovenski 57 0,39%
Srpski 83 0,57%
Srpskohrvatski 70 0,48%
Turski 2 0,01%
Ukrajinski 3 0,02%
Ostali jezici 48 0,33%
Nepoznato 25 0,17%
Ukupno 14.445 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 11.056 76,54%
Pravoslavci 971 6,72%
Protestanti 17 0,12%
Ostali kršćani 37 0,26%
Muslimani 713 4,94%
Židovi 4 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 8 0,06%
Agnostici i skeptici 142 0,98%
Nisu vjernici i ateisti 910 6,30%
Ne izjašnjavaju se 522 3,61%
Nepoznato 55 0,38%
Ukupno 14.445 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]