Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Sveta Nedelja, Zagrebačka županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Sveta Nedelja je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 65 km2 imao 18.059 stanovnika, što predstavlja 5,69% od ukupnog broja stanovnika Zagrebačke županije, odnosno =0,42% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Svetoj Nedelji je 277 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 17.604 97,48%
Albanci 19 0,11%
Austrijanci 3 0,02%
Bošnjaci 116 0,641%
Bugari 2 0,01%
Crnogorci 6 0,03%
Česi 4 0,02%
Italijani 3 0,02%
Mađari 16 0,09%
Makedonci 9 0,05%
Nijemci 9 0,05%
Poljaci 2 0,01%
Rusi 7 0,04%
Slovaci 3 0,02%
Slovenci 38 0,21%
Srbi 88 0,49%
Turci 4 0,02%
Ukrajinci 1 0,01%
Ostali1 37 0,20%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 35 0,19%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 34 0,19%
Nepoznato5 17 0,09%
Ukupno 18.059 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5/Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 17.799 98,56%
Hrvatskosrpski 1 0,01%
Albanski 23 0,13%
Bosanski 82 0,45%
Bugarski 2 0,01%
Crnogorski 1 0,01%
Češki 2 0,01%
Italijanski 5 0,03%
Mađarski 12 0,07%
Makedonski 6 0,03%
Njemački 14 0,08%
Poljski 2 0,01%
Ruski 8 0,04%
Slovački 4 0,02%
Slovenski 31 0,17%
Srpski 12 0,07%
Srpskohrvatski 3 0,02%
Turski 5 0,03%
Ostali jezici 32 0,18%
Nepoznato 15 0,08%
Ukupno 18.059 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 16.814 93,11%
Pravoslavci 132 0,73%
Protestanti 60 0,33%
Ostali kršćani 25 0,14%
Muslimani 180 1,00%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 7 0,04%
Agnostici i skeptici 99 0,55%
Nisu vjernici i ateisti 458 2,54%
Ne izjašnjavaju se 254 1,41%
Nepoznato 25 0,14%
Ukupno 18.059 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]