Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vodice)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Vodice je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od - km2 imao 8.875 stanovnika, što predstavlja 8,11% od ukupnog broja stanovnika Šibensko-kninske županije, odnosno 0,21% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Vodicama je - stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 8.369 94,30%
Albanci 54 0,61%
Austrijanci 2 0,02%
Bošnjaci 26 0,29%
Bugari 2 0,02%
Crnogorci 7 0,08%
Česi 9 0,10%
Italijani 8 0,09%
Mađari 10 0,11%
Makedonci 5 0,06%
Nijemci 18 0,2%
Poljaci 3 0,03%
Rumuni 1 0,01%
Rusi 4 0,05%
Slovaci 8 0,09%
Slovenci 28 0,32%
Srbi 230 2,59%
Ukrajinci 3 0,03%
Ostali1 19 0,21%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 7 0,08%
Regionalna pripadnost3 12 0,14%
Neraspoređeno4 2 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 29 0,33%
Nepoznato6 19 0,21%
Ukupno 8875 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 8.615 97,07%
Hrvatskosrpski 6 0,07%
Albanski 51 0,57%
Bosanski 18 0,20%
Bugarski 2 0,02%
Crnogorski 1 0,01%
Češki 8 0,09%
Italijanski 8 0,09%
Mađarski 12 0,14%
Makedonski 5 0,06%
Njemački 26 0,29%
Poljski 5 0,06%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 5 0,06%
Slovački 6 0,07%
Slovenski 25 0,28%
Srpski 26 0,29%
Srpskohrvatski 15 0,17%
Ukrajinski 3 0,03%
Ostali jezici 18 0,20%
Nepoznato 19 0,21%
Ukupno 8.875 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 7948 89,55%
Pravoslavci 250 2,82%
Protestanti 50 0,56%
Ostali kršćani 30 0,34%
Muslimani 58 0,65%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,02
Agnostici i skeptici 57 0,64%
Nisu vjernici i ateisti 335 3,77%
Ne izjašnjavaju se 128 1,44%
Nepoznato 16 0,18%
Ukupno 8.875 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]