Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Virovitica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1]

Grad Virovitica je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 178,49 km2 imao 21.291 stanovnika, što predstavlja 25,10% od ukupnog broja stanovnika Virovitičko-podravska županije, odnosno 0,50% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Virovitici je 119 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 20.080 94,31%
Albanci 77 0,36%
Bošnjaci 22 0,10%
Bugari 1 < 0,01%
Crnogorci 10 0,05%
Česi 94 0,44%
Italijani 5 0,02%
Mađari 41 0,19%
Makedonci 15 0,07%
Nijemci 8 0,04%
Romi 6 0,03%
Rumuni 1 < 0,01%
Rusi 4 0,02%
Rusini 1 < 0,01%
Slovaci 9 0,04%
Slovenci 9 0,04%
Srbi 734 3,45%
Židovi 1 < 0,01%
Ostali1 22 0,10%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 19 0,09%
Neraspoređeno4 1 < 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 120 0,56%
Nepoznato6 11 0,05%
Ukupno 21.291 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 20.977 98,53%
Hrvatskosrpski 1 < 0,01%
Albanski 79 0,37%
Bosanski 24 0,11%
Crnogorski 2 0,01%
Češki 61 0,29%
Italijanski 4 0,02%
Mađarski 29 0,14%
Makedonski 10 0,05%
Njemački 6 0,03%
Romski 6 0,03%
Ruski 5 0,02%
Slovački 6 0,03%
Slovenski 3 0,01%
Srpski 45 0,21%
Srpskohrvatski 6 0,03%
Ostali jezici 13 0,06%
Nepoznato 14 0,07%
Ukupno 21.291 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 19.158 89,98%
Pravoslavci 644 3,02%
Protestanti 41 0,19%
Ostali kršćani 155 0,73%
Muslimani 59 0,28%
Židovi 3 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,02
Agnostici i skeptici 122 0,57%
Nisu vjernici i ateisti 659 3,10%
Ne izjašnjavaju se 400 1,87%
Nepoznato 26 0,12%
Ukupno 21.291 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]