Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Kraljevica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Kraljevica je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 17,53 km2 imao 4.618 stanovnika, što predstavlja 1,56% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,11% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Kraljevici je 263 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 4.167 90,23%
Albanci 20 0,43%
Austrijanci 2 0,04%
Bošnjaci 69 1,49%
Crnogorci 6 0,13%
Česi 2 0,04%
Italijani 16 0,35%
Mađari 5 0,11%
Makedonci 3 0,06%
Nijemci 3 0,06%
Poljaci 3 0,06%
Rusini 4 0,09%
Slovaci 2 0,04%
Slovenci 29 0,63%
Srbi 159 3,44%
Turci 2 0,04%
Ukrajinci 1 0,02%
Ostali1 9 0,19%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 27 0,58%
Regionalna pripadnost3 2 0,04%
Neraspoređeno4 2 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 49 1,06%
Nepoznato6 36 0,78%
Ukupno 4.618 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 4.436 96,06%
Albanski 20 0,43%
Bosanski 19 0,41%
Češki 4 0,09%
Italijanski 11 0,24%
Mađarski 4 0,09%
Makedonski 4 0,09%
Njemački 6 0,13%
Poljski 3 0,06%
Slovački 1 0,02%
Slovenski 23 0,5%
Srpski 33 0,71%
Srpskohrvatski 8 0,17%
Turski 2 0,04%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 6 0,13%
Nepoznato 37 0,80%
Ukupno 4.618 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3.841 83,17%
Pravoslavci 176 3,81%
Protestanti 4 0,09%
Ostali kršćani 13 0,28%
Muslimani 101 2,19%
Židovi 1 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,04%
Agnostici i skeptici 55 1,19%
Nisu vjernici i ateisti 227 4,92%
Ne izjašnjavaju se 162 3,51%
Nepoznato 36 0,78%
Ukupno 4.618 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]