Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Čepin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Čepin je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 106 km2 imala 11.599 stanovnika, što predstavlja 3,80% od ukupnog broja stanovnika Osječko-baranjske županije, odnosno 0,27% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Čepinu je 109 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 10.875 93,76%
Albanci 16 0,14%
Bošnjaci 18 0,16%
Crnogorci 5 0,04%
Česi 1 0,01%
Italijani 1 0,01%
Mađari 25 0,22%
Makedonci 6 0,05%
Nijemci 21 0,18%
Poljaci 2 0,02%
Rusi 1 0,01%
Rusini 5 0,04%
Slovaci 24 0,21%
Slovenci 5 0,04%
Srbi 529 4,56%
Turci 1 0,01%
Ukrajinci 1 0,01%
Ostali1 3 0,03%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 7 0,06%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Neraspoređeno4 3 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 46 0,40%
Nepoznato6 3 0,03%
Ukupno 11599 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 11.496 99,11%
Albanski 16 0,14%
Bosanski 11 0,09%
Češki 1 0,01%
Italijanski 1 0,01%
Mađarski 13 0,11%
Makedonski 5 0,04%
Njemački 5 0,04%
Poljski 2 0,02%
Rusinski 2 0,02%
Slovački 13 0,11%
Slovenski 2 0,02%
Srpski 25 0,22%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 2 0,02%
Nepoznato 4 0,03%
Ukupno 11.599 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 10.633 91,67%
Pravoslavci 576 4,97%
Protestanti 96 0,83%
Ostali kršćani 18 0,16%
Muslimani 40 0,34%
Agnostici i skeptici 24 0,21%
Nisu vjernici i ateisti 107 0,92%
Ne izjašnjavaju se 95 0,82%
Nepoznato 9 0,08%
Ukupno 11.599 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]