Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Beli Manastir)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Beli Manastir je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 55 km2 imao 10.068 stanovnika, što predstavlja 3,30% od ukupnog broja stanovnika Osječko-baranjske županije, odnosno 0,23% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Belom Manastiru je 183 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.750 57,11%
Albanci 47 0,47%
Austrijanci 4 0,04%
Bošnjaci 20 0,20%
Bugari 1 0,01%
Crnogorci 57 0,57%
Italijani 1 0,01%
Mađari 801 7,96%
Makedonci 21 0,21%
Nijemci 85 0,84%
Poljaci 5 0,05%
Romi 301 2,99%
Rusi 7 0,07%
Rusini 2 0,02%
Slovaci 16 0,16%
Slovenci 67 0,67%
Srbi 2.572 25,55%
Turci 1 0,01%
Ukrajinci 9 0,09%
Ostali1 21 0,21%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 62 0,62%
Regionalna pripadnost3 3 0,03%
Neraspoređeno4 4 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 197 1,96%
Nepoznato6 14 0,14%
Ukupno 10.068 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 7.481 74,30%
Hrvatskosrpski 108 1,07%
Albanski 40 0,40%
Bosanski 31 0,31%
Crnogorski 9 0,09%
Češki 1 0,01%
Italijanski 2 0,02%
Mađarski 551 5,47%
Makedonski 5 0,05%
Njemački 41 0,41%
Poljski 1 0,01%
Romski 181 1,8%
Rumunski 25 0,25%
Ruski 3 0,03%
Rusinski 2 0,02%
Slovački 7 0,07%
Slovenski 29 0,29%
Srpski 1.379 13,70%
Srpskohrvatski 123 1,22%
Turski 1 0,01%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 11 0,11%
Nepoznato 36 0,36%
Ukupno 10.068 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 6.189 61,47%
Pravoslavci 2.768 27,49%
Protestanti 162 1,611%
Ostali kršćani 129 1,28%
Muslimani 101 1%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 10 0,10%
Agnostici i skeptici 40 0,40%
Nisu vjernici i ateisti 361 3,59%
Ne izjašnjavaju se 275 2,73%
Nepoznato 26 0,26%
Ukupno 10.068 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]