Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Brodsko-posavska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Brodsko-posavska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 2.030 km2 imala 158.575 stanovnika, što predstavlja 3,70% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Brodsko-posavskoj županiji je 78,12 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 150.632 94,99%
Albanci 315 0,20%
Bošnjaci 453 0,29%
Bugari 10 0,01%
Crnogorci 41 0,03%
Česi 77 0,05%
Italijani 41 0,03%
Mađari 64 0,04%
Makedonci 65 0,04%
Nijemci 67 0,04%
Poljaci 28 0,02%
Romi 1.178 0,74%
Rumuni 15 0,01%
Rusi 9 0,01%
Rusini 18 0,01%
Slovaci 26 0,02%
Slovenci 59 0,04%
Srbi 4.124 2,60%
Turci 18 0,01%
Ukrajinci 230 0,15%
Židovi 4 < 0,01%
Ostali1 126 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 198 0,12%
Regionalna pripadnost3 6 < 0,01%
Neraspoređeno4 5 < 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 588 0,37%
Nepoznato6 178 0,11%
Ukupno 158.575 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 155.696 98,18%
Hrvatskosrpski 65 0,04%
Albanski 257 0,16%
Bosanski 311 0,20%
Bugarski 7 < 0,01%
Crnogorski 5 < 0,01%
Češki 44 0,03%
Italijanski 13 0,01%
Mađarski 37 0,02%
Makedonski 57 0,04%
Njemački 53 0,03%
Poljski 17 0,01%
Romski 829 0,52%
Rumunski 263 0,17%
Ruski 17 0,01%
Rusinski 13 0,01%
Slovački 17 0,01%
Slovenski 47 0,03%
Srpski 367 0,23%
Srpskohrvatski 106 0,07%
Turski 19 0,01%
Ukrajinski 49 0,03%
Vlaški 3 < 0,01%
Ostali jezici 78 0,05%
Nepoznato 205 0,13%
Ukupno 158.575 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 146.093 92,13%
Pravoslavci 5.673 3,58%
Protestanti 166 0,10%
Ostali kršćani 393 0,25%
Muslimani 1.535 0,97%
Židovi 5 < 0,01%
Istočne religije 21 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 24 0,02%
Agnostici i skeptici 441 0,28%
Nisu vjernici i ateisti 2.272 1,43%
Ne izjašnjavaju se 1.715 1,08%
Nepoznato 237 0,15%
Ukupno 158.575 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]