Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Slavonski Brod)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Slavonski Brod je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 50,27 km2 imao 59.141 stanovnika, što predstavlja 37,30% od ukupnog broja stanovnika Brodsko-posavske županije, odnosno 1,38% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Slavonskom Brodu je 1176 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 55.410 93,69%
Albanci 154 0,26%
Bošnjaci 353 0,60%
Bugari 6 0,01%
Crnogorci 29 0,05%
Česi 29 0,05%
Italijani 2 0%
Mađari 39 0,07%
Makedonci 41 0,07%
Nijemci 37 0,06%
Poljaci 11 0,02%
Romi 1.142 1,93%
Rumuni 7 0,01%
Rusini 8 0,01%
Slovaci 17 0,03%
Slovenci 32 0,05%
Srbi 1.156 1,95%
Turci 18 0,03%
Ukrajinci 98 0,17%
Židovi 3 0,01%
Ostali1 73 0,12%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 86 0,15%
Regionalna pripadnost3 2 0%
Neraspoređeno4 3 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 270 0,46%
Nepoznato6 115 0,19%
Ukupno 59.141 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 57.265 96,83%
Hrvatskosrpski 6 0,01%
Albanski 121 0,20%
Bosanski 199 0,34%
Bugarski 3 0,01%
Crnogorski 3 0,01%
Češki 17 0,03%
Italijanski 6 0,01%
Mađarski 19 0,03%
Makedonski 36 0,06%
Njemački 20 0,03%
Poljski 9 0,02%
Romski 807 1,36%
Rumunski 255 0,43%
Ruski 4 0,01%
Rusinski 6 0,01%
Slovački 10 0,02%
Slovenski 24 0,04%
Srpski 110 0,19%
Srpskohrvatski 11 0,02%
Turski 18 0,03%
Ukrajinski 22 0,04%
Vlaški 3 0,01%
Ostali jezici 38 0,06%
Nepoznato 129 0,22%
Ukupno 59.141 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 52.402 88,61%
Pravoslavci 2.270 3,84%
Protestanti 123 0,21%
Ostali kršćani 152 0,26%
Muslimani 1.173 1,98%
Židovi 5 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 18 0,03%
Agnostici i skeptici 293 0,5%
Nisu vjernici i ateisti 1.539 2,60%
Ne izjašnjavaju se 1.006 1,7%
Nepoznato 145 0,25%
Ukupno 59.141 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]