Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Velika Gorica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Velika Gorica je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 552 km2 imao 63.517 stanovnika, što predstavlja 20,00% od ukupnog broja stanovnika Zagrebačke županije, odnosno 1,48% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Velikoj Gorici je 115 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 60.860 95,82%
Albanci 226 0,36%
Austrijanci 2 <0,01%
Bošnjaci 488 0,77%
Crnogorci 44 0,07%
Česi 67 0,11%
Italijani 14 0,02%
Mađari 48 0,08%
Makedonci 44 0,07%
Nijemci 17 0,03%
Poljaci 10 0,02%
Romi 88 0,14%
Rumuni 6 0,01%
Rusi 33 0,05%
Rusini 5 0,01%
Slovaci 16 0,03%
Slovenci 73 0,11%
Srbi 965 1,52%
Ukrajinci 20 0,03%
Židovi 1 <0,01%
Ostali1 83 0,13%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 116 0,189%
Regionalna pripadnost3 13 0,02%
Neraspoređeno4 10 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 194 0,31%
Nepoznato5 74 0,12%
Ukupno 63.517 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 62.426 98,28%
Hrvatskosrpski 12 0,02%
Albanski 214 0,34%
Bosanski 242 0,38%
Bugarski 1 <0,01%
Crnogorski 5 0,01%
Češki 36 0,06%
Italijanski 6 0,01%
Mađarski 36 0,06%
Makedonski 40 0,06%
Njemački 17 0,03%
Poljski 9 0,01%
Romski 83 0,13%
Rumunski 6 0,01%
Ruski 33 0,05%
Rusinski 6 0,01%
Slovački 12 0,02%
Slovenski 59 0,09%
Srpski 113 0,18%
Srpskohrvatski 31 0,05%
Turski 1 <0,01%
Ukrajinski 12 0,02%
Ostali jezici 56 0,09%
Nepoznato 61 0,10%
Ukupno 63.517 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 57.871 91,11%
Pravoslavci 1.037 1,63%
Protestanti 119 0,19%
Ostali kršćani 139 0,22%
Muslimani 967 1,52%
Židovi 3 <0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 36 0,06%
Agnostici i skeptici 434 0,68%
Nisu vjernici i ateisti 1.812 2,85%
Ne izjašnjavaju se 962 1,51%
Nepoznato 98 0,159%
Ukupno 63.517 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]