Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Donja Dubrava, Zagreb)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Donja Dubrava je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 36.363 stanovnika, što predstavlja 4,60% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 0,85% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 34.168 93,96%
Albanci 225 0,62%
Austrijanci 2 0,01%
Bošnjaci 547 1,5%
Bugari 3 0,01%
Crnogorci 16 0,04%
Česi 53 0,15%
Italijani 11 0,03%
Mađari 26 0,07%
Makedonci 45 0,12%
Nijemci 8 0,02%
Poljaci 5 0,01%
Romi 177 0,49%
Rusi 8 0,02%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 11 0,03%
Slovenci 34 0,09%
Srbi 579 1,59%
Turci 1 <0,01%
Ukrajinci 29 0,08%
Ostali1 77 0,21%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 130 0,36%
Neraspoređeno4 5 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 164 0,45%
Nepoznato6 38 0,10%
Ukupno 36.363 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 35.504 97,64%
Hrvatskosrpski 5 0,01%
Albanski 217 0,60%
Bosanski 179 0,49%
Bugarski 3 0,01%
Crnogorski 1 <0,01%
Češki 38 0,10%
Italijanski 8 0,02%
Mađarski 16 0,04%
Makedonski 57 0,16%
Njemački 12 0,03%
Poljski 4 0,01%
Romski 77 0,21%
Ruski 11 0,03%
Slovački 9 0,02%
Slovenski 23 0,06%
Srpski 92 0,25%
Srpskohrvatski 24 0,07%
Turski 1 <0,01%
Ukrajinski 14 0,04%
Ostali jezici 26 0,07%
Nepoznato 42 0,12%
Ukupno 36.363 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 32.465 89,28%
Pravoslavci 763 2,10%
Protestanti 103 0,28%
Ostali kršćani 98 0,27%
Muslimani 1.084 2,98%
Židovi 1 <0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 16 0,04%
Agnostici i skeptici 210 0,58%
Nisu vjernici i ateisti 856 2,35%
Ne izjašnjavaju se 694 1,9019%
Nepoznato 62 0,17%
Ukupno 36363 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]