Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vinodolska općina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Vinodolska općina je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 152 km2 imala 3.577 stanovnika, što predstavlja 1,21% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,08% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Vinodolskoj općini je 23 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 3.341 93,40%
Albanci 17 0,48%
Bošnjaci 27 0,75%
Crnogorci 4 0,11%
Italijani 4 0,11%
Mađari 7 0,20%
Makedonci 2 0,06%
Nijemci 10 0,28%
Poljaci 1 0,03%
Slovaci 1 0,03%
Slovenci 11 0,31%
Srbi 86 2,40 %
Ostali1 11 0,31%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 12 0,34%
Regionalna pripadnost3 2 0,06%
Neraspoređeno4 1 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 36 1,01%
Nepoznato6 4 0,11%
Ukupno 3.577 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 3461 96,76%
Hrvatskosrpski 2 0,06%
Albanski 18 0,5%
Bosanski 28 0,78%
Češki 1 0,03%
Italijanski 3 0,08%
Mađarski 3 0,08%
Makedonski 1 0,03%
Njemački 8 0,22%
Poljski 1 0,03%
Ruski 1 0,03%
Slovački 1 0,03%
Slovenski 9 0,25%
Srpski 28 0,78%
Srpskohrvatski 4 0,11%
Ukrajinski 1 0,03%
Ostali jezici 5 0,14%
Nepoznato 2 0,06%
Ukupno 3.577 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3.092 86,44%
Pravoslavci 95 2,66%
Protestanti 3 0,08%
Ostali kršćani 18 0,5%
Muslimani 47 1,31%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,06%
Agnostici i skeptici 23 0,64%
Nisu vjernici i ateisti 192 5,37%
Ne izjašnjavaju se 102 2,85%
Nepoznato 3 0,08%
Ukupno 3.577 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]