Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Opatija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Opatija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 54 km2 imao 11.659 stanovnika, što predstavlja 3,94% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,27% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Opatiji je 216 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 10.265 88,04%
Albanci 79 0,68%
Austrijanci 5 0,04%
Bošnjaci 71 0,61%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 16 0,14%
Česi 4 0,03%
Italijani 169 1,45%
Mađari 36 0,31%
Makedonci 33 0,28%
Nijemci 15 0,13%
Poljaci 2 0,02%
Romi 14 0,12%
Rumuni 1 0,01%
Rusi 14 0,12%
Rusini 2 0,02%
Slovaci 11 0,09%
Slovenci 151 1,3%
Srbi 312 2,68%
Turci 2 0,02%
Ukrajinci 5 0,04%
Židovi 3 0,03%
Ostali1 46 0,39%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 16 0,14%
Regionalna pripadnost3 66 0,57%
Neraspoređeno4 5 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 152 1,3%
Nepoznato6 163 1,40%
Ukupno 11.659 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 10.819 92,80%
Hrvatskosrpski 6 0,05%
Albanski 72 0,62%
Bosanski 42 0,36%
Bugarski 1 0,01%
Crnogorski 6 0,05%
Češki 4 0,03%
Italijanski 160 1,37%
Mađarski 44 0,38%
Makedonski 26 0,22%
Njemački 20 0,17%
Poljski 2 0,02%
Romski 7 0,06%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 20 0,17%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 5 0,04%
Slovenski 134 1,15%
Srpski 64 0,55%
Srpskohrvatski 19 0,16%
Turski 2 0,02%
Ukrajinski 3 0,03%
Ostali jezici 38 0,33%
Nepoznato 163 1,40%
Ukupno 11.659 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 9.025 77,41%
Pravoslavci 326 2,80%
Protestanti 38 0,33%
Ostali kršćani 36 0,31%
Muslimani 154 1,32%
Židovi 2 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 16 0,14%
Agnostici i skeptici 262 2,25%
Nisu vjernici i ateisti 1.147 9,84%
Ne izjašnjavaju se 460 3,952%
Nepoznato 173 1,48%
Ukupno 11.659 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]