Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Gornji Kneginec)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Gornji Kneginec je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 22,34 km2 imala 5.349 stanovnika, što predstavlja 3,04% od ukupnog broja stanovnika Varaždinska županije, odnosno 0,12% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Gornjom Kneginecu je 239 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.272 98,56%
Albanci 6 0,11%
Austrijanci 1 0,02%
Bošnjaci 6 0,11%
Bugari 1 0,02%
Crnogorci 1 0,02%
Italijani 1 0,02%
Mađari 4 0,07%
Nijemci 3 0,06%
Poljaci 1 0,02%
Romi 1 0,02%
Rusini 1 0,02%
Slovenci 7 0,13%
Srbi 15 0,28%
Ostali1 8 0,15%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 5 0,08%
Regionalna pripadnost3 1 0,02%
Neraspoređeno4 1 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 5 0,08%
Nepoznato6 9 0,17%
Ukupno 5.349 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.292 98,93%
Albanski 3 0,06%
Bosanski 10 0,19%
Bugarski 1 0,02%
Italijanski 1 0,02%
Mađarski 4 0,07%
Njemački 3 0,06%
Poljski 1 0,02%
Rusinski 1 0,02%
Slovenski 6 0,11%
Srpski 7 0,13%
Turski 1 0,02%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 6 0,11%
Nepoznato 12 0,22%
Ukupno 5349 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 5.044 94,23%
Pravoslavci 30 0,56%
Protestanti 20 0,37%
Ostali kršćani 9 0,17%
Muslimani 20 0,37%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,02
Agnostici i skeptici 27 0,5%
Nisu vjernici i ateisti 106 1,98%
Ne izjašnjavaju se 83 1,55%
Nepoznato 8 0,15%
Ukupno 5.349 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]