Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Donji Miholjac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Donji Miholjac je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 154 km2 imao 9.491 stanovnika, što predstavlja 3,11% od ukupnog broja stanovnika Osječko-baranjske županije, odnosno 2,21% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Donjem Miholjcu je 62 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 9.045 95,30%
Albanci 38 0,40%
Bošnjaci 3 0,03%
Crnogorci 5 0,05%
Česi 1 0,01%
Italijani 2 0,02%
Mađari 34 0,36%
Makedonci 4 0,04%
Nijemci 6 0,06%
Poljaci 5 0,05%
Romi 40 0,42%
Rumuni 1 0,01%
Rusi 1 0,01%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 2 0,02%
Slovenci 4 0,04%
Srbi 230 2,42%
Židovi 1 0,01%
Ostali1 8 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 6 0,06%
Regionalna pripadnost3 2 0,02%
Neraspoređeno4 2 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 27 0,28%
Nepoznato6 23 0,24%
Ukupno 9.491 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 9.304 98,03%
Hrvatskosrpski 2 0,02%
Albanski 38 0,40%
Bosanski 10 0,11%
Bugarski 1 0,01%
Crnogorski 2 0,02%
Italijanski 1 0,01%
Mađarski 26 0,27%
Makedonski 2 0,02%
Njemački 2 0,02%
Poljski 4 0,04%
Romski 36 0,38%
Rumunski 2 0,02%
Ruski 1 0,01%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 1 0,01%
Slovenski 4 0,04%
Srpski 22 0,23%
Srpskohrvatski 1 0,01%
Ostali jezici 5 0,05%
Nepoznato 26 0,27%
Ukupno 9.491 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 8.821 92,94%
Pravoslavci 196 2,07%
Protestanti 47 0,5%
Ostali kršćani 19 0,20%
Muslimani 88 0,93%
Židovi 1 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 8 0,08%
Agnostici i skeptici 17 0,18%
Nisu vjernici i ateisti 155 1,63%
Ne izjašnjavaju se 97 1,02%
Nepoznato 38 0,40%
Ukupno 9.491 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]