Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vinkovci)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Vinkovci je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 94 km2 imao 35.312 stanovnika, što predstavlja 19,67% od ukupnog broja stanovnika Vukovarsko-srijemska županije, odnosno 0,82% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Vinkovcima je 376 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 32.609 92,35%
Albanci 107 0,30%
Bošnjaci 64 0,18%
Bugari 3 0,01%
Crnogorci 11 0,03%
Česi 6 0,02%
Italijani 1 0%
Mađari 164 0,46%
Makedonci 26 0,07%
Nijemci 19 0,05%
Poljaci 4 0,01%
Romi 148 0,42%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 5 0,01%
Rusini 75 0,21%
Slovaci 38 0,11%
Slovenci 14 0,04%
Srbi 1.718 4,87%
Turci 2 0,01%
Ukrajinci 6 0,02%
Židovi 2 0,01%
Ostali1 52 0,15%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 31 0,09%
Regionalna pripadnost3 1 0%
Neraspoređeno4 1 0%
Ne izjašnjavaju se5 159 0,45%
Nepoznato6 44 0,12%
Ukupno 35312 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 33.957 96,16%
Hrvatskosrpski 12 0,03%
Albanski 119 0,34%
Bosanski 36 0,10%
Bugarski 1 0%
Crnogorski 1 0%
Češki 3 0,01%
Mađarski 79 0,22%
Makedonski 12 0,03%
Njemački 8 0,02%
Poljski 3 0,01%
Romski 152 0,43%
Rumunski 3 0,01%
Ruski 6 0,02%
Rusinski 45 0,13%
Slovački 16 0,05%
Slovenski 7 0,02%
Srpski 759 2,15%
Srpskohrvatski 13 0,04%
Turski 3 0,01%
Ukrajinski 4 0,01%
Ostali jezici 28 0,08%
Nepoznato 45 0,13%
Ukupno 35.312 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 31.743 89,89%
Pravoslavci 1.833 5,19%
Protestanti 159 0,45%
Ostali kršćani 161 0,46%
Muslimani 338 0,96%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,01
Agnostici i skeptici 107 0,30%
Nisu vjernici i ateisti 504 1,43%
Ne izjašnjavaju se 397 1,12%
Nepoznato 54 0,15%
Ukupno 35.312 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]